Már csak hetek választanak el bennünket attól, hogy az eddigi helyett egy másik cég vigye el az összes fővárosi és agglomerációs szemetet. A lakosság ebből az érintett cégek tervei semmit nem fog érzékelni.

Vége a Kukaholdingnak

Ahogy írtunk róla tavasszal, a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt. helyett a MOL veszi át a hulladékgazdálkodás irányítását. A kukaholdingnak hívott Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt. megszűnik. A hulladékgazdálkodás irányítását a MOL fogja januártól kezelni. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Aggódik az érdi polgármester

„Ennek a jól működő közszolgáltatásnak a biztosítása már törvényileg sem az önkormányzatok feladata. A központosítás újabb lépcsőfoka” – írta közösségi oldalán akkor Csőzik László, Érd polgármestere. A polgármester szerint van ok az aggodalomra annak kapcsán, hogy vajon minden zökkenőmentesen fog-e működni a jövőben.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Ezt az ígéretet kapták a polgármesterek

Csőzik László elmondása szerint kaptak ígéretet arra vonatkozólag, hogy a finanszírozás szintje nem fog változni. Ez a bizonyos ígéret magában foglalta azt is, hogy a szolgáltatás színvonala sem fog csökkenni. Érd polgármestere reményét fejezte ki annak kapcsán, hogy ez valóban így is lesz majd.

Aggódnak az emberek is

Tavasszal a kommentelők között többen is aggodalmuknak adtak hangot. Nem egy hozzászóló előre fél attól, hogy káosz lesz. Van, aki nem érti, miért kell szétverni azt, ami működik.

Így néz ki majd az új rendszer

„Ugyanazok a kukásautók, ugyanazok a kukások viszik majd a szemetet ugyanazokba a hulladékudvarokba. Ha minden a tervek szerint alakul, kis szerencsével akár már január elsején megtörténhet az átállás” – mondta Mártha Imre, a Budapesti Közművek vezérigazgatója. Hozzátette: Hétfőn még a Budapesti Közművek szolgáltat, kedden pedig már a MOHU Budapest Zrt, amelyben 50 százalékos részesedésünk lesz.

Mindenki megszavazta

„Aláírtunk a Mollal egy részvényesi megállapodást, amelyet a Mol Igazgatósága és a Fővárosi Közgyűlés is jóváhagyott. Ezt a szindikátusi szerződést, a közös vállalat létrehozását a Fővárosi Közgyűlés ellenszavazat nélkül szavazta meg, ami ritkaságszámba megy a mai időkben” – mondta az igazgató.

Még kellenek engedélyek

Az Európai Bizottság egyik hatósága a napokban már jóváhagyta ezt a megállapodást, mert erre is szükség volt, két nagyon nagy cég próbál egyesülni ebben a társaságban. Ezen kívül persze még sok magyar hatósági engedély is kell ahhoz, hogy az új cég felálljon.

Nem volt jó a viszony

Mártha Imre biztos abban, hogy az új, közös cég megbízhatóan, mindkét fél, azaz tulajdonos számára korrekt módon fog működni. Azért is mondta ezt, mert az eddigi felállás nagyon is egyoldalú volt. A BKM a Kukaholdinggal szerződött, ami a végén már az összeomlás szélén állt. Helyette pedig most egy tőkeerős társaság kapta meg a feladatot.

Vannak perek is

A Kukaholdinggal azért még maradt elszámolnivalója a Budapesti Közműveknek. Egy pert első fokon már megnyert, amit közérdekű adatok megismerésért indított. „Nonszensz, hogy egy állami tulajdonú társaság nem ad ki adatokat. Miért titok az az adat, hogy melyik vidéki vagy fővárosi hulladékgazdálkodási cég mennyi pénzt kapott? Amennyire mi ezt érzékeltük, ha szimpatikus voltál a kukaholdingnak, akkor többet kaptál, ha kevésbé, akkor kevesebbet” – idézte fel a Blikknek.

Kapnak emelést a kukások

A Kukaholding ellen indított másik, kártérítéses per még zajlik, ebben 21 milliárd forint elmaradt díj kifizetését követelik. Mártha Imre úgy számol, hogy évente 4-5 milliárd forint kár érte így a fővárosi céget. Ezzel együtt, vagy inkább ennek ellenére tavaly a Budapesti Közművek 260 millió forint adózott eredménnyel zárt, idén pedig már milliárdos nyereséget várnak, amiből már béremelésre is futja. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: illusztráció