Újabb lépés a zöldebb ipar és a zöldebb gazdaság felé, a kormány észszerűsítené a parkolóban elhelyezett napelemek telepítését.

Ez a szabály

A jelenlegi jogszabályi előírások értelmében tíz gépjárműnél nagyobb férőhelyű parkoló létesítésekor minden megkezdett hat parkolóhely után egy fát szükséges ültetni a parkolófelületek árnyékolásáért. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Nem hatékony

Ez a szabályozás – az ipari szereplők szerint – hátráltatja a napelemek hatékony elhelyezését, egyúttal visszaveti az ipar és a gazdaság zöldítését – írja a Magyar Nemzet.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol! A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

Maradnak a fák is

Az energiaválság továbbá rámutatott, hogy a lakosság és a vállalkozások védelme érdekében növelni kell az energiafüggetlenséget és az ellátásbiztonságot, ezért a gazdaságfejlesztési tárca olyan javaslatot dolgozott ki, amely a fásítási szempontoknak sem mond ellent.

Könnyítenek

A javaslat a gazdasági-ipari-kereskedelmi területek esetében megkönnyítené a parkolókban elhelyezett napelemek telepítését, azzal a szigorú és egyértelmű kikötéssel, hogy a környezetvédelmi, fásítási elvárások nem sérülhetnek.

Fontos, hogy működjön

A javasolt módosítás értelmében a parkolóhelyek fásítását, amennyiben napenergia-hasznosító létesítményeket is elhelyeznek, úgy lehetséges megvalósítani, hogy az ne befolyásolja negatívan az energiahasznosító létesítmények működését és hatékonyságát.

Védőfásítás

A telepítendő és előírt fák mennyisége változatlan marad, hiszen gazdasági-ipari-kereskedelmi besorolású területeken is csak akkor lehet kiváltani a parkolóhelyen történő fásítást napelemek elhelyezésével, ha ezzel egyidejűleg az ingatlan tulajdonosa a területen belül védőfásítással, vagy kijelölt területen történő fásítással teljesíti a fatelepítési kötelezettségét úgy, hogy a telepített lombos fák száma nem lehet kevesebb az összes parkolóhely egyhatod részénél.

Új parkolónál is figyelni kell

A meglévő fák átültetésével, új parkoló kialakításakor pedig megfelelő fatelepítéssel lehetséges eleget tenni a jogszabályi követelményeknek.

Ez a felső határ

A nem gazdasági-ipari-kereskedelmi besorolású területeken a napelemek alapterülete a parkolófelületek területének harminc százalékát nem haladhatja meg. A módosító javaslat hamarosan elérhetővé válik a kormányzati portálon.

Ebben lesz változás

Könnyítést kapnak az állami napelemes pályázatok nyertesei: a támogatói szerződés módosítása, sőt bejelentés nélkül is megváltoztathatják a kiépíteni szándékozott rendszerek műszaki tartalmát bizonyos határok között. Az erről szóló közlemény még június 1-jén jelent meg a pályázati portálon.

Már könnyítettek

A napelemes pályázatok esetében nem ez az első könnyítés idén: május elején már egyszerűsítettek az adminisztráción és az elszámoláson, bár a szakma szerint későn: addigra sok pályázót rég eltántorítottak az emelkedő költségek, a hálózati visszatáplálás befagyasztása és az elszámolási bizonytalanságok. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: illusztráció