Pályafelújítás miatt keddtől nem közlekedik Budapesten a fogaskerekű, várhatóan december 10-ig – tájékoztatta közölte pénteken Budapesti Közlekedési Központ (BKK).

Pótlóbusz közlekedik

A Svábhegy és a Széchenyi-hegy között keddtől 60-as jelzéssel pótlóbusz közlekedik mindennap teljes üzemidőben. A járatra az utasoknak kell jelezni az igényüket online, applikáción vagy telefonon. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Körjárat

A fogaskerekű Orgonás és Esze Tamás iskola megállóhelyeinél 60A jelzéssel a Szent János Kórház és a Pethényi út, illetve 60B jelzéssel a Szent János Kórház és az Esze Tamás iskola (Rőzse utca) között kiegészítő pótlóbusz közlekedik körjáratként.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Kerékpár nem szállítható

A pótlóbuszokon kerékpár nem szállítható. A BKK közlése szerint a pótlóbuszok mellett a Széll Kálmán tér és a Svábhegy között a 21-es, a 21A és a 221-es, a Királyhágó tér környezetéből a 210-es, a 210B, a 212-es, a 212A és a 212B autóbusszal lehet utazni.

Április 1-jén indult újra

Amint azt a BudaPestkörnyéke.hu is megírta a téli kényszerpihenő után visszatérnek a jellegzetes piros-fehér szerelvények: április 1-jén, szombaton újraindult a fogaskerekű Budapesten. A BKK akkor azt közölte: a téli üzemszünet idején felújított pályán csendesebben és üzembiztosan járnak majd a vonatok a 60-as vonalon.

Nem változott a hétköznapi menetrend

A járat hétköznapi menetrendje nem változott, kora reggel és késő éjszaka megmaradt a tavaly bevezetett és bevált TELEfogas rendszer.

Csak akkor indul, ha van utas

Ez azt jelenti, hogy a fogaskerekű hétköznap reggelente 5:30-ig, hétvégén és ünnepnap 7:30-ig, valamint mindennap késő este, 22 óra után csak akkor indul el, ha jelezzük az utazási igényünket. Hívás esetén a fogaskerekű csak addig a megállóig közlekedik, ameddig utazni szeretnénk, onnan a szerelvények visszatérnek a Városmajor végállomásra – lehetett akkor olvasni BKK honlapján.

Rongálás

Szintén portálunk számolt be róla, hogy többmilliós kárt okoztak azok a rongálók, akik festékszóróval összefújták a BKV felújítás alatt álló fogaskerekűjét. Az elkövetők annak ellenére jutottak be a kocsiszínbe, hogy a telephelyet biztonsági szolgálat őrzi. Az eset még idén májusban történt. Ahogyan arról hírt adtunk az emelős műhelyben lévő, végszerelés alatt álló jármű 56-os motorkocsijának fényezését durván megrongálták, festékszóróval összefújták. A műhely zárva volt, a zárat feltörték, adta hírül a Facebookon egy közlekedéssel foglalkozó szakember. 

Az első nagyjavítás

Ez az a motorkocsi, aminek a nagyjavítását 2019 őszén kezdték meg a városmajori műhelyben, majd 2021. március 10-től a BKV VJSZ. Kft. Fehér úti főműhelyében folytatták. Ez az első szerelvény 49-50 év alatt, amely valóban átesett színvonalas, magas műszaki tartalmú főműhelyi nagyjavításon – olvashattuk a bejegyzésben.

Csaknem másfél millió forint a kár

A BKV az Indexnek akkor azt írta, hogy a felújítást nagymértékben hátráltatja a bűncselekmény, mert a jármű jelentős részén javítani kell a fényezést. A kár az első vizsgálatok szerint csaknem másfél millió forint a társaság szerint. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Illusztráció. Fotó: archív