Sikerrel zárultak a tárgyalások a Volánbusz és a Szolidaritás Autóbusz-közlekedési Szakszervezet vezetése között, írja a Volánbusz sajtóközleményében. Megállapodás jött létre a szakszervezet fenntartott két követeléséről, az egységes üzemanyagnormarendszer megvalósításáról és a munkába járás szabályozásáról. Ezt azt jelenti, hogy nem lesz sztrájk a Volánbusznál.

Figyelmeztető sztrájkot tartottak

A Szolidaritás Autóbusz-közlekedési Szakszervezet 2022 októberében több követelést támasztott a munkáltatóval szemben, majd október 25-én kétórás figyelmeztető sztrájkot tartott. A követelések nagy része a kollektív szerződés megváltoztatására irányult. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Két témában folytatták a tárgyalásokat

A bíróságok megállapították, hogy mindössze a fent említett két követelés vonatkozásában lehet jogszerű a sztrájkjog gyakorlása. Ennek megfelelően ebben a két témában folytatódtak több fordulóban a tárgyalások a felek között, melyek január 12-én eredményesen zárultak.

HOPPÁ! A forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu! Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Hvg, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Emelkedik a munkába járás költségtérítése

A megállapodás értelmében január 1-jétől a Volánbusz a munkába járási költségtérítés mértékét további két forinttal megemelte, illetve vállalta, hogy bevezeti az egységes üzemanyag alapnormát azzal a kitétellel, hogy a gazdasági lehetőségeinek figyelembevételével továbbra is fenntartja a nyolcvan százalékos kifizetési korlátot. A szakszervezet elfogadta, hogy az egységesítést a munkáltató az üzleti tervben szereplő sarokszámok megtartása mellett tudja csak vállalni, ezért a vonatkozó szabályokat időről-időre felül kell vizsgálnia.

Béremelésért harcolnak

A BudaPestkörnyéke.hu írt arról, hogy a buszsofőrök idén és jövőre is húsz-húsz százalékos alapbéremelést szeretnének kiharcolni, mert a mostani 1650 forintos órabért megalázóan alacsonynak tartják.

Nyitottak a párbeszédre

A közleményben hangsúlyozták: a Volánbusz Zrt. mint felelősen gondolkodó és cselekvő, kiszámítható, biztos hátteret nyújtó munkáltató nyitott a párbeszédre.

Teljesítik a korábbi bérmegállapodást

A társaság maradéktalanul betartja, hiánytalanul teljesítette és teljesíti a továbbiakban is a szakszervezetekkel kötött, három évre szóló bérmegállapodást, amelynek köszönhetően folyamatosan emelkedő bérekkel és javuló munkakörülményekkel számolhatnak a dolgozók – fogalmaztak.

10+5 százalékot emelnek

A MÁV-Volán-csoport 2021-ben 200 ezer forint SZÉP-kártya juttatást fizetett minden munkavállalónak, 2022-ben 10 százalékkal emelte, 2023-ban pedig további 5 százalékkal fogja emelni a béreket – sorolták.

Javítják a munkakörülményeket

Júliusban előrehozott, egyszeri, egyösszegű kifizetésben részesült a vállalatcsoport minden munkavállalója. A Volánbusz tavaly nagyszabású rekonstrukciós programot is indított a munkahelyi pihenő- és étkezőhelyiségek felújítására, a munkakörülmények további javítása érdekében.

1800 új jármű

A 2018-ban indított jármű-fiatalítási program keretében pedig eddig már mintegy 1800 új jármű állt szolgálatba – állt a közleményben. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: illusztráció. fotó: archív