Felújításon estek át a Lidl elektromosautó-töltői és ezzel vége az ingyenes elektromosautó töltésnek, közel tízezret kell majd fizetnie annak, aki a bevásárlás mellett teljesen feltöltené az autóját.

7 éve ingyenesen tölthetünk

Magyarországon is megújulnak a Lidl parkolókban kihelyezett elektromosautó-töltők. Az egységek eddig ingyenes töltést biztosítottak annak a villanyautósnak, aki az áruház parkolójában állt meg, amíg vásárolt. A töltőpontok szlogenje az volt, hogy „Gyors, ingyenes és környezetbarát töltés”, ám az új dizájnnal ez a szöveg eltűnt. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Új szlogen

Eltűnt az eddig megszokott fehér-zöld színösszeállítás is, helyette a Lidlre jellemző sárga és kék az új dizájn. Az új szlogen sokkal egyszerűbben az lett, hogy „Bevásárlás és töltés”. Abból fakadóan, hogy eltűnt belőle az ingyenes szó, így az új töltők innentől csak fizetés ellenében lesznek igénybevehetők.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol! A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

Új appot kell letölteni

Pedig egészen eddig ingyenesek voltak a 2016-óta elérhető oszlopok, amelyek között volt 50 és 20 kW-os DC, illetve 22 kW-os AC töltő is. Ezzel együtt megszűnik a Lidl e-charge alkalmazás, helyette a Lidl Plus alkalmazásból, a Lidl weboldalán lehet majd elindítani a töltést az új rendszerben.

Nem tudni, mennyibe kerül majd

Az már biztos, hogy hétfőig lehet ingyenesen használni a Lidl töltőit, a pontos díjazást azonban még nem tette közzé az áruházlánc. A környező országokban egyébként már korábban bevezették a fizetős töltést, ilyen Szlovákia és Ausztria is.

Nem lesz olcsó

Év elejétől Ausztriában lettek fizetősek a Lidl töltői, ott AC töltőn 35, míg DC töltőn 40 centet kellett fizetni a töltésért kWh alapon. Ez azt jelenti, hogy előbbi esetben 134, utóbbinál viszont 153 forintot kell fizetnünk minden kilowattóráért. Az Alapjárat.hu számításai szerint gy átlagos 50-70 kWh-s akkumulátorral felszerelt villanyautó esetében ez azt jelenti, hogy nulláról feltölteni olyan 6700-9400 forint AC-n, és 7650-10 710 forint DC-n Ausztriában a jelenlegi árfolyamon.

Ezt szeretné az egyesület

A Lidl töltők ügyével a Magyar Elektromobilitási Egyesület is foglalkozott már korábban. Azt kérték, hogy a fizetős oszlopok nyitvatartási időn túl is legyenek elérhetők a villanyautósok számára, illetve vezessenek be valamilyen törzsvásárlói rendszert.

Sok autó elfér

Egy éve írtunk róla, hogy az Etele pláza nagyon népszerű lett a villanyautósok körében, tekintve, hogy 1300 darab tágas, kényelmes parkoló várja az autósokat, melyek közül összesen 41 ponton van kiépítve a 22kW-os AC töltési lehetőség Type2 csatlakozóval.

Így szigorítottak

Tavaly ősszel ingyenes parkolás lehetősége megszűnt. Persze a mindössze 100 forintba kerülő első két órás díj, valamint az azt követő óránkénti 200 Forint sem tántorította el az ingyen áramra vadászókat, szóval a helyzet villanyautós szempontból nem sokat változott – írja a villanyautosok.hu. A Pláza most viszont bekeményített! Október 1-től megváltoznak a parkolási díjak, hétfőtől, azaz mától, pedig a töltés is pénzbe kerül-

Tarifák tavaly október 3-től

  • Normál okos parkolás: első 3 óra díjmentes, utána minden további megkezdett óra 300 Ft
  • Okos Prémium parkolás: 200 Ft/óra
  • Normál papírjegyes parkolás: első 2 óra díjmentes, utána minden további megkezdett óra 300 Ft
  • Papírjegyes Prémium parkolás: 300 Ft/óra

Pontokra váltható

A portál szerint az okos parkolás azért is jó választás, mert bármely, az Etele Plázában vásárolt blokk feltöltve az applikációba virtuális pontokra váltható, amellyel – többek között – akár a parkolást is rendezni lehet. Az Etele Plázában az elektromos töltés díja 2022. október 03-tól: 100 Ft/kWh lesz! A töltés időtartama, vagyis az ún. türelmi idő továbbra is maximum 4 óra lehet. A töltés végeztével pedig az ÁSZF értelmében a parkolóhely sem foglalható tovább. Ennek megszegése esetén bírság szabható ki. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: illusztráció