Nem érdekel, hogy mi lesz a vádlottak sorsa. A földi bíróság azt csinál, amit akar, én a Jóistenre bízom, hogy intézze el őket és kapják meg, amit megérdemelnek. Ezt mondta annak a matróznak az édesanyja, aki már négy éve gyászolja szeretett fiát. János a hableány sétahajón vesztette életét 2019 májusában.

Betegségre hivatkozott a kapitány

Súlyos betegségre hivatkozva nem vett részt a szerdai tárgyaláson az az ukrán kapitány, aki 2019. május 29-én, a Viking Sigyn hajó kapitányával történő rádióforgalmazás után a tudomására jutott hajóbaleset ellenére sem kezdte meg a Hableányról a vízbe került, közvetlen életveszélyben lévő, segítségnyújtásra szoruló emberek kimentését. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Áthajtott a sétahajó felett

Szállodahajójával ráadásul még át is hajtott az elsüllyesztett sétahajó felett. Az ukrán férfit 27 rendbeli segítségnyújtás elmulasztásával vádolják, az ügyészség pedig azt kérte, tiltsák el a vezetéstől és ítéljék felfüggesztett fogházbüntetésre.

HOPPÁ! A forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu! Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Hvg, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Négy éve gyászolja fiát

A sétahajó elhunyt matrózának, Pethő Jánosnak az édesanyja négy éve gyászolja szeretett fiát, és képtelen túltenni magát a történteken.

Rendszeresen kórházba jár

„Nagyon rosszul vagyok, a baleset óta elveszítettem a látásomat az egyik szememre, a hallásom is megromlott, a lábamban lévő érszűkület miatt pedig rendszeresen kórházba kell mennem. A napokban is onnan jöttem haza, miután infúziót kötöttek belém” – mondta a 85 éves asszony.

Idegi alapon

„Persze a korommal is lehet magyarázni a betegségeket, de megállapították, hogy idegi alapúak, lelki eredetűek, a fiam halála óta szinte magamhoz sem tértem” – tette hozzá.

A Jóistenre bízza a döntést

„A perrel kapcsolatban már mindent elengedtem. Nem érdekel, hogy mi lesz a vádlottak sorsa. A földi bíróság azt csinál, amit akar, én a Jóistenre bízom, hogy intézze el őket és kapják meg, amit megérdemelnek. Nem érdekel, ha megbüntetik, és az sem, ha szabadon engedik őket. Majd az égiek ítélkeznek felettük. Egyébként nevetséges, hogy még ennyi év elteltével sem zárultak le a büntetőeljárások – nyilatkozta Julika néni a Blikknek.

Ismét elhalasztották a tárgyalását

A Pesti Központi Kerületi Bíróság épületébe az ukrán származású kapitányt távmeghallgatás útján tervezték bekapcsolni. A tárgyalás előtt elhangzott, hogy T. F. súlyos beteg, több műtéti beavatkozáson is átesett a közelmúltban, ezért ismét elhalasztották a tárgyalását.

Sikoltoztak a turisták

A BudaPestkörnyéke.hu 2021 tavaszán írt arról, hogy az ügy egyik tárgyalásán bemutatták a 2019. május 29-én készült videókat, ezeket turisták készítették a Viking fedélzetén. A sötét képeken épp csak ki lehet venni, ahogy a Hableány orra befordul a hatalmas szállodahajó elé, és máris elkezdődik a horrorfilmbe illő sikoltozás: az utasok angolul kiabálják mindenfelől, „Istenem, itt egy hajó, jaj, istenem, egy hajó!”.

29-en haltak meg

A tragédiát azonban már semmi nem akadályozhatta meg, a Hableány hét másodperc alatt hullámsírba vitte az utasait: 27 koreai turistát, és a két fős magyar személyzetet. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: a Hableány tragédiája. Fotó: archív