Közös közleményben foglalt állást a Bolt Taxival szemben több budapesti taxis cég. A taxisok ezúttal a Bolt számlázási gyakorlatát kritizálták, amely véleményük szerint a védjegyeknél is „súlyosabb”, a „tisztességes versenyt sértő” probléma. Az Országos Taxis Szövetség (OTSZ) korábban egy beadványt is küldött Budapest Főváros Önkormányzatának, mert szerintük a Bolt logója sérti a tisztességes versenyt. A BKK erre válaszul azt írta, hogy a Bolt jogszerűen működik Budapesten.

Újabb kritika

Ezúttal már nemcsak a védjegy miatt, hanem a Bolt számlázási gyakorlata miatt is kritikákat fogalmaztak meg, az ugyanis szerintük még rosszabb helyzetbe hozza a konkurens cégeket. Azt sérelmezik, hogy a Bolt a számlázást „külföldi partnerének gyakorlatilag kiszervezi, annak érdekében, hogy az uniós adószabályozást (a határon átnyúló szolgáltatások esetében ÁFÁ-t nem tartalmazó számlák kibocsátására vonatkozó lehetőséget) kihasználva látszólag kedvezőbb feltételeket biztosítson a vele szerződött személyszállítóknak – alapvetően a költségvetés, vagyis valamennyi adófizető rovására” – írja az OTSZ. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Nem egyértelmű

Hozzáteszik, elsőre nem is feltétlenül egyértelmű, hogy az ÁFA-mentes számlák után a taxis személyszállítónak kell megfizetni az ÁFÁ-t, erre ugyanis szerintük a Bolt nem hívja fel eléggé a figyelmet, aminek eredményeként „a Bolt taxisok közül sokan – a többmilliós NAV-bírságok hatására – a saját keserű tapasztalatukból tanulják meg, hogy egy kedvezőnek tűnő konstrukció nem is annyira kedvező, de legalábbis nem nekik kedvez”.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol! A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

Átfogó vizsgálatban bíznak

A közlemény aláírói – 6×6 Taxi, Best Taxi, City Taxi, Főtaxi, Független Taxisok képviselői, GO Taxi, MB Elit, Taxi4, Taxisok Világa Magazin, TELE5 taxi, TAXIM – abban bíznak, hogy az adóhatóság átfogó vizsgálata gondoskodik a jogszerű állapot helyreállításáról és el akarják érni, hogy hozzájuk hasonlóan a Bolt is Magyarországon, ÁFÁ-val együtt számlázzon – írta meg a hvg.hu.

Kiszorítanák a Bolt Taxit

A BudaPestkörnyéke.hu írt arról a közelmúltban, hogy az Országos Taxis Szövetség elnöke, Metál Zoltán szerint versenyképes a hazai szolgáltatás, mégis úgy tűnik, hogy a Bolt Taxit ki szeretnék szorítani a piacról. Arra ugyanakkor felhívta a figyelmet, hogy ha egy vetélytársukra más szabályok vonatkozhatnak, akkor a hazai cégek hátrányba kerülhetnek.

Fogást találhattak a taxisok a Bolton

Az észt háttérrel rendelkező technológiai vállalat védjegyhasználati gyakorlatát sérelmező beadványt küldött Budapest Főváros Önkormányzatának az Országos Taxis Szövetség. A taxisok célja, hogy egyenlőek legyenek a versenyfeltételek a hazai taxis társaságok és az olyan szolgáltatók számára, mint amilyen a Bolt. 

Ezt kérik a taxisok az önkormányzattól

Az Országos Taxis Szövetség elnöke, Metál Zoltán azt kéri az önkormányzattól, hogy semmisítsék meg a Bolt számára, valamint a vele érvényes szerződésben álló vállalkozások számára megadott személytaxi-szolgáltatási engedélyeket. Ezeket még 2021-ben adták ki, ám Metál Zoltán szerint ez jogellenesen történt.

Ez áll a dokumentumban

Azt pontosan meghatározták, hogy személytaxin milyen milyen egységes szabadjelző és logó helyezhető el, amitől csak védjegyoltalom alatt álló szabadjelzővel lehet eltérni. Ennek azonban szigorú feltételei vannak. Ehhez ugyanis a logónak védettnek kell lennie, továbbá jóváhagyás is szükséges.

Kisbetű és nagybetű: nem mindegy

A Bolt HTX Kft., valamint a vele szerződésben lévő személytaxis vállalkozók formájában, betűtípusában és színválasztásában is karakteres “Bolt Taxi” feliratú szabadjelzőt használnak. Fontos, hogy a két szó, mind a Bolt, mind a Taxi nagybetűvel kezdődik. Ehhez a BKK, mint kijelölt közlekedésszervező nyilatkozata szerint jóváhagyással is rendelkeznek. A nyilvános magyar védjegyregiszterből kiderül, hogy a Bolt franchise nemzetközi anyavállalata “BOLT TAXI” szóvédjeggyel rendelkezik. A taxisok szerint tehát csupa nagybetűvel kellene írni mind a két szót.

Nem elég a szóvédjegy

Ez azonban nem felel meg a “védjegyoltalom alatt álló szabadjező” fogalmának, így a közlekedésszervezői jóváhagyás nem is történhetett volna meg. Ehhez ugyanis ábrás védjegyre van szükség, a szóvédjegy nem elegendő. A Bolt franchise nemzetközi anyavállalata Észtországban rendelkezik egy olyan ábrás védjeggyel, ami a fővárosi autókon is látható, írja a lap. Ugyanakkor ezek színválasztása fordított: míg itthon zöld alapon vannak fehér betűk, addig az észteknél bejegyzett védjegy fehér alapon tartalmaz zöld betűket.

Súlyos jogsértés történhetett

A taxisok azt állítják, hogy a BKK döntése súlyosan jogsértő. A BKK ugyanis jóváhagyást adott a Bolt HTX Kft. diszpécserszolgálatának és a vele szerződésben álló vállalkozásoknak az egységestől eltérő szabadjelző felszerelésére, valamint a logó személytaxik ajtajain való elhelyezésére. Metál Zoltán ez ellen tiltakozik. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Bolt Taxi – Forrás: BudaPestkörnyéke.hu