A rendkívül magas hőmérsékletű, csapadék nélküli időjárás miatt jelentkező ellátási problémák megoldásaként, a folyamatos ivóvíz ellátás érdekében elsőfokú vízkorlátozást rendelt el Gödöllőn Gémesi György polgármester.

Jelentősen növekvő fogyasztás

Az intézkedést a jelentősen megnövekedett vízfogyasztás és az ellátás biztonsága indokolja. Az elmúlt napokban városunkban is 10 000 m3-ről 40 000 m3-re nőtt a felhasznált víz mennyisége – közölték a település oldalán. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Tilos az…

A vízkorlátozás időszaka alatt Gödöllő közigazgatási területén a takarékos ivóvíz felhasználás mellett tilos az ivóvíz-hálózatról: locsolni napközben, a járdák, utak mosása, automata öntözőberendezések működtetése, az otthoni autómosás és a medencék feltöltése.

Köszönjük, hogy a forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu – részletek itt.

 

Veresegyházon figyelmeztetnek

Veresegyház önkormányzata Facebook-oldalán arról írt, hogy a rendkívüli időjárási helyzetre tekintettel, a megnövekedett vízfogyasztási igények miatt a Duna Menti Regionális Vízmű Zrt. A cég minden személyi és technikai eszközét maximális kapacitással működteti a folyamatos ivóvízellátás biztosítása érdekében. Ennek ellenére a cég azt kéri a lakosoktól, hogy törekedjenek az ivóvíz észszerű felhasználására, korlátozzák az ivóvíz más irányú felhasználását (például medencefeltöltés) annak érdekében, hogy minden ember ivóvízhez juthasson. A DMRV javasolta a locsolás mellőzését, illetve azt, hogy mindenki kapcsolja ki a kommunális ivóvízellátó rendszerre szerelt automata öntözőberendezéseket.

Együttműködésre van szükség

A fogyasztókkal történő együttműködés eredményeként elkerülhető lesz a további vízkorlátozás bevezetése, illetve megelőzhető lesz a kiterjedt, nagyobb térséget érintő vízhiány – írták.

Dömsödön is korlátoznak

Péntektől a nappali locsolási tilalom bevezetésére kerül sor Dömsödön, mivel a vízfelhasználás a vízmű által maximálisan kitermelhető vízmennyiséget jelentősen megközelíti, amely az egész településre 6.00 – 22.00 óra között érvényes – írják a település oldalán.

Vízhiány a Pilisben

Ahogy a Budapestkörnyéke.hu hírportálon írtunk róla, egy hete tart a vízkorlátozás a pilisi településeken. Amint arról többször is beszámoltunk, Solymárnak volt olyan része, ahol négy napig egy csepp víz nem folyt a csapokból.

Műszaki hibák és növekvő fogyasztás

A hőségben megnövekedett vízfogyasztás további emelkedése, illetve műszaki meghibásodás esetén már napok óta nyomásesés vagy átmeneti vízhiány tapasztalható több Pest megyei településen.

Levelet írt a polgármester

A pilisszentlászlóiakat a polgármester levélben tájékoztatta arról, hogy újra megindult a vízszolgáltatás, de arra kérte őket, hogy csak a legszükségesebbekre használják – írtuk korábban. „Fokozottan kérem Önöket, hogy egymásra való tekintettel csak a legszükségesebb dolgokra használják a vezetékes ivóvizet. Továbbá kérem, hogy alternatív vízfelhasználási módszereket vegyenek számításba (kútvíz, palackos víz használata), kerüljék a kézi- és automatával történő öntözést, medencék utántöltését, tömlővel történő autómosást” – olvasható Tóth Attila levelében.

Szentendrén is gondok vannak

Szentendre magasabban fekvő részein, Pismányban, Izbég egyes részein, valamint Szarvashegyen akadozik az ellátás vagy egyáltalán nincs víz. „A kánikula miatt kialakult terhelés nagyon kihozza a rendszer sérülékenységét” – mondta a BudaPestkörnyeke.hu hírportálnak Fülöp Zsolt.

„Égjen ki a fű”

Fülöp Zsolt nagyon határozottan azt kéri a helyiektől, okosan használják fel a vizet. Állítja, a közösség ereje most nagyon sokat tud javítani a helyzeten. „Azt kérem mindenkitől, kapcsolja ki az automata öntözőrendszerét, mert ha éjszaka van egy kis víz a rendszerben, akkor azt ellocsolják reggelre. Inkább égjen ki a fű, de ne locsoljunk azért, hogy a szomszéd utcában élő családoknak legyen mivel mosakodniuk”.

Szükségmegoldás csupán

Vízügyi szakemberek szerint a vízellátás a Pilisben akkor áll helyre, ha tartósan 25 fok alá csökken a hőmérséklet és sok-sok eső esik. Addig csak szükségmegoldásokkal tudnak javítani a vízhiányon. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: illusztráció