Nem igaz az, hogy csak szüneteltetnék a deákvári kisposta működését – ez derült ki azon a tárgyaláson, amelyet Vác polgármestere, Matkovich Ilona a Magyar Posta Zrt. képviselőjével folytatott. A megbeszélésen az hangzott el, hogy a bezárás végleges, ha az önkormányzat nem fizeti ki a teljes költség 50 százalékát.

Posta-bezárások országszerte

A Magyar Posta Zrt. még október végén jelentette be, hogy országszerte többszáz postát zár be a rezsiválság miatt. A tiltakozási hullám ellenére is bezártak a hivatalok, és egyre inkább úgy tűnik, hogy sok helyen nem csak átmeneti a helyzet. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Hiába gyűjtöttek aláírást

Vácon az önkormányzat mellett több, mint 2200 aláírással a helyi polgárok is erősen tiltakoztak a döntés ellen, november elején bezárt a mintegy 15 ezer embert kiszolgáló posta.

HOPPÁ! A forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu! Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Hvg, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Újranyitás csak önkormányzati támogatással

Két hete Fónagy János államtitkárnál járt Matkovich Ilona polgármester, ahol azt az információt kapta, hogy csak akkor nyithat újra ki a kisposta, ha az önkormányzat támogatja annak költségeit.

42 millióba kerülne

Pénteken a Magyar Posta Zrt. képviselőivel tárgyalt a városvezető. Kiderült, hogy a bezárásra nem a rezsiválság miatt és nem átmenetileg került sor, hanem véglegesen! Csak akkor nyithat ki január 1-től ismét, ha a város a költségek felét – beleértve a dolgozók bérét, a pénzszállítás költségét és a rezsit is – átvállalja. Ez Vác esetében egy évre mintegy 42 millió forint lenne.

Fizetés negyedéves bontásban  

Matkovich Ilona a tárgyalás után azt is elmondta: az állami tulajdonú, állami feladatot ellátó Magyar Posta Zrt. egy keretszerződésben állapodna meg az önkormányzattal 18 hónapra és negyedéves bontásban kellene fizetni a költségeket.

A bevételből nem részesülnek

A város a bevételből nem részesülne, csupán a kiadások felét vállalná át az állam helyett. A cég számításai szerint a deákvári a kisforgalmú fiókjaik közé tartozik.

Rendkívüli ülésen döntenek

A döntést december 12-ig kell meghoznia az önkormányzatnak, ezért jövő hétre rendkívüli testületi ülést hív össze a polgármester – írta a vac.hu.

A takarékosságra hivatkoztak

A BudaPestkörnyéke október végén adott hírt arról, hogy a Magyar Posta november 11-től ideiglenesen szünetelteti 210 településen 366 postahivatal működését az energiafelhasználás csökkentése érdekében. Az irányítási és a szolgáltatási területeken történő átalakítások eredményeként 300 munkavállalót érintő csoportos létszámleépítési szándékot is bejelentettek.

Szinte mindenhol tiltakoztak

A döntés ellen szinte minden érintett településen tiltakoztak. A változások érzékenyen érintették a főváros második kerületét, Gödöllőn pedig aláírásgyűjtést indítottak a máriabesnyői posta megmentéséért, mert nagyon sok idős ember járt rosszul a bezárással. Dunakeszin szintén elhibázottnak tartják a döntést. „Személyesen adtam fel a Magyar Posta Zrt. vezérigazgatójának azt a levelet, amelyben kérem, hogy gondolják újra a 3. Sz. Posta ideiglenes bezárását, mert döntésükkel az országos átlaghoz képest jelentősen kevesebb szolgáltatóhely jutna 10 ezer főre városunkban. A település mérete és lakosságszáma alapján eddig is több postára lett volna szükségünk, amelyet már évekkel ezelőtt indítványoztam” – írta Dióssi Csaba polgármester.

Posta a vegyesboltban

A posta szeptember végén 35 budapesti fiók bezárásáról döntött, július közepe óta pedig már több mint száz vidéki kistelepülésen szüntették meg az önálló fiókokat. Sok helyen valójában az történt, hogy a postai hivatal beköltözött a helyi kisboltba. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Kiemelt kép: illusztráció. Fotó: archív