A budapesti és a vidéki üzleteket járva az látszik, hogy hiánycikknek számít a hatósági áras kristálycukor. Nemcsak az a baj, hogy nincs cukor a boltban, hanem a boltosok még csak nem is tudják, mikor kapnak legközelebb árut.

Árstop az oka

A cukorhiány nemcsak a kisboltokat érinti, hanem a nagyobb üzletláncokat is. Az eladók egyértelműen a február óta érvényben lévő árstopot és az annak nyomán bevezetett mennyiségi korlátozást okolják az áruhiányért. A jelenség egyáltalán nem új, de a karácsonyi sütési láz miatt még feltűnőbbé válhat. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Harc a cukorért

„Fogjon meg gyorsan két csomaggal, mert lehet, hogy aztán napokig nem lesz!” – ezt az egyik budapesti Sparban mondta az eladó, amikor a hatósági áras kristálycukor iránt érdeklődött a Telex újságírója. Egyetlen csomag árválkodott a polcon, de az utolsó pillanatban azt is megvette valaki más.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

10 kilót kap egy bolt

A piaci áras kockacukorból és nádcukorból nincs hiány, még válogatni is lehet is a márkák között. Az eladó készségesen előhozott a raktárból egy tízes pakk kristálycukrot. Azt mondta, hogy ennyi kristálycukrot kaptak legutóbb, és kiszámíthatatlan, hogy mikor jön legközelebb áru. „Ha kitesszük, 10 perc alatt elkapkodják az emberek” – panaszolta az eladó.

Mint a szocializmusban

A Mammutban lévő nagyobb Sparban is üres polcok fogadtak minket a cukros részlegnél. „Megdöbbentő, tisztára mint a szocializmusban! Az a háború utáni vicc jut eszembe, hogy a zsír óráról órára drágult, ahogy egyre kevesebb volt belőle” – jegyezte meg egy idősebb vásárló, aki szintén cukrot szeretett volna venni.

Nyitásra kell menni

Az egyik Pennyben sem volt jobb a helyzet, mint a két Sparban – írja a Telex. „Talán ha holnap reggel nyitásra jön, akkor lesz. Ha nem, akkor ne is jöjjön, mert 30 perc múlva úgysem lesz” – magyarázta az eladó. Az egyik belvárosi Tesco Expresszben csak legyintettek, amikor a cukor felől érdeklődtünk.

Felvásárlásba kezdtek az emberek

Az árstopok kritikusai már a bevezetésükkor arra figyelmeztettek, hogy a hatósági ár idővel áruhiányhoz vezet, ahogy ez az üzemanyagnál is látható. A cukor esetében is így történt, már szeptemberben arról lehetett hallani, hogy sok helyen elkezdték felvásárolni a cukrot, áruhiányt okozva. Erre reagálva több üzletlánc is mennyiségi korlátozást vezetett be a hatósági áras termékekre, a kristálycukorból például csak 2 kilót lehet egyszerre vásárolni.

Olcsó, ezért veszünk többet

A Cukorrépa Termesztők Országos Szövetségének elnöke arról beszélt néhány hónapja, hogy pusztán az alacsonyabb ár miatt több cukrot vesznek az emberek, a megnövekedett kereslettel pedig nem tudják tartani a lépést a boltok. Más kérdés, hogy mit kezdenek ennyi cukorral az emberek, miért nem elég az a 2 kiló, amit egyszerre tudnak venni.

Korlátlan ideig eláll

A Telex szerint mintha a covid alatt látott helyzet ismétlődne meg, amikor mindenki vécépapírt és élesztőt kezdett el halmozni otthon. Valószínűleg arra számítanak a vásárlók, hogy később lényegesen drágább lesz, de a felhalmozás mellett szólhat az is, hogy a cukor egyébként korlátlan ideig eláll.

Akadoznak a beszállítások

A Spar azt írta: akadoznak a beszállítások, ezért kevesebb kristálycukor érhető el a Spar boltjaiban, mint tavaly ilyenkor. Van olyan árstopos termék, amiből a korábbiakhoz képest háromszoros mennyiséget értékesítenek, a kristálycukor esetében a tavalyi egész éves mennyiség már idén nyárra elfogyott.

Extra kereslet

A Tesco szerint folyamatos az ellátás a hatósági áras élelmiszerekből, így a cukorból is, de előfordulhat, hogy egy-egy áruházban átmenetileg, egy adott napon belül nem a megszokott mennyiségű áruval találkoznak a vásárlók. Az áruházlánc ezt azzal magyarázza, hogy az árstop extra keresletet generált a cukor esetében is.

Nem lesz tartós

A Penny válaszában azt írta, hogy a korábbi évekhez hasonlóan most is előfordulhat átmeneti készlethiány a cukor esetében is, de ez nem hosszabb és tartósabb, mint a máskor. A karácsonyi időszakban arra számítanak egyébként, hogy általánosságban kevesebb termék fogy majd tavalyhoz képest, az előzetes számítások szerint 5-7 százalékkal. Ennek az infláció az oka, mivel októberben például 34 százalékkal nőtt a forgalmuk, viszont az értékesített áruk mennyisége 8-10 százalékkal csökkent.

Bírság járhat

Ahogy a Budapestkörnyéke.hu hírportálon beszámoltunk, az egyik pécsi Aldiban a hatósági árnál drágábban adták a cukrot, ezért egymillió forint fogyasztóvédelmi bírságot szabott ki a Baranya Megyei Kormányhivatal az Aldi Magyarországra.  A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: illusztráció – Fotó: BPK