Házi kedvenceinkre sokan teljes értékű családtagként tekintünk, a kis rosszcsontokat azonban nem mindig egyszerű távol tartani a bajkeveréstől. A kutyák előszeretettel hemperegnek meg az első szembejövő pocsolyában, a macskatartóknak pedig az alom szaga okoz gyakran problémát. Cikkünkben ezért összegyűjtöttük a kellemetlen szagok leggyakoribb forrásait és pár hasznos tippet a megszüntetésükre. 

Berendezési tárgyak, amik durván megkötik a szagokat

Van, hogy még a legalaposabb takarítás sem elég a kellemetlen szagok megszüntetésére. Felporszívóztunk és felmostunk mindent, órákon keresztül szellőztettük a lakást, a friss illatok azonban gyorsan elillantak. Ennek oka, hogy vannak olyan berendezési tárgyak, amik kimondottan magukba szívják az illatokat. Ezeket nevezhetjük egyfajta szagszivacsnak is. Ezek tisztítására pedig nemcsak külön figyelmet érdemes fordítani nagytakarításkor, de előfordulhat, hogy speciális módszerekhez kell majd nyúlnunk, hogy teljesen eltüntessük belőlük a szagokat. 

Kisállat fekhelyek

Talán senkinek sem mondunk újat azzal, hogy a szagok egyik legerősebb forrása kis kedvencünk fekhelye. Míg a legtöbb kutyaágy lehúzható és mosógépben mosható huzattal érkezik, a macskabútorok már nem mindig ilyen emberbarátok. Az esztétikai célt is szolgáló plüss vagy műszőrme borítás azon kívül, hogy vonzza magához a macskaszőrt, a levegőben szálló port és a kellemetlen szagokat is megköti. 

Tipp:

Akárcsak a saját ágynemű huzatunkat, mossuk ki rendszeresen házi kedvencünk fekhelyét is. Ha lehet, magasabb hőfokon, ez ugyanis elősegíti a kellemetlen szagokat kiváltó baktériumok elpusztítását. Ha kisállatunk rendszeresen kijár a lakásból, akár a napi séták alkalmával, ezzel egészségének megőrzéséhez is hozzájárulhatunk. Az utcán vagy a kertben más állatoktól, akár a talajról összeszedve is találkozhatnak veszélyes élősködőkkel és kórokozókkal, amit bundájukon behurcolnak a lakásunkba és a fekhelyükre. 

A macskabútorok tisztításánál pedig egy egyszerű gumikesztyű tehet jó szolgálatot. Csak dörzsöljük át vele cicánk kedvenc alvóhelyeit, ezáltal eltávolítva a felgyűlt port és macskaszőrt. A levehető részeket, párnákat, fekhelyeket pedig mossuk ki rendszeresen.

Szőnyegek

A szőnyegek szálai különösen szeretik magukba szívni és elrejteni a szennyeződéseket és kellemetlen szagokat. Ha van egy olyan darab a lakásunkban, ami elszenvedett már egy-két balesetet, például kiskutyánk szobatisztaságra nevelése közben, lehet, hogy már sosem lesz a régi. Sajnos az ammónia az egyik legnehezebben eltüntethető illat, habár bizonyos tisztítószerek és házi praktikák segíthetnek szőnyegeink felfrissítésében. 

Ha már mindent megtettünk, a kellemetlen szag azonban csak nem múlik, érdemes lehet elgondolkodnunk a cserén is. A shaggy szőnyegek például nemcsak divatosak, hanem puhaságukkal az otthonunk kényelmét is fokozzák. Egy jó shaggy szőnyeg ráadásul nem igényel sokkal több törődést rövidszálú társainál. 

Tipp: 

Egy gőztisztító, vagy speciális szőnyegtisztító gép segíthet szőnyegeink megmentésében. Persze egyik sem csücsül minden háztartásban a sarokban. Ha inkább a hagyományos módszerek hívei vagyunk, a szódabikarbóna és ecet kombinációt is kipróbálhatjuk a kellemetlen szagok eltüntetésére. Tudjuk, hogy furcsán hangzik, de a szódabikarbóna segít megkötni, ezáltal eltüntetni a nem kívánt illatokat, az ecet erős aromája pedig gyorsan elillan, ha a megfelelő arányban vegyítjük őket. 

Keverjünk össze egy szórófejes flakonban egy csésze ecetet két csésze meleg vízzel és két teáskanál szódabikarbónával. Ezt permetezzük a szőnyegünk teljes felületére vagy a különösen problémás területre és dörzsöljük át alaposan. Előfordulhat, hogy többször is meg kell ismételnünk, de idővel sikeresen eltünteti majd a szagokat. 

Macskaalom

Az egyik legproblémásabb terület egy gazdi otthonában a macskaalom vagy a kisállatpelenka. Míg utóbbi gondot egyszerű cserével meg tudjuk oldani, a cica vécé kérdése már egy kicsit nehezebb. Ha naponta el is távolítjuk a szennyezett részeket, a műanyag doboz alja is össze tudja gyűjteni a kellemetlen szagokat és baktériumokat. Néhány gyártó ennek a kiküszöbölésére már speciális béléssel készíti alomtálcáit, ami könnyen kivehető és cserélhető, így eltűnnek a szagok és még a kezünket sem kell bepiszkítanunk közben. 

Az automata tisztítórendszerrel felszerelt cica vécék is hatékonyak a szagtalanításban, áruk azonban elég borsos a hagyományos alomtálcákhoz képest. 

Tipp:

Helyezzünk egy vastag szemeteszsákot a cica vécé aljába és szórjuk erre a macskaalmot. Ez védelmet képez a doboz alja és a baktériumok között, néhány naponta pedig könnyen kicserélhető. Érdemes megjegyezni, hogy nem minden cica szereti ezt a megoldást, ilyenkor pedig marad a jó öreg fertőtlenítőszer. Ha ezzel kéthetente-havonta átmossuk az alomtálcát, szintén gátat szabhatunk a rossz szagoknak. 

Játékok

A kutyusok játékai szintén lehetnek a kellemetlen szagok forrásai. Mivel kedvencünk előszeretettel rágcsálja őket, egyik-másik pedig nem is bírja tovább pár hétnél, nem mindenkinek jut eszébe időnként kimosni őket. 

Tipp: 

A plüss játékokat dobjuk be egyszerűen a mosógépbe, a műanyag, szilikon, vagy gumijátékokat pedig elmoshatjuk a csap alatt vagy mosogatógépben is. Ez segít tisztén tartani őket és otthonunkat is, a kellemetlen szagok megszüntetéséről már nem is beszélve. 

Összességében azonban legyenek is bármilyen rosszcsontok vagy illatozzanak az útszéli pocsolyától, mi éppúgy szeretjük majd kedvenceinket!

Ez a cikk szponzorált tartalom. Kattintson ide, ha Ön is kipróbálná ezt a népszerű hirdetési formát. A hivatalos, auditált mérések szerint a Like Company Media Group hírportáljait a forgalmas napokon 600 ezer ember olvassa.