Márciustól rendszeressé válik a lovasrendőrök jelenléte a budai hegyekben – tudatta a Pilisi Parkerdő Zrt. szerdán.

Leglátogatottabb

Azt írták, a Készenléti Rendőrség, a 2. Kerületi Rendőrkapitányság és a Pilisi Parkerdő együttműködésében járőröző rendőrök elsősorban a főváros leglátogatottabb erdeiben, például a védett Hárs-hegyen segítik az erdő természetes állapotának megőrzését, illetve a természetjárókat, kutyasétáltatókat, kerékpárosokat és gyalogosokat, hogy konfliktusmentesen élvezhessék az erdei kikapcsolódást. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Segíteni mennek

Hangsúlyozták, hogy a járőrök segíteni és tájékoztatni érkeznek az erdőbe, nem céljuk a büntetés. Megjegyezték, hogy a természetjárók közötti konfliktusok legnagyobb része két egyszerű szabály betartásával orvosolható, és a járőrök elsősorban ezekre hívják fel a figyelmet: a kutyasétáltatók jogszabályban előírt kötelessége, hogy az erdőben kedvencüket minden esetben pórázon sétáltassák.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol! A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

Figyelmeztetés

Az erdőben kerékpározókat pedig arra figyelmeztetik a rendőrök, hogy sporteszközük járműnek minősül, ezért a jogszabály értelmében védett természeti területen – a Budai-hegység nagy részén, így a Hárs-hegyen is – csak a kijelölt kerékpárutakon közlekedhetnek – áll a közleményben.

Két keréken is szoktak akciózni

Amint azt a BudapestKörnyéke.hu is megírta tavaly nyáron két keréken, önjáró elektromos eszközökkel is teljesítettek szolgálatot a fővárosi rendőrök.

10 órán át

Akkor minden nap 10 órától 20 óráig önjáró elektromos eszközzel a Budai Várban, míg 10 órától 22 óráig elektromos kerékpárral a Margitszigeten szolgálta a rendet és védi a közbiztonságot egy-egy járőrpár.

A turisták védelme

Ezen járőrszolgálatok célja a turisztikai szempontból jelentős, ellenőrzendő területeken tartózkodó állampolgárok, illetve a fővárosba látogató hazai és külföldi turisták, valamint tulajdonaik sérelmére elkövetett szabálysértések, bűncselekmények megelőzése, megakadályozása, továbbá a járművezetők, kerékpárosok és a gyalogos közösség biztonságos közlekedésének elősegítése.

Közlekedésbiztonság

Ennek érdekében kiemelt figyelmet fordítanak az állampolgárokat zavaró és a közlekedésbiztonságot veszélyeztető szabálysértések megelőzésére, felderítésére és megakadályozására.

Önjáró eszközök

A korábbi évek tapasztalatai alapján elmondható, hogy a kerékpáros, valamint az önjáró elektromos eszközzel végrehajtott szolgálati formához mind az állampolgárok, mind a turisták pozitívan viszonyultak, éppen ezért nem kizárt, hogy idén nyáron is bevetik majd őket. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Illusztráció – Forrás: police.hu