Megszólalt az Aszódon megölt lányok édesanyja. Korábbi párja egy éve baltával végzett a gyerekekkel. A nő éveken át tartó lelki terrorról ír, amit neki és lányainak is el kellett viselni, és arról, hogy mindezt hány hatóságnál jelezte eredménytelenül. A szakértők szerint a családon belüli erőszakot a rendszerszintű hibák miatt nem tudják a helyén kezelni az állami hivatalok.

Megromlott a házasságuk

A BudaPestkörnyéke.hu írt arról, hogy L. Tamás és a felesége házassága már hat-hét évvel ezelőtt megromlott. Az asszony két közös gyermekükkel 2018-ban költözött el a férjétől, majd 2019-ben kezdeményezte a házasságuk felbontását. A Gödöllői Járásbíróság tavaly áprilisban fel is bontotta a házasságot, a gyermekeket pedig az édesanyjuknál helyezte el, azzal, hogy az apa kéthetente találkozhat személyesen a tinédzser lányaival. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Bosszút forralt

Az elkövető a válás kimondása után elhatározta, úgy áll bosszút volt feleségén, hogy közös gyermekeikkel végez, majd öngyilkos lesz. Tavaly május 20-án a két lány megérkezett az elkövető aszódi lakásába a kapcsolattartásra. Ezt megelőzően a férfi már baltát és munkáskesztyűt is vásárolt a tervezett cselekmény elkövetése érdekében.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol! A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

Végrendelet, búcsúlevél

Továbbá végrendeletet és búcsúlevélként felfogható beadványt írt a válást kimondó bíróságnak. Az este folyamán az elkövető két lánya külön szobákban nyugovóra tért. A vádirat szerint a férfi megvárta, amíg a gyermekek elalszanak, majd munkáskesztyűt húzott és magához vette a baltát.

Lesújtott a baltával

Ezután egymás után bement az alvó lányokhoz és fejükre, illetve felső testükre több ízben is lesújtott az eszközzel. A csapások következtében a lányok olyan súlyos sérüléseket szenvedtek el, hogy pár percen belül meghaltak, azt azonnali orvosi beavatkozás sem hárította volna el.

Vonat elé ugrott

Másnap Adácson megpróbált egy tehervonat alá ugorva öngyilkosságot elkövetni, de mentőhelikopterrel kórházba vitték és megmentették az életét. Az igazságügyi szakértői vélemény szerint a L. Tamás a tette és a vizsgálat időpontjában sem szenvedett kóros elmeállapotban, azaz beszámítható és büntethető.

Ellenséges hangulatban

A 14 éves Tímea és a 16 esztendős Júlia édesanyja az RTL Híradónak írta le, hogy élte meg az elmúlt éveket. A házaspár kapcsolata akkor romlott meg, amikor a férfi elvesztette állását. A gyermekek apja egyre ellenségesebb lett, előfordult, hogy az éjszaka közepén is zaklatta a családot. Előfordult, hogy a férfi elvitte fagyizni az egyik lányt, majd nem engedte haza.

Hiába kért távoltartási végzést

A nő a bíróságtól távoltartást kért, eredménytelenül. A gyilkosság előtti hónapokban érezte, hogy a férfi készül valamire, de azt gondolta, őt fogja bántani. Amikor megkapta a szörnyű hírt, olyan állapotban volt, mintha vízben lebegne. Azóta letelt az egyéves gyász, elkezdődött a bírósági tárgyalás, de az asszony nem akar belenyugodni abba, hogy lányai halála értelmetlen volt.

Segítség az áldoztaoknak

A jövőben az áldozatoknak szeretne segítséget nyújtani szakemberek közreműködésével. Magyarországon a statisztikák szerint hetente egy nő, havonta pedig egy gyerek hal bele a családon belüli erőszakba, és ezt nem lehet annyiban hagyni – áll a nő levelében.

Felelősségre kell vonni azokat, akik hibáznak

A felelősöket meg kell találni és számon kell kérni. Július elsején lesz tíz éve, hogy a családon belüli erőszak önálló jogi tényállásként szerepel a magyar büntetőjogban, Mindezt az Élet-Érték Alapítvány 150 ezer aláírással harcolta ki. Jelenleg azonban rendszerszintű hibák vannak, nem vonja senki felelősségre azokat a hivatalnokokat, hatóságokat, akik hibáznak. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: az aszódi gyerekgyilkos. Fotó: police.hu