A magyar boltokban az év végi hajrá polci készlethiányt okozhat egyes termékeknél, figyelmeztetett Müller Kornél, a Törley Pezsgőpincészet ügyvezető igazgatója. Emiatt nem tanácsos az utolsó pillanatra hagyni a vásárlást.

Nem annyira drágult a pezsgő

Müller Kornél megjegyezte: a jelenlegi gazdasági helyzet a pezsgőpiacot is érinti, ugyanakkor az átlagos élelmiszer-infláció mértékéhez képest kevésbé emelkedtek a pezsgőárak idén. Mint mondta, az orosz–ukrán háború kitörésekor tapasztaltak ellátási problémákat, leginkább az üveggel és a drótkosarakkal összefüggésben.

Nincs közvetlen fennakadás

Azóta viszont stabilizálódott a nyersanyagellátásuk – mondta. „A háború hatásaként egyes csomagolásgyártó kapacitások kiestek, így Nyugat-Európában megnövekedett a palackok iránti kereslet. Egyelőre ez nem okoz közvetlen fennakadást az ellátás terén” – hangsúlyozta az ügyvezető igazgató.

TUDTAD? A BudaPestkörnyéke.hu hírportált az erősebb napokon már 300 ezren olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Nagyon menő, hogy rengeteg hirdető is minket választ, bízik bennünk és a szponzorált cikkek is a piacvezetők közé repítenek minket. (Részletek itt) Köszönjük, hogy most te is minket olvasol! Gyere vissza pár óra múlva, mert a BudaPestkörnyéke.hu hírportálon mindig találsz olyan infót, amit máshol nem olvashatsz.

Nagy lesz a kereslet

Müller Kornél a Világgazdaság kérdésére kifejtette: az utolsó egy-két hétben továbbra is kimagasló keresletre számítanak, de általános hiány nem várható.

Már most vegyük meg

„Ennek ellenére a jelentősen növekvő kereslet okozhat polci készlethiányt az év utolsó napjaiban egyes termékek körében. Ezért azt javaslom, hogy akinek konkrét elképzelése van arról, hogy milyen pezsgőt szeretne az ünnepi asztalon látni, az ne halassza a vásárlást az utolsó pillanatra” – fűzte hozzá a szakértő.

Imádják a magyarok az édes pezsgőt

A magyar fogyasztók nagyrészt még mindig az édes pezsgőt részesítik előnyben, de trendjét tekintve határozott elmozdulás érezhető a szárazak felé. Nagy népszerűségnek örvendenek a limitált kiadású, kis tételben kapható termékek is, amik a különleges ízvilágok, újdonságok kedvelőit vonzzák. Továbbra is a hazai pezsgők dominálják a piacot, de a nemzetközi trendek itthon is egyre népszerűbbek. Óriási sikere van például a Proseccónak, de a nagy Champagne-házak eladásai is évről évre növekszenek.

Nyitottság

A szakértő szerint a fogyasztók egyre fontosabbnak tartják, hogy megismerjék a pezsgőkészítés varázslatos világát. Ezt igazolja az is, hogy az idén a Törley Pezsgőmanufaktúrába látogatók száma jelentősen növekedett. Ennek a tudásnak a birtokában az érdeklődők a pezsgőknek egyre több változatát szeretnék kipróbálni és megismerni – tette hozzá.

Cukorból is hiány van

Ahogy a Budapestkörnyéke.hu hírportálon beszámoltunk róla, a budapesti és a vidéki üzleteket járva az látszik, hogy hiánycikknek számít a hatósági áras kristálycukor. Nemcsak az a baj, hogy nincs cukor a boltban, hanem a boltosok még csak nem is tudják, mikor kapnak legközelebb árut.

Árstop az oka

A cukorhiány nemcsak a kisboltokat érinti, hanem a nagyobb üzletláncokat is. Az eladók egyértelműen a február óta érvényben lévő árstopot és az annak nyomán bevezetett mennyiségi korlátozást okolják az áruhiányért. A jelenség egyáltalán nem új, de a karácsonyi sütési láz miatt még feltűnőbbé válhat.

Harc a cukorért

„Fogjon meg gyorsan két csomaggal, mert lehet, hogy aztán napokig nem lesz!” – ezt az egyik budapesti Sparban mondta az eladó, amikor a hatósági áras kristálycukor iránt érdeklődött a Telex újságírója. Egyetlen csomag árválkodott a polcon, de az utolsó pillanatban azt is megvette valaki más.

Nyitásra kell menni

Az egyik Pennyben sem volt jobb a helyzet, mint a két Sparban – írja a Telex. „Talán ha holnap reggel nyitásra jön, akkor lesz. Ha nem, akkor ne is jöjjön, mert 30 perc múlva úgysem lesz” – magyarázta az eladó. Az egyik belvárosi Tesco Expresszben csak legyintettek, amikor a cukor felől érdeklődtünk.

Kiemelt kép: illusztráció