A BudaPestkörnyéke.hu hírportál jogi szakértője, Dr. Bacskó László ingatlanügyekben jártas ügyvéd most olyan adásvételi szerződésről mesél, ahol a vevő nem egy összegben fizet, hanem részletekben. Ebben az esetben hasznos lehet a függőben tartás vagy a tulajdonjog fenntartás intézménye. Ha nem tudod pontosan miről van szó, figyelj, szakértőnek elmagyarázza!

Amikor nem egy összegben történik a fizetés

Az ingatlan adásvételi szerződés sajátossága, hogy azon esetekben, ahol a vételárat a vevő nem egy összegben, hanem részletekben teljesíti, a jogviszony a vevő terhére rendkívül egyensúlytalan. Az egyensúlytalanság abban áll, hogy a teljes vételár kiegyenlítéséig a vevő fizet és fizet, cserébe viszont nem kap semmit. Az eladó alapvető garanciális elvárása ugyanis, hogy rendkívüli esetektől eltekintve a teljes vételár megfizetéséig a tulajdonjogát fenntartja, a vevő tulajdonjogának bejegyzéséhez csak a teljes vételár megfizetésével járul hozzá. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Egyensúlytalanság

A „függőben tartás” és a „tulajdonjog fenntartás” célja egyaránt ezen egyensúlyi deficit felszámolása, amit a két jogintézmény különböző jogi módszerekkel, különböző hatékonysággal érnek el.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Tulajdonjog bejegyzési kérelem függőben tartása

A függőben tartás nem más, mint a fenti alcímben jelzett tulajdonjog bejegyzési kérelem elintézésének, elbírálásának függőben tartása. Hogy ennek miért van értelme, szükséges tisztában lenni a széljegy és rangsor fogalmakkal.

Fontos apróságok

Széljegy: A tulajdoni lapon először széljegyre kerül bármilyen kérelem, amit az ingatlannal kapcsolatban a földhivatalhoz benyújtanak. A széljegy elintézetlen kérelem. Rangsor: A széljegyeket beérkezési sorrendben bírálja el a földhivatal. Ezt hívják a rangsor elvének.

Megkérjük a földhivatalt

Innen a „függőben tartás” megértése már csak egy lépés. Tulajdonjog bejegyzési kérelem előterjesztésekor van arra lehetőség, hogy megkérjük a földhivatalt, hogy kérelmünk elintézését a tulajdonjog bejegyzési engedély beérkezéséig (de legfeljebb 6 hónapig) tartsa függőben, a kérelem elbírálását csak ezt követően kezdje meg.

6 hónapot lehet nyerni

Ilyen módon a rangsor elve miatt az adásvételi szerződés benyújtását követően beérkező kérelmeket a földhivatal az adásvételi szerződéssel kapcsolatos döntés meghozataláig (de legfeljebb 6 hónapig) semmiképpen nem tudja elbírálni.

Tulajdonjog fenntartással történt eladás ténye

Hosszú éveken keresztül „függőben tartás” nem létezett, a vevő egyetlen lehetősége az ingatlan blokkolására a „tulajdonjog fenntartás” volt. Ebben az esetben a földhivatal a tulajdoni lap III. részén, azaz a teherlapon, a szerződő felek kérésre rögzíti az adásvétel tényét, ilyen módon hitelesen tanúsítva, hogy a vevő adásvételi szerződést kötött az ingatlanra. A tulajdoni lapot lekérve ezt bárki láthatja. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Van egy mumus

Ez a feljegyzés megakadályozza, hogy az eladó rendelkezzen az ingatlan felett. Nem köti őket a „függőben tartás” esetében előírt 6 hónapos limit. A „tulajdonjog fenntartás” azonban nem ad védelmet a legnagyobb mumus, a végrehajtási jog ellen. A témáról bővebben ide kattintva olvashat.

 A jogi szakértőnk összes, hasznos tanácsát itt lehet megtalálni!

bacsko-laszlo-ugyved
Dr. Bacskó László, ügyvéd – Fotó: bacskougyved.hu

Dr. Bacskó László, a Bacskó Ügyvédi Iroda alapítója. Ügyvédi Irodája azt a piaci rést igyekszik elfoglalni, ami a „klasszikus” jogi szolgáltatásokat nyújtó kis ügyvédi irodák és a nemzetközi ügyvédi irodák által megszólított piaci szegmens között húzódik.

Közel két évtizedes szakmai múlttal a háta mögött a morálisan is felelős jogi képviselet ideáját vallja magáénak. Ügyfeleiben elsősorban azt igyekszem tudatosítani, hogy adott jogügyletnek vagy jogvitának milyen kedvezőtlen kimenetelei merülhetnek fel. Képviseletet csak akkor vállal, ha meggyőződött arról, hogy az ügyfél döntése nem pusztán érzelmi megfontolásokon alapul, és az említett negatív eshetőségek teljes tudatában is kitart elhatározása mellett.

Az agglomerációt is jól ismerő ügyvéd hisz abban, hogy az ügyfél jogvitában való képviselete során a megfelelő alkupozíciók kialakítása több mint jogi kérdés. Perdöntő lehet a hatékony tárgyalási stratégia és a személyiség meggyőző ereje is.

Kiemelt kép: illusztráció, épülő lakópark Biatorbágyon – Fotó: BPK