Letartóztatott a bíróság egy építési vállalkozót, aki a gyanú szerint alacsony munkabérért dolgoztatott kiszolgáltatott helyzetben lévő kiskorúakat – közölte a Budapest Környéki Törvényszék.

Szegény vidékről hozta őket

Az építési vállalkozó több mint egy éven át a keleti országrészben toborzott szegény sorsú, kiszolgáltatott helyzetben élő fiatalokat, akiket többnyire segédmunkákkal – takarítással, munkaeszközök szállításával – bízott meg.

Még 15 éves sem volt

Az alkalmazottak foglalkoztatása nem volt jogszerű, volt köztük olyan, aki még a 15. életévét sem töltötte be. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Köszönjük, hogy a forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu – részletek itt.

 

Feketén

Emellett nem jelentették be őket, sokszor hetente hatszor 10-12 órát dolgoztak, időnként éjszakai műszakot is el kellett vállalniuk, a szállásuk pedig egy koszos és igénytelen helyen volt.

Nevetséges fizetés

A fiatalok munkanaponként 11-12 ezer forint bért kaptak. Ez még 8 órában sem éri el az 1500 forintos órabért.

Turnusokban

A bíróság tájékoztatása szerint egyszerre 10-15-en dolgoztak kéthetes ciklusokban a gyanúsítottnál.

Gazember, mint felügyelő

Ráadásul az építési vállalkozó a fiatalok eligazítására és vezetésére brigádvezetőnek egy több elfogatóparancs hatálya alatt álló férfit bízott meg.

Megszökött

Az egyik kiskorútól 2020 júliusában egy konfliktus során elvették a telefonját, de a megfélemlített fiú megszökött a szállásról, és a szülei értesítették a rendőrséget.

Emberkereskedelem

A Pest Megyei Rendőr-főkapitányság 18. életévét be nem töltött személy sérelmére elkövetett emberkereskedelem miatt nyomoz az ügyben.

Hűvösön marad

A bíróság elrendelte letartóztatását, amely ellen fellebbezett, de ettől még előzetesben kell maradjon.

Címlapfotónk illusztráció.