Nem igaz az, hogy csak szüneteltetnék a deákvári kisposta működését – ez derült ki azon a tárgyaláson, amelyet Vác polgármestere, Matkovich Ilona a Magyar Posta Zrt. képviselőjével folytatott. A megbeszélésen az hangzott el, hogy a bezárás végleges, ha az önkormányzat nem fizeti ki a teljes költség 50 százalékát.

Posta-bezárások országszerte

A Magyar Posta Zrt. még október végén jelentette be, hogy országszerte többszáz postát zár be a rezsiválság miatt. A tiltakozási hullám ellenére is bezártak a hivatalok, és egyre inkább úgy tűnik, hogy sok helyen nem csak átmeneti a helyzet. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Hiába gyűjtöttek aláírást

Vácon az önkormányzat mellett több, mint 2200 aláírással a helyi polgárok is erősen tiltakoztak a döntés ellen, november elején bezárt a mintegy 15 ezer embert kiszolgáló posta.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol! A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

Újranyitás csak önkormányzati támogatással

Két hete Fónagy János államtitkárnál járt Matkovich Ilona polgármester, ahol azt az információt kapta, hogy csak akkor nyithat újra ki a kisposta, ha az önkormányzat támogatja annak költségeit.

42 millióba kerülne

Pénteken a Magyar Posta Zrt. képviselőivel tárgyalt a városvezető. Kiderült, hogy a bezárásra nem a rezsiválság miatt és nem átmenetileg került sor, hanem véglegesen! Csak akkor nyithat ki január 1-től ismét, ha a város a költségek felét – beleértve a dolgozók bérét, a pénzszállítás költségét és a rezsit is – átvállalja. Ez Vác esetében egy évre mintegy 42 millió forint lenne.

Fizetés negyedéves bontásban  

Matkovich Ilona a tárgyalás után azt is elmondta: az állami tulajdonú, állami feladatot ellátó Magyar Posta Zrt. egy keretszerződésben állapodna meg az önkormányzattal 18 hónapra és negyedéves bontásban kellene fizetni a költségeket.

A bevételből nem részesülnek

A város a bevételből nem részesülne, csupán a kiadások felét vállalná át az állam helyett. A cég számításai szerint a deákvári a kisforgalmú fiókjaik közé tartozik.

Rendkívüli ülésen döntenek

A döntést december 12-ig kell meghoznia az önkormányzatnak, ezért jövő hétre rendkívüli testületi ülést hív össze a polgármester – írta a vac.hu.

A takarékosságra hivatkoztak

A BudaPestkörnyéke október végén adott hírt arról, hogy a Magyar Posta november 11-től ideiglenesen szünetelteti 210 településen 366 postahivatal működését az energiafelhasználás csökkentése érdekében. Az irányítási és a szolgáltatási területeken történő átalakítások eredményeként 300 munkavállalót érintő csoportos létszámleépítési szándékot is bejelentettek.

Szinte mindenhol tiltakoztak

A döntés ellen szinte minden érintett településen tiltakoztak. A változások érzékenyen érintették a főváros második kerületét, Gödöllőn pedig aláírásgyűjtést indítottak a máriabesnyői posta megmentéséért, mert nagyon sok idős ember járt rosszul a bezárással. Dunakeszin szintén elhibázottnak tartják a döntést. „Személyesen adtam fel a Magyar Posta Zrt. vezérigazgatójának azt a levelet, amelyben kérem, hogy gondolják újra a 3. Sz. Posta ideiglenes bezárását, mert döntésükkel az országos átlaghoz képest jelentősen kevesebb szolgáltatóhely jutna 10 ezer főre városunkban. A település mérete és lakosságszáma alapján eddig is több postára lett volna szükségünk, amelyet már évekkel ezelőtt indítványoztam” – írta Dióssi Csaba polgármester.

Posta a vegyesboltban

A posta szeptember végén 35 budapesti fiók bezárásáról döntött, július közepe óta pedig már több mint száz vidéki kistelepülésen szüntették meg az önálló fiókokat. Sok helyen valójában az történt, hogy a postai hivatal beköltözött a helyi kisboltba. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Kiemelt kép: illusztráció. Fotó: archív