A rendőrségi statisztikák szerint a 2020-as év végén időarányosan több autót törtek fel Budapesten és más nagyvárosokban az autófeltörők, mint az elmúlt 12 hónapban. Ezzel ellentétben más bűncselekmények száma csökkent a kijárási korlátozások ideje alatt.

Több autót törtek fel

Nőtt a kocsifeltörések száma a 2020-as év végén, a kijárási tilalom hatálya alatt – írja a Napi.hu rendőrségi statisztika és az Autóőrszem nevű applikáció adatai alapján.

Bűnügyi térkép árulta el az adatokat

A híroldal rendőrségi információk alapján kezdte volna meg a kutatását, azonban a rendőrségnek nincs arról részletes elemzése, hogy hogyan alakultak az autófeltörések Magyarországon. Ámde az egyenruhásoknak van egy bűnügyi térképük, amin viszont jól látszik, hogy az egyes területeken milyen bűncselekményeket követtek el. Az oldal ezt a térképet használta a kutatáshoz.

1 369 autófeltörés történt

A bűnügyi térkép szerint a fővárosban 2019. december 20-a és 2020. december 20-a között 1 369 autófeltörés történt. A feltörésekből 330, vagyis mintegy 25 százalék 2020. október 20-a és december 20. között történt.

Nőtt a feltörések száma

Időarányosan vizsgálva a számokat megállapították, hogy 8 százalékponttal magasabb volt az értéke a kocsifeltöréseknek, mint korábban, azonban ezt módosíthatta az is, hogy a karácsonyi szezon közeledtével aktívabbak a tolvajok is.

Ezért törtek fel több autót

A Magyarországon november 11-e óta bevezetett kijárási tilalom egyértelműen kedvez a tolvajoknak, hiszen este 8 és hajnali 5 között szinte senki sincs kint a nyílt utcán. A tilalom hatása az is, hogy az emberek inkább maradnak otthon, nem mennek ki az utcákra, így csakugyan csökken az autófeltörők kockázata, arról nem is beszélve, hogy több utcában még kamerák sincsenek.

Városi térségben nőtt a feltörések száma leginkább

A rendőrségi statisztikából kiderül az is, hogy jellemzően nagyvárosokban történt a bűncselekmények jelentős része, például Miskolcon 28 autófeltörést követtek el 2020-ban, ebből pedig 11 történt az utolsó két hónapban. Több feltörés volt továbbá: Veszprémben, Érden, Győrben és Szegeden is.

Más bűncselekmények száma csökkent

A kijárási tilalom ugyan segítheti az autófeltörők dolgát, azonban más bűncselekmények elkövetését nem nagyon segíti. A Telex szintén a rendőrség bűnügyi térképe alapján arról írt korábban, hogy az olyan közterületi bűncselekmények, mint a lopás, a személy elleni erőszak és a lakásbetörés csökkent az elmúlt időszakban.

Applikáció segíthet

Az Autóőrszem nevű applikációban rendszám alapján lehet üzenni a regisztrált felhasználóknak, ha valami gyanús történne. Egyébként az alkalmazás aktivitása is azt mutatja, hogy emelkedtek az autófeltöréssel kapcsolatos bűncselekmények a kijárási korlátozások ideje alatt.

Így előzhetjük meg a bajt

Az autófeltörések bekövetkezését ugyan sok esetben nem akadályozhatjuk meg, mégis sokat tehetünk az elővigyázatosságért: lehetőség szerint tároljuk az autónkat garázsban, ne hagyjunk értéket az autóban, se pénztárcát, se üres táskát. Az esetleges autófeltöréseket nagyban csökkentheti egy a területet rögzítő kamera.

Kiemelt kép: Autófeltörés – Forrás: Police.hu