A nyugalmunk a megfelelő anyaghasználaton és kivitelezésen múlik! A padlók, födémek szigetelése nem csak energetikai, hanem akusztika szempontból is elengedhetetlen. Sajnos keveset beszélnek róla talán ezért is a legtöbb bosszúságot okozó építési hiba a födémek nem megfelelő zajcsillapítása. Napjainkban a szigorú hő- és akusztikai követelmények okán, valamint a belső komfort biztosítása érdekében is elengedhetetlen a padlórétegekben, födémeken a megfelelő vastagságú hő- és/vagy lépéshang szigetelő rétegek alkalmazása.

Mi a megoldás a zavaró zajok ellen? A felső szomszéd ugye nem tudja elkerülni a járkálásból, takarításból adódó zajkeltést. Megoldás ez esetben ha már az épület tervezésénél foglalkozunk a problémával és a közbenső födémeket megfelelő lépéshang szigeteléssel látjuk el. Így könnyen elkerülhetők a lépéshangok okozta kellemetlenségek.

Az úsztatott padlószerkezet alkalmazásának előnyei

A megfelelő zajcsillapítás, lépéshang szigetelés érdekében úsztatott padlószerkezetet kell kialakítani, hogy a padlószerkezet alatt lépéshang szigetelésre alkalmas anyagból képezünk elválasztó réteget.

ROCKWOOL kőzetgyapot szigetelései kiválóan alkalmasak mind léghangok, mind pedig lépéshangok szigetelésére. A hang mechanikai rezgés. A két hangfajta nem független egymástól: egyfelől a testhangok kialakulásakor általában léghang is megjelenik, másfelől a testhang részben lesugárzódik a felületeken és léghang lesz belőle.

Emiatt is nagyon fontos az úsztatóréteg (lépéshang szigetelés) gondos kivitelezés, mivel ahogy az ábra is mutatja, a rezgéshullámok nem csak a födémen, hanem a falszerkezeten keresztül is terjednek, és ha nem megfelelő az úsztatóréteg, utólag a mennyezet alsó síkja felől elhelyezett szigeteléssel már nem lehet hatékonyan orvosolni a problémát. Az úsztatott padló akusztikailag ún. „tömeg-rugó” rendszert képez, ahol a tömeget az úsztatott réteg, a rugót a szigetelőanyag alkotja.

Az úsztatott padlószerkezet hatékonyságát növeli:

 • az úsztatóréteg vastagságának a növelése,
 • a szigetelőanyag dinamikai rugalmassági modulusának csökkentése,
 • valamint az úsztatott réteg (aljzat) tömegének növelése.
 • A szerkezet vastagsága, az úsztatott réteg összenyomódásának mértéke meghatározó lehet tervezési szempontból, nem említve még a hatékony peremszigetelés elhelyezését.

Az úsztatott aljzat felett száraz vagy nedves esztrich padozat is készülhet. A száraz esztrich alatt azt értjük, hogy a lépéshang szigetelés felett száraz technológiával készülő padlószerkezet készül, például OSB teherelosztó felületen szalagparketta burkolat. A helyes kivitelezést bemutató videó ide kattintva érhető el. Ehhez a kialakításhoz a Steprock HD termék a legmegfelelőbb. A „nedves” esztrich-hel készülő lépéshang szigetelés lényege, hogy az úsztatott szerkezet vizes technológiával készül, melyhez a Steprock ND termék alkalmazása javasolt.

Mire fontos odafigyelni a megfelelő zajcsillapítás érdekében?

Mivel a helytelenül kivitelezett lépészaj szigetelés utólag nem javítható, ezért kiemelten fontos az alábbiak betartása:

 • A falak mentén körbe helyezzünk el szegélycsíkot (pl. ROCKWOOL RST). A szegélycsíknak futtassuk neki a lépéshang szigetelést, az aljzatbetont, és a burkolatot. Csak a burkolat elkészítése után vágjuk le a felesleges részt.
 • A lépéshangszigetelő anyagot (pl. ROCKWOOL Steprock ND vagy Steprock HD) teherelosztó pallón fektessük és az aljzatbetonozást is ezen végezzük, a pontszerű terhelés összetöri az anyag rugalmas szálszerkezetét.
 • A lépéshangszigetelő anyagot technológiai szigeteléssel (PE fólia) óvjuk meg a cementes lé befolyásától a szálak és a táblák illesztései közé, mert azok hanghidat képeznek.
 • A lábazat burkolatot az oldalfalra rögzítsük (ne érintkezzen a padlóburkolattal) és a keletkező fugát lágy tömítőanyaggal fugázzuk ki annak érdekében, hogy a lépéshang rezgéshullámai minél jobban elválasztásra kerüljenek a szerkezetektől hanglágy anyaggal.

Egy általános rétegrend:

 1. Padlóburkolat
 2. Úsztatott padlószerkezet

    (esztrich réteg)

 1. Technológiai szigetelés
 2. Lépéshang szigetelés
 3. Szegélycsík
 4. Födémszerkezet
 5. Felületképzés

A úsztatott aljzat kialakítása mellett ügyeljünk arra is, hogy az egyes egyéb szerkezeteknél is törekedjünk az akusztikai szempontból legmegfelelőbb kialakításra, csatlakozásra. Válaszfalakat például ne az alzatbetonra, hanem a födémre ültessük, ezzel csökkenthetjük, az alzatbetonon keresztül egyik helyiségből a másikban átjutó zajhatás mértékét. 

Figyeljünk továbbá oda az egyes kivitelezett technológiák előírásaira is. Nedves esztrich padozatok esetén előírás a dilatációjuk. Általános esetben a teherelosztó, vagyis az úsztatott réteg legfeljebb 40 m2 méretű mezőkből állhat, de ezek oldalai nem lehetnek hosszabbak 8 méternél. A padlószerkezetben mozgáshézagokat kell elhelyezni. A mozgáshézagoknak minden réteget el kell választaniuk az úsztatórétegtől a burkolat felső síkjáig, legyenek egyenes vonalúak és egymásra merőlegesek. A mozgáshézagokat fugaprofillal vagy elasztikus tömítőanyaggal kell kialakítani, a kapcsolat semmiképpen sem lehet merev. A mozgáshézagok helyének és a kialakítás módjának meghatározása a kiviteli terveket készítő építész feladata, és mindig az alkalmazott anyag gyártói utasításainak kell, hogy megfeleljen!

Hol találhatunk további információkat?

Segítséges nyújthat a megfelelő műszaki tartalom meghatározásában és a kivitelezésben az Esztrichpadozatok tervezési és kivitelezési irányelve.  Az úsztatott esztrichpadozatok tervezési és kivitelezési hibáiról szóló irásunkat pedig ide kattintva lehet megtekinteni.

A hőszigetelőanyagok kiválasztásában és teljesítmény jellemzőinek a meghatározásában pedig a Szálas hőszigetelő anyagok elvárt teljesítmény jellemzőinek a meghatározása Építésügyi Műszaki Irányelv tud segítséget nyújtani, amely az ÉMI honlapján itt érhető el.

Ha további kérdéseik lennének, amennyiben komplex hőszigetelési megoldások érdeklik, forduljanak szakértőinkhez bizalommal: https://www.rockwool.hu/kapcsolat/

Ez a cikk szponzorált tartalom. Ha Ön is szeretne ilyent Budapest környékének egyik legismertebb portálján, amely már Magyarország 15. legolvasottabb hírportálja, akkor kattintson ide! Áraink tetszeni fognak, ráadásul még 1 millió olvasót is tudunk garantálni a pr-cikkek kiemelésének.