Az Aldi egy új eljárására hívták fel többen a figyelmet a Facebookon. Kiderült, hogy alkohol vásárlása esetén a pénztáros elkérte tőlük a személyi igazolványukat. Olyan vásárlóknak is át kellett adni az okmányukat, akikről első ránézésre látszott, hogy nagykorúak. Kiderült egy fontos adatot írnak be ilyenkor a gépbe a pénztárosok.

Okmányt kér a pénztáros

Néhány üveg bor a kasszánál és a pénztáros a személyi igazolványt vagy valamilyen azonosító okmányt kér. Ezen sokan felháborodtak, mert nem akarják, hogy az Aldi adatokat tároljon róluk. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Idősebb vásárlótól is kértek okmányt

Ez az eljárás olyan esetekben is megtörtént, amikor a vásárlóról első pillantásra is egyértelműen megállapítható volt, hogy 18 éven felüli.

Köszönjük, hogy a forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu – részletek itt.

 

Pontos életkor-ellenőrzés

A Hvg.hu mekereste az Aldit, akik azt írták, hogy nem új eljárásról van szó. Azzal indokolták az okmányok elkérést, hogy a dolgozóik munkáját akarják megkönnyíteni a lehető legpontosabb életkor-ellenőrzéssel.

Csak a születési dátumot írják a kaszába

Az Aldi szerint a folyamat úgy zajlik, hogy a kasszások elkérik a vásárlók azonosító okmányát, „a pénztáros a kassza rendszerébe begépeli a pontos születési dátumot, a szoftver pedig egy egyszerű kivonási műveletet végez a születési dátum és az aznapi dátum alapján.

Hülyebiztos eljárás

A folyamat célja, hogy teljes mértékben kizárja a szubjektív tényezőket, egyúttal biztosítsa, hogy véletlenül, figyelmetlenségből, vagy tévedésből se kerülhessen sor 18 év alatti személyek részére alkoholos tartalmú ital értékesítésére”. – írta az Aldi.

A fogyasztóvédelemnek tetszik

Az üzletlánc hozzátette, a fogyasztóvédelmi hatóság külön pozitívumként értékelte az intézkedés bevezetését, az áruházlánc ezért is alkalmazza azt üzleteiben.

Semmilyen személyes adatot sem rögzítenek

Az Aldi azt írta, hogy a pénztáros más adatot nem kér a vásárlótól a folyamat során pedig sem a kasszaszoftver, sem a pénztáros nem rögzít, nem ment és nem tárol semmilyen személyes adatot.

Törvénytisztelő Aldi

Mindez azért fontos, mert sokak szerint a személyi igazolvány számukat, egyes források szerint a személyi számukat rögzítették is az Aldi munkatársai. A cég tehát megnyugtat mindenkit: senkiről, semmit sem rögzítenek, csak az alkoholkiadással törvénytisztelően akarnak eljárni. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: illusztráció – Fotó: BudaPestkörnyéke.hu