15 százalékos fizetésemelést terveznek a BKV-nál. Ez 10,5 milliárd forintból valósulnak meg. 2017 óta nem volt erre példa.

Jelentős emelés

Fejleszti a béreket a főváros a BKV-nál – írja a VG. Ez a társaság tízezer körüli munkavállalójának egy általános 15 százalékos alapbérnövelést jelent, ami rekordot jelent a cégnél.

Tarlós alatt is

Legutóbb még Tarlós István második főpolgármesteri ciklusának közepén, 2017-ben történt hasonló léptékű emelés, de az akkori átlagosan 15 százalékos plusz megoszlott: 10 százalékot kapott minden dolgozó, a fennmaradó 5 százalékot pedig a bérfeszültség, a hiányszakmák problémájának kezelésére fordították.

Köszönjük a napi 335 ezer érdeklődő olvasónknak, hogy a BudaPestkörnyéke.hu Magyarország TOP legolvasottabb hírportáljai közé került. Részletek itt. Közben a holnapi és mai programajánlónkat ide kattintva éred el!

Dől a pénz 

A fővárosi önkormányzat saját számításai szerint is csúcsot jelentő, 167,4 milliárd forintot szedhet be az iparűzési adóból, elképzelhető, hogy ebből lesz meg a pénz az emelésre – vélekedik a kormányszimpatizáns lap.

Számolgatás

A béremelési keretből a BKV-nak jutó 10,5 milliárd két forrásból tevődik össze. A főváros 8,8 milliárdot a saját büdzséjéből áll, a fennmaradó 1,7 milliárd forint pedig az állami járulékcsökkentés eredménye, amelyet a BKV házon belül tarthat. 

Több, jobb volna

Gulyás Attila, a Városi Tömegközlekedési Dolgozók Szakszervezeti Szövetségének elnöke a lap érdeklődésére úgy fogalmazott, hogy a 15 százalékos alapbéremelés mérsékeli, de teljes egészében nem fogja megoldani a tömegközlekedési vállalat létszámproblémáit.

Máshol is emelnek

Az újság azt is írja, hogy a fővárosi tulajdonú vállalatoknál dolgozók szintén számíthatnak hasonló fizetésemelésre.  A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Évtizedes csúcson az infláció

Mindenütt magas, de Magyarország a legrosszabbak között van

A legalacsonyabb inflációt Máltán regisztrálták novemberben, 2,4 százalékost, Portugáliában pedig 2,6 százalékost, Franciaországban 3,4 százalékost. A legnagyobb éves áremelkedést Litvániában regisztrálták, 9,3 százalékost, Észtországban 8,6 százalék, Magyarországon pedig 7,5 százalék, Lengyelországban 7,4 százalék, Belgiumban 7,1 százalék, Romániában 6,7 százalék volt a mutató az EU-s államok között.

Címlapfotó: MTI/Balogh Zoltán