Az egyik pécsi Aldiban a hatósági árnál drágábban adták a cukrot, ezért egymillió forint fogyasztóvédelmi bírságot szabott ki a Baranya Megyei Kormányhivatal az Aldi Magyarországra.

Drágábban adták a cukrot

A hatóság 2022. február 1-jén tartott ellenőrzést, aznap, amikor a kormány átmenetileg árstopot vezetett be az egyes alapvető élelmiszerekre. A fogyasztóvédelem a pécsi Aldi-üzletben kiszúrta, hogy az egyik ismert márka kilós kiszerelésű kristálycukra 239 forintba került, vagyis drágább a hatósági árnál. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

10 forinttal volt drágább

2021. október 15-én rögzítették, hogy a cukor 229 forintba kerül, vagyis a kiskereskedelmi lánc az engedélyezett árnál 10 forinttal drágábban kínálta a cukrot.

Köszönjük, hogy a forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu – részletek itt.

 

Rossz árat írtak ki

Az Aldi szerint adminisztratív tévedés történt, és haladéktalanul helyesbítette az árazást. A helyszíni szemle napján egyébként 64 túlárazott kristálycukorért fizettek a vásárlók.

Pár óráig tartott a jogsértés

A hatóság megállapította, hogy a rendelkezésre álló információk alapján a jogsértés csak az ellenőrzés napján, néhány órán keresztül állt fenn, illetve a vállalkozás az eljárásban együttműködő volt.

1 milliós bírság

A hatóság nem tekinthetett el attól, hogy az Aldi kereskedelmi tevékenységének gazdasági súlya meghatározó, és hogy a hatósági árak rendelkezésének betartása kiemelkedően fontos a magyar családok védelme szempontjából. Mindezeket mérlegre téve állapította meg az egymillió forintos bírságot a fogyasztóvédelem, közölte a VG.

Másfélszeres áron adták az étolajat

Februárban több ellenőrizést tartottak a hatóságok az élelmiszerboltokban. A szakemberek arra voltak kíváncsiak, hogy a kereskedők betartják-e az árstoppal kapcsolatos szabályozásokat. A legtöbb gond az étolajjal volt, az egyik vidéki boltban a megengedett ár másfélszerezéséért adták a terméket.

300 ezres bírság

A kormányhivatali szakemberek akkor 42 esetben találtak hiányosságot, 300 ezer forint bírságot szabtak ki. Huszonöt üzlet alkalmazott az előírtnál magasabb árat, tizennégy nem biztosította a megfelelő mennyiséget az érintett élelmiszerekből. Hét helyszínen a kötelező tájékoztatás hiányzott egészen vagy nem felelt meg mindenben a rendelkezéseknek.

Az étolajjal volt a legtöbb gond

Némelyik kereskedelmi egység több szempontból is mulasztott. A leggyakrabban az étolaj kapcsán vétettek hibát az üzletek, tizennégyszer annak ára, ötször a mennyisége nem stimmelt. Egy vidéki üzlet azzal érdemelte ki az eddigi legnagyobb, 100 ezer forintos szankciót, hogy a hatósági ár több mint másfélszeresét kérte az étolajért

3 millió is lehet a bírság

3 millió is lehet a büntetés A bírságok mértékét a kormány már korábban közzétette. Ha a hatóság jogsértést tapasztal, akkor kötelezően bírságol. Az 50 ezertől 3 millió forintig terjedő bírság többször is kiszabható, második alkalommal a korábbi tétel legalább kétszerese lehet. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: illusztráció – Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt