Április 10-ig a Mercedes minden magyarországi dolgozója bruttó 870 ezer forintos bónuszt kap – közölte Facebook-oldalán a Vasas Szakszervezeti Szövetség.

Az első fecske

A Vasas Szakszervezeti Szövetség a Facebook-oldalán közölte, hogy a Mercedessel kötött bérmegállapodásba tavaly került be a nyereségrészesedés, és a kecskeméti Németországon kívüli az első Mercedes-gyár, ahol ezt sikerült kialkudni. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Extra juttatás minden dolgozónak

A megegyezés értelmében a 2022-es nyereség után április 10-ig minden dolgozó bruttó 870 ezer forintos extra juttatást kap.

HOPPÁ! A forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu! Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Hvg, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Gratulálunk!

„Ahogy arról beszámoltunk tavaly, a Mercedesnél megkötött bérmegállapodásba bekerült a nyereségrészesedés kifizetése is. Ez az első Németországon kívüli gyár, ahol ilyen intézkedést sikerült bevezettetni. Ez nem sikerülhetett volna a felkészült, erős tagsággal rendelkező helyi szakszervezet és munkatársaink támogatása nélkül! Gratulálunk! – írta közösségi oldalán a Vasas Szakszervezeti Szövetség.

A béremelésről is megállapodtak

Két lépcsőben összesen 24 százalékos béremelésről állapodtak meg a szakszervezetek a kecskeméti Mercedes-gyárban – derült ki decemberben. Január elsejétől 17 százalékkal, majd augusztustól további 7 százalékkal emeli meg az alapbéreket a Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft.

Stabil foglalkoztatás

A vállalat stabil foglalkoztatást, valamint versenyképes juttatási csomagot és komoly fejlődési lehetőségeket kínál a kecskeméti gyár több mint 4500 munkavállalója számára. A cégnél ezt úgy értékelték, hogy ezzel a juttatási csomaggal a vállalat megerősíti pozícióját az ország egyik legvonzóbb munkaadójaként.

Folyamatban a bővítés

Arra is felhívták lapunk figyelmét, hogy a vállalat jelentős számú új munkatárs felvételét kezdte meg Kecskeméten a folyamatban lévő gyárbővítéssel és a jövőbeli, új, tisztán elektromos hajtású modellek gyártásával összefüggésben.

Hatalmas beruházás indul

Ami a termelést illeti, a korábbi bizonytalanságok után új távlatokat nyitott Kecskeméten egy júliusi bejelentés, amely szerint mintegy 400 milliárd forint értékben új gyártósorokkal bővíti magyarországi összeszerelő és karosszériaüzemét a stuttgarti központú prémiumautó-gyártó. A mintegy 1 milliárd euró értékű beruházást 2022 és 2026 között valósítják meg Kecskeméten.

Sikerrel zárultak a tárgyalások

A BudaPestkörnyéke.hu írt arról, hogy sikerrel zárultak a tárgyalások a Volánbusz és a Szolidaritás Autóbusz-közlekedési Szakszervezet vezetése között. Megállapodás jött létre a szakszervezet fenntartott két követeléséről, az egységes üzemanyagnormarendszer megvalósításáról és a munkába járás szabályozásáról. Ezt azt jelenti, hogy nem lesz sztrájk a Volánbusznál.

Emelkedik a munkába járás költségtérítése

A megállapodás értelmében január 1-jétől a Volánbusz a munkába járási költségtérítés mértékét további két forinttal megemelte, illetve vállalta, hogy bevezeti az egységes üzemanyag alapnormát azzal a kitétellel, hogy a gazdasági lehetőségeinek figyelembevételével továbbra is fenntartja a nyolcvan százalékos kifizetési korlátot. A szakszervezet elfogadta, hogy az egységesítést a munkáltató az üzleti tervben szereplő sarokszámok megtartása mellett tudja csak vállalni, ezért a vonatkozó szabályokat időről-időre felül kell vizsgálnia.

10+5 százalékot emelnek

A MÁV-Volán-csoport 2021-ben 200 ezer forint SZÉP-kártya juttatást fizetett minden munkavállalónak, 2022-ben 10 százalékkal emelte, 2023-ban pedig további 5 százalékkal fogja emelni a béreket – sorolták. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: illusztráció. Forrás: portfolio.hu