Eddig túl sok jót egyik fél sem mondott a másikról, most alig két méterre állt egymás mellett Orbán Viktor és Joe Biden. Mivel NATO-szövetséges országokról van szó, vélhetően kezet is fogtak egymással, igaz erről nem került eddig nyilvánosságra fotó. Bejelentették, amerikai, olasz, török és horvát katonák érkeznek Magyarországra, megerősíti a NATO a keleti erőit.

Magyarország nem küld katonákat Ukrajnába

Nem sokkal a cikkünk megjelenése előtt, Orbán Viktor a brüsszeli NATO-csúcs után bejelentette: Magyarország nem küld katonákat Ukrajnába, elfogadták, hogy fegyvereket sem küldünk, sőt, Magyarország területén keresztül sem haladhatnak fegyverek Ukrajna területére. A miniszterelnök szerint ezt azért tudták elfogadtatni, mert a NATO-nak az lett a közös álláspontja, hogy a legfontosabb közös NATO-cél az, hogy a háború semmiképpen se lépje túl Ukrajna határait. Orbán Viktor azt is elmondta, hogy védelmi céllal amerikai, olasz, török és horvát katonák érkeznek Magyarországra. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

NATO-katonák érkeznek Magyarországra is

A NATO vezetői arról is megállapodtak, hogy megerősítik védelmi erőiket keleten, válaszul Oroszország ukrajnai inváziójára. „Aktiváltuk a NATO védelmi terveit, és 40 ezer katonát helyeztünk el keleti szárnyunkon” – jelentették Jens Stoltenberg NATO-főtitkár a brüsszeli csúcstalálkozót követő sajtótájékoztatón. Stoltenberg azt mondta, hogy négy új harccsoportot küldenek Magyarországra, Szlovákiába, Bulgáriába és Romániába. 

Köszönjük, hogy a forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu – részletek itt.

 

Magasabb készültségi fok

A NATO-főtitkár kijelentette, hogy lényegesen több szárazföldi erő fog állomásozni a szövetség keleti részén, magasabb készültségi fokon. A levegőben több repülőgépet fognak bevetni, a tengeren pedig csapásmérő csoportok, tengeralattjárók és harci hajók lesznek állandó jelleggel. Stoltenberg szerint a katonai mellett a kibervédelmet is megerősítik, és a NATO segíteni fogja Ukrajnát a nukleáris és biológiai fenyegetések elleni védekezésben.

Nem lesz repülési tilalmi zóna Ukrajna felett

A NATO-csúcs sajtótájékoztatóján Jens Stoltenberg hangsúlyozta, hogy a repüléstilalmi zóna az orosz légvédelmi rendszer határozott támadását, az orosz harci gépek lelövését jelentené Oroszország, Fehéroroszország és Ukrajna területén. Ez teljes értékű háború kitörését jelentené Oroszország és a NATO között, ami még több halált, szenvedést és pusztítást okozna – írja az MTI. Felelősségünk ugyanakkor, hogy a háború ne terjedjen az ukrán határon túlra – fogalmazott a főtitkár, és hozzátette: a NATO nem küld csapatokat vagy repülőgépeket Ukrajnába, el akarja kerülni a konfliktus elmérgesedését.

Hibát követett el Putyin

Kijelentette: Vlagyimir Putyin orosz elnök nagy hibát követett el azzal, hogy háborút indított egy önálló és független nemzet ellen. A háború új biztonsági környezetet hozott létre, ez indokolja, hogy a szövetség tagországainak vezetői a csúcstalálkozó alkalmával a NATO keleti régiójának védelmének megerősítéséről dönthetnek. Ez azt jelenti, hogy a NATO új harccsoportokat telepít Bulgáriába, Magyarországra, Romániába és Szlovákiába.

NATO védelmi terv

Oroszország akcióira válaszul aktiváltuk a NATO védelmi terveit, bevettük a NATO Reagáló Erők elemeit, és 40 000 katonát helyeztünk keleti szárnyunkra, jelentős légi és haditengerészeti eszközökkel együtt a NATO közvetlen parancsnoksága alá, amelyet a szövetségesek nemzeti bevetései támogatnak. További négy többnemzetiségű harccsoportot hozunk létre Bulgáriában, Magyarországon, Romániában és Szlovákiában- áll a NATO tájékoztatásában.

Más lesz a helyzet, ha Putyin vegyi fegyvert is bevet

A NATO azért erősíti meg keleti szárnyát, hogy képes legyen bármilyen biztonsági fenyegetésre azonnal válaszolni, és hogy szavatolja minden tagországának védelmét és biztonságát bármilyen fenyegetéssel szemben – emelte ki Stoltenberg. Kérdésre válaszolva közölte, vegyi fegyverek alkalmazása alapvetően változtatná meg a konfliktus természetét. A nemzetközi jog nyilvánvaló megsértését jelentené, széles körű és súlyos következményekkel járna. Vegyi fegyverek használata az ukrajnai háborúban szennyeződést okozhat a NATO területén is – figyelmeztetett.

Zelenszkijt videón kapcsolták

Közölte: a szövetségesek növelik védelmi kiadásaikat, jelenleg azonban még többet kell fektetni a biztonságba azért, hogy a NATO teljesíteni tudja vállalt kötelezettségeit. Stoltenberg megerősítette továbbá, hogy Volodimir Zelenszkij ukrán elnök videokapcsolaton keresztül részt vesz a csütörtöki rendkívüli NATO-csúcstalálkozón.

Orbán és Biden

A csúcstalálkozón részt vett Joe Biden, és Orbán Viktor is. Az amerikai elnök Twitter-oldalán korábban úgy nyilatkozott: Ma Brüsszelben találkozom NATO-szövetségeseinkkel, a G7-tagokkal és az Európai Tanáccsal, hogy megvitassuk Oroszországnak az Ukrajna elleni provokálatlan és indokolatlan támadására adott folyamatban lévő válaszunkat. Egységesen állunk a demokrácia védelmében és Ukrajna népével. Orbán Viktor pedig ezt posztolta: “Kiállunk a magyar érdekek mellett. Nem hagyjuk, hogy belesodorják Magyarországot ebbe a háborúba!”

Orbán-Biden kézfogás

A magyar miniszterelnök és az amerikai elnök nincs túl jóban egymással, hiszen politikailag ellentétes térfélen vannak. Az eseményről eddig nem került nyilvánosságra olyan fotó, ahol Orbán Viktor kezet fogott volna az USA elnökével, pedig a nemzetközi protokoll szerint erre minden bizonnyal sor került. Az MTI által nyilvánosságra hozott képen Orbán Viktor a fotózás után Erdogan, török elnökkel beszélgetett. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Orbán Viktor a török elnökkel beszélget

Forrás: MTI

Itt van Orván Viktor friss videója az eseményről

Kiemelt kép: A NATO-tagországok állam-, illetve kormányfőinek rendkívüli brüsszeli csúcstalálkozóján készült csoportkép – Forrás: MTI