A BudaPestkörnyéke.hu olvasói arról panaszkodtak, hogy a fővárosban és az ország több pontján is kifogytak a benzinkutak üzemanyagból. A helyzet bizonytalan, eljutottunk oda, hogy sokszor szerencse is kell ahhoz, hogy valaki tankolni tudjon.

Szomorú helyzetjelentés

A 17. kerületben csak gázolaj van, az is csak egy két helyen, Csepelen hasonló a helyzet. Az Árpád híd budai oldalán található Mol-kútnál nincs benzin, gázolajból is csak a prémium. Miskolcon és környékén péntek óta nincs benzin. Ahol mégis van, ott egy liter dízelt vagy legfeljebb 10 litert lehet tankolni a nem ársapkás benzinből. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Problémák Pest megyében is

Pomázon és Szentendrén a Mol-kútnál, Esztergomban pedig a Shell-kútnál nem volt üzemanyag pár órával ezelőtt. A csepeli OBI mögötti Lukoil-kúton annyira elfogyott minden, hogy bezárt az egész benzinkút, még a bolt is. Kifogyott az üzemanyagból törökbálinti Shell is, Üllő három benzinkútjából egyiknél sem lehet tankolni – ezekről számolt be összeállításában a Telex.

HOPPÁ! A forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu! Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Hvg, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Szlovákiába járnak át tankolni

Akik megtehették (és volt elég üzemanyag a tankjukban), átmentek Szlovákiába, ahol rögtön az első kútnál megoldódott a problémájuk. Északi szomszédainknál 1,7 euróért lehet kapni a benzint, de legalább van.

Tapintható a feszültség

Az autósok körében is érezhető a feszültség, a maglódi bevásárlóközpont kútjánál ugyan volt üzemanyag, de 40 percbe telt, amire sikerült tankolni. A szemtanúk szerint közben a várakozás feszült időszakában két autós annyira összeszólalkozott, hogy az egyik autó utasai a másik visszapillantóit letörve, ordítozva próbálták felrántani a sofőrülés ajtaját.

Nincsenek jó hírek

A helyzet javulására nem lehet számítani, ugyanis több töltőállomás is levelet kapott a MOL-tól, amelyben közlik, hogy az ország működése és energiabiztonsága érdekében a december 5-én kezdődő héten sem tudnak benzint és dízelt biztosítani nekik. Ez lesz a harmadik olyan hét, amikor azok a független benzinkutak, amelyek az energiaárak elszállása után kötöttek szerződést a MOL-lal, nem kapnak benzint és gázolajat.

Korlátoz a Shell is

A BudaPestkörnyéke.hu írt arról, hogy a Shell töltőállomásain korlátozást vezettek be: 95-ös benzinből egy alkalommal legfeljebb húszezer forintért vehettek az autósok, a gázolaj esetében pedig ötvenezer forint a határ – már ha hozzá lehet jutni az üzemanyaghoz.

Érdeklődés a közösségi oldalakon

Az autósok az internetes közösségi oldalakon teszik fel egymásnak a kérdést, hogy hol lehet tankolni. Budapesten és vidéken is ez a helyzet, és a vasárnap esti bizonytalanság hétfőre is megmaradt. A hírek szerint az elmúlt hétvégén Magyarországon SMS-ben álhírek terjedtek arról, hogy a magyar kormány éjféltől feloldja a hatósági árazást az üzemanyagokra, állítólag ezért alakultak ki hosszú sorok a kutakon.

Maradhat az ársapka?

Az üzemanyagárakra vonatkozó magyarországi árszabályozás egyébként december 31-ig szól. Két feltételt szabtak ahhoz, hogy maradjon az ársapka: hogy zavartalan legyen a kőolajszállítás Oroszországból, és hogy a százhalombattai Dunai Finomító ismét folyamatosan működjön.

Komoly lépésre készül a MOL

Bujdos Eszter, a holtankoljak.hu ügyvezetője azt mondta: hétfő reggelre körülbelül 500 töltőállomás, vagyis a hazai kutak negyede számolt be hiányról. Az ügyvdzető információi szerint a MOL hétfőn ismét megpróbálja újraindítani a júliusban karbantartás miatt leállított, a benzinárstop fenntarthatósága szempontjából kritikus fontosságú százhalombattai olajfinomítót. Amennyiben most sikeres lesz a restart, az átmenetileg mérsékelheti a hiányt – áll a Portfólió cikkében.

Elég a pánikvásárlásból!

A hiány pánikvásárlást generál a töltőállomásokon is, így a szakemberek azt kérik, hogy tényleg csak annyit tankoljunk, amennyire valóban szükségünk van. Biztonsági okokból pedig semmiképpen se töltsünk üzemanyagot tárolásra alkalmatlan edénybe. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: illusztráció