Eszenyi Enikő a héten elkezdte a próbákat a Játékszínben, így közel három évvel a Vígszínházból való botrányos távozása után Budapesten is visszatér a színpadra.

Abúzussal vádolták

Eszenyi Enikő akkor vált botrány főszereplőjévé, amikor 2020 tavaszán, az igazgatóválasztás előtt, több tucat egykori és akkori munkatársa vádolta meg verbális abúzussal, agresszív viselkedéssel. A színésznő visszavonta a pályázatát, majd jó időre eltűnt a nyilvánosság elől. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva tudod elérni.

Vidéken kapott lehetőséget

Miközben külföldön továbbra is dolgozott, Magyarországon bő egy év hallgatás után Kecskeméten kapott lehetőséget, mint a Cirkuszhercegnő rendezője, egy éve pedig ugyanebben a darabban – egy beugrásnak köszönhetően – a színpadra is visszatért. Mindeközben Csengeren, a szülőfalujában egy 300 millió forintos állami támogatást érő színházi fesztivált rendezett, ám a magyar kulturális élet központjában, Budapesten egészen mostanáig nem kapott lehetőséget – írja a Blikk.

HOPPÁ! A forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu! Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Hvg, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Már próbál

„Itt vagyok a Jókai utcában, megyek a Játékszínbe olvasópróbára. Nagyon izgatott vagyok, nagyon várom. Szikora János rendezi a produkciót, vele már nagyon sokat dolgoztam együtt, a darab címe pedig Csodálatos vagy, Júlia!” – jelentkezett be a közösségi oldalán egy élő videóban a hétfői olvasópróba előtt Eszenyi Enikő.

Többen felháborodtak

Remélem, sokan eljöttök… Meg vagyok illetődve – vallotta be Eszenyi a felvételen, amelyen az is látszott, hogy a színház munkatársai örömmel fogadták. Egy éve, amikor Eszenyi Enikő a Játékszínnel kezdett egyeztetni egy darabról, nem volt ennyire egyértelmű a fogadtatás. Bár sokan megjegyezték, hogy a tehetségét nem szabad figyelmen kívül hagyni, többen arról beszéltek, hogy ezzel megkezdődött Eszenyi rehabilitációja.

Vita van

A Blikk megkeresett több színházi szakembert, színészt, és bár névvel senki nem akart róla nyilatkozni, annyi kiderült: Eszenyi Enikő budapesti visszatérése körül továbbra sincs egyetértés a színházi közegben.

Csak ne rendezzen…

„Azt gondolom, egy ilyen formátumú színésznőt, mint Eszenyi Enikő, nem szabad sokáig mellőzni. Maximum ne rendezzen, mert azzal újra hatalmi lehetőséget kap, és az vethet fel kérdéseket” – jelentette ki egyik kollégája, egy színházi menedzser szerint azonban már senkit nem érdekel igazán, mi történt három évvel ezelőtt.

Verbális erőszakkal vádolták

Három éve több mint ötven színész vádolta meg verbális erőszakkal és hatalmi visszaéléssel a Vígszínház akkori igazgatóját, megalázó kommunikációról, elviselhetetlen munkakörülményekről, agresszív vezetői módszerekkel vádolva meg őt. Eszenyi Enikő a vádakra többször is azt mondta, valóban határozott vezetőnek tartja magát, de minden döntését a színház érdekében hozta meg. A Fővárosi Önkormányzat mindezek miatt az ügyek feltárást célzó vizsgálatot indított.

Többen felmondtak

Az évek során több színész felmondott, akik azt állították, hogy nem bírták elviselni Eszenyi Enikő stílusát és megaláztatását. A társulat többsége pedig az új igazgató ellen fordult, és nyíltan vállalták véleményüket, miszerint nem maradhat a Vígszínház élén a színész-rendező.

Botrányos igazgatóváltás

A színészek lázadása egybeesett a Vígszínház igazgatói pályázatának időpontjával. A színház vezetésére Eszenyi Enikőn kívül Rudolf Péter és Csányi János pályázott. A társulat nem támogatta az akkori igazgató munkájának folytatását. A botrány miatt a Fővárosi Önkormányzat sem szerette volna, ha Eszenyi Enikő folytatja munkáját, így Rudolf Péter lett a Vígszínház igazgatója.

Eszenyi Enikő visszavonult

Tavaly júliusban, amikor Rudolf Péter átvette a Vígszínház vezetését, Eszenyi Enikő bejelentette, hogy minden színészi tevékenységétől visszavonul. Úgy volt, hogy az általa rendezett darabok felújító próbáit azonban levezényli, végül a társulat ezt sem szerette volna, így az egykori igazgató végleg szakított a Vígszínházzal. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva tudod elérni.

Kiemelt kép: Eszenyi Enikő