Több mint 400 nehéz helyzetben lévő budapesti és vidéki egyszülős családnak szeretne segíteni karácsonykor az Egyszülős Központ. Nagy Anna, korábbi kormányszóvivő, a központ vezetője jótékonysági nagykövetnek kérte fel az immár 75 éves Trokán Pétert a Szomszédok egykori erdészét is.

Egyszülős családoknak segítenek

Az Egyszülős Központ tevékenysége egy ideig csak Budapestre koncentrálódott, főleg a fővárosban élő egyszülős családoknak tudtak segíteni. Online szolgáltatásaik elindításával, valamint élelmiszer-, tisztító- és tisztálkodószer adományaik révén egyre több vidéki egyszülős családhoz is eljutnak. Mostanra már több vidéki és határon túli településen vannak klubjai a központnak. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Nagyköveti program

Az Egyszülős Központ megalakulásától kezdve arra törekszik, hogy az ország minél több pontján tudjon segíteni az egyedülálló szülőknek. Ennek egy fontos mérföldköve a “2021 Karácsonyi Nagykövete” kezdeményezésük.

Köszönjük a napi 335 ezer érdeklődő olvasónknak, hogy a BudaPestkörnyéke.hu Magyarország TOP legolvasottabb hírportáljai közé került. Részletek itt. Közben a holnapi és mai programajánlónkat ide kattintva éred el!

Csomagokat visznek a családoknak

A központ megkeresett olyan helyi kötődésű embereket, akik Budapestről még karácsony előtt elviszik a csomagokat az ország különböző megyéibe. Segítségükkel a vidéken élő egyszülős családhoz fejenként 25 ezer forint értékű tisztító- és tisztálkodószereket tartalmazó csomag jut el karácsonyig.

Trokán Péter is nagykövett lett

A Szomszédok című ikonikus teleregény erdésze, Trokán Péter is csatlakozott az Egyszülős Központ nagyköveteinek csapatába. A színművész 75 éves, 2008-tól mostanáig a szombathelyi Weöres Sándor Színház tagja volt, de a tavalyi évadra a székesfehérvári színházhoz szerződött, korábban pedig a Nemzeti Színházban, a József Attila Színházban és a Madách Színházban is játszott. 

Sokat van a Balatonnál az unokájával

A nyarakat a Balatonnál, nyaralójában tölti, és ha teheti, a 4 éves Karcsival unokázik. Papadimitriu Athina színésznőtől két lánya született, Anna 1984-ben, Nóra 1986-ban. Mindketten 2009-ben diplomáztak a Színművészetin. Trokán Anna kisfia, Károly 2017 júniusában jött világra, és mindegyik nagyszülő szeme fénye. 

400 családnak segítenek

Az Egyszülős Központ ebben az évben csaknem 400 családnak tudja könnyebbé tenni a mindennapjait, akik közül 250 vidéken él. Az Egyszülős Központ 2021-ben több mint 6 tonna élelmiszert juttatott el a támogatásra szoruló egyszülős családoknak, az elmúlt évekkel együtt összesen 18 tonnányit.

Olimpiai bajnokok is szeretet-nagykövetek lettek

Lőrincz Tamás olimpiai bajnok (balra) és Lőrincz Viktor olimpiai ezüstérmes birkózó (jobbra), az Egyszülős
 Központ karácsonyi nagykövetei és Nagy Anna, a központ vezetője az intézmény budapesti székházában – Fotó: MTI/Balogh Zoltán

500 ezer gyereket nevel egyetlen szülő

Magyarországon több mint félmillió gyereket egyetlen szülő nevel, körülbelül 300 ezer egyszülős család van. A budapesti Egyszülős Központ 2018 májusában nyílt meg, hogy gyakorlati segítséget és közösséget nyújtson azoknak a családoknak, ahonnan hiányzik az egyik szülő. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Az Egyszülős központ nagykövetei:

 • Fejér megye: Trokán Péter, színész
 • Bács-Kiskun megye: Cseke Péter, a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház igazgatója
 • Bács-Kiskun megye: Boronkay Péter, világ– és Európa-bajnok paratriatlonista
 • Baranya megye: László Dicső, Alsómocsolád polgármestere
 • Csongrád-Csanád megye: Szuknai Zsuzsannai, hatszoros kick-box világbajnok
 • Jász-Nagykun-Szolnok megye: Barabás Botond, a szolnoki Szigligeti Színház igazgatója
 • Pest megye: Lőrincz Tamás és Lőrincz Viktor, olimpiai arany- és ezüstérmes, valamint Európa-bajnok birkózók- és Európa-bajnokok
 • Szabolcs-Szatmár-Bereg megye: Toldi Tamás, a Kelet Tüze Íjász Egyesület képviselője
 • Tolna megye: Deregan Gabor, a MOB Fair Play Bizottságának főtitkára
 • Vas megye: Király Gábor, magyar válogatott labdarúgókapus
 • Zala megye: Lubics Szilvia, ultramaratonista

Kiemelt kép: Trokán Péter és Nagy Anna, egykori kormányszóvivő, az Egyszülős Központ vezetője – Fotó: Facebook/Egyszülős Központ