1778 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, ezzel 342 237 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 94 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 10 648 főre emelkedett.

357-en vannak lélegeztetőgépen

A gyógyultak száma is folyamatosan nő, jelenleg 197 936 fő, az aktív fertőzöttek száma 133 653 főre csökkent. 4980 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 357-en vannak lélegeztetőgépen.

Nagyon kevesen élik túl a lélegeztetőgépet

A Korányi kórház igazgatója szombat este arról beszélt az RTL Klub Híradójában, hogy a lélegeztetőgépre tett betegeknek mindössze 20%-a éli túl a kezelést. Annyira legyengülnek, hogy hetekig önállóan sem járni, sem enni nem tudnak.

Folyamatos az oltás

A kórházi oltópontokon folyamatos az egészségügyi dolgozók oltása és az idősotthonokban is megkezdődött az oltás. A következő vakcinaszállítmány kedden várható.

79 ezer ember beoltásához elegendő oltás érkezett eddig

Eddig három szállítmány Pfizer-vakcina érkezett, amely összesen 79 ezer ember oltását teszi lehetővé. Jövő kedden újabb 39 ezer ember számára érkezik oltóanyag. A vakcinákat 25 kórházi oltópontra szállították ki.

Az első koronavírus-elleni vakcina beadása

2020. december 26-án beadják az első koronavírus-elleni vakcinát Magyarorzságon a Szent László Kórházban – MTI/Koszticsák Szilárd

Már az idősotthonokban is oltanak

Csütörtökön megkezdődött és ezen a hétvégén is tart a nagyobb létszámú idősotthonok lakóinak és dolgozóinak az oltása. A következő hetekben újabb vakcina-szállítmányok érkeznek, és annak ütemében folytatódhat az oltás mind az egészségügyben, mind az idősotthonokban, majd az oltási tervben megjelölt további célcsoportok körében is.

Már két vakcinának van engedélye

Szerdán újabb vakcina kapta meg az európai forgalombahozatali engedélyt. Így a Pfizer-vakcina mellett hamarosan a Moderna-vakcina is elérhető lesz az EU tagállamaiban, így Magyarországon is.  

Hónapokon belül indulhat a tömeges oltás

A Moderna-vakcinából jövő hét elején várható egy kisebb szállítmány. Az év első felében várhatóan újabb vakcinák kaphatják meg a gyógyszerészeti hatóságok engedélyét, és akkor Magyarországra további vakcinák is érkezhetnek, amelyekkel megkezdődhet a lakosság tömeges oltása. 

A védelmi intézkedések február 1-ig tartanak

A járvány lassítása és a kórházak teljesítőképessége érdekében továbbra is érvényben vannak az eddigi védelmi intézkedések és február 1-ig érvényben is maradnak.

Kiemelt kép forása: MTI