Napokon belül új kukák jelennek meg Magyarország több településén, ezekben külön kell majd gyűjteni a biohulladékot, vagyis a konyhai élelmiszerek maradványait. Elsőként az új barna kukák a 11. és a 21. kerületben tűnnek fel, a nagy-agglomerációban pedig Székesfehérváron, Cegléden, Kecskeméten találkozhatunk velük. A fővároshoz közelebbi településeken majd a második ütemben érkeznek meg a barna kukák, amelyekről borítékolható, hogy büdösek lesznek, nyáron pedig különösen szagosak lehetnek. Készül erre a problémára a szolgáltató is, mert alapból gumigyűrűvel fognak záródni a barna kukák.

A 11. és a 22 kerület lakói találkoznak először a barna kukákkal

A 2024 elején bevezetendő első ütemben még csak 460 ezer embert vonnak be a házhoz menő gyűjtésbe, de előbb-utóbb mindenkit érinteni fog. Januártól a Mol Hulladékgazdálkodási Zrt (MOHU) országszerte 14 településen, Budapest 1. és 22. kerületében, Miskolc, Debrecen, Székesfehérvár, Szolnok, Kecskemét, Cegléd, Zalaegerszeg, Békéscsaba, Nagykanizsa, Tatabánya, Kaposvár, Gyula, valamint Békés társasházi övezeteiben indítja el a szolgáltatást. A második ütem 2025-ben indul majd 1,5-2 millió ember bevonásával. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

A szemét 65 százalékát újra kellene hasznosítani

2018-ban született meg az Európai Unióban, a Hulladék Keretirányelv, ami a tagországokat, így Magyarországot is arra kötelezi, hogy 2023. december 31-től kötelezően el kell kezdeni a háztartási biohulladék szelektív gyűjtését. Az unió azt a célt tűzte ki, hogy a hulladék 65 százalékát újra kell hasznosítani. Magyarországon a MOHU feladata a háztartási biohulladékok gyűjtésének megszervezése, a háztartási biokukák és a házak 120 literes, barna kukáinak legyártatása, a szemétszállító szolgáltatóknak való átadása, és az összegyűlt biohulladék begyűjtése.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol! A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

Szemetes és a wc helyett barna kuka

Magyarországon a háztartási hulladék 30 százaléka konyhai hulladék, ami eddig főként a szemétlerakókban vagy a csatornarendszerben végezte. A MOHU úgy számolt, hogy egy átlagos magyar háztartásban egy embernek egy hét alatt 0,5-0,9 kg biohulladéka keletkezik. A kidobott élelmiszerek nagy mértékben növelik a metánkibocsátást, és ezáltal jelentősen hozzájárulnak az éghajlatváltozáshoz, vagyis az új barna kuka jót tesz a bolygónak és az unokáinknak. 

Barna lesz a negyedik szelektív kuka

188 ezer háztartás kap egy 5 literes, 14500 társasház pedig nagyobb, 120 literes, barna fedelű kukát kap a biohulladék gyűjtésére. Tehát a kommunális, a papír-, a műanyag- és fémhulladék gyűjtésére való kuka mellé érkezik egy negyedik szemetes is a házba.

Ezt kell a biohulladékos, barna kukába dobni

A legtöbben vélhetően azt találgatják mit kell majd a barna kukába dobni. A háztartásokban keletkező élelmiszer- és konyhai hulladék megnőhet bele. Vagyis a gyümölcsök maradékai (héjak, csutkák, levelek), zöldségek maradékai (torzsák, szárak, levelek, héjak), kávézacc, teafű (a filteres tea nem), fűszerek, gyógynövények, tojáshéj, főtt ételmaradékok, feldolgozott élelmiszerek, húskészítmények, pékáruk, szószok, öntetek, csokoládék, müzlik, kukoricapelyhek, tejtermékek, konzervek, befőttek tartalma.

Tilos a barna kukába dobni

Fontos, hogy az élelmiszerek csomagolása nem kerülhet bele a biokukába, mivel a műanyagok amellett, hogy nem komposztálhatóak, károsíthatják a hasznosítást végző gépeket is. Tehát a tejfölt például ki kell önteni a biokukába, a dobozát pedig kimosva a műanyag szelektívbe kell beledobni. Ezen kívül nem kerülhet a biokukába: csont, porzsák, porszűrő, papírzsebkendő, pelenka, cigarettacsikk, szivacs, tisztítókendő, használt olaj és a zsír, ezeket külön kell gyűjteni és leadni a hulladékudvarokban – írja a Telex.

Büdös lesz a barna kuka

Elképzelhető, hogy az új kuka büdös lesz, bár a MOHU tájékoztatása szerint mind a háztartásokba kerülő, mind pedig a házakba kerülő kukák gumigyűrűvel fognak záródni a szag-, rovar- és rágcsálómentes használat érdekében. A 120 literes barna kukákat Budapesten és a nagyvárosokban heti kétszer, a kisebb vidéki városokban pedig heti egyszer viszik majd el, vagyis bőven lesz ideje összeerjedni a benne lévő dolgoknak.

Biogáz és trágya lesz belőle

A lakossági élelmiszer- és konyhai hulladékokat jellemzően biogázüzemekben dolgozzák majd fel. Magyarországon 60, kisebb-nagyobb kapacitású biogázüzem van. A MOHU 8 biogázüzemmel kötött szerződést, amik az előkezelés után energiát és szerves trágyát állítanak majd elő a biohulladékból, amit a mezőgazdaságban lehet majd újrahasznosítani. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Biohulladékos „barna” kuka – Forrás: MOGU/BPK-montázs