Mivel a Fővárosi Önkormányzat és Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata sem támogatta az Óbudai (Hajógyári)-sziget sport- és szabadidős célú hasznosítását, ezért Sukorón valósul meg a Kovács Katalin Nemzeti Kajak-Kenu Sportakadémia – döntött a kormány.

Magyar Közlönyben megjelent határozat arra hivatkozik, hogy sem Budapest Főváros Önkormányzata, sem Budapest Főváros 3. Kerület, Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata nem támogatja az Óbudai (Hajógyári)-sziget sport- és szabadidős célú hasznosítását. Így nem épülhet ott meg a Kovács Katalin Nemzeti Kajak-Kenu Sportakadémia.

Fontos hír, pont ide kapcsolódik, ezt is olvasd el! Megvédték a Hajógyári szigetet a luxusterepjárósoktól, győzelemről beszél a főpolgármester

A kormány – az utánpótlás-nevelés fontosságát és társadalmi értékét szem előtt tartva – továbbra is elkötelezett a Kovács Katalin Nemzeti Kajak-Kenu Sportakadémia létrehozása iránt, ezért annak új helyét a Velencei tónál, Sukoró külterületén jelölte ki – írja a Napi.hu.

Az előkészítést jövő év január 20-ig kell befejezni és erre 161 millió forintot hagyott jóvá a kormány. Ebből 68,5 millió terheli az idei büdzsét, a többi a jövő évi költségvetésben szerepel.

A Sportakadémiáról szóló korábbi két határozatát vissza vonta a kormány. A 2017 novemberi 115 millió, míg a 2019 júniusi 675 millió forintot irányzott elő a Hajógyári szigetre tervezett beruházás előkészítésére.

Július végén írtunk arról itt a BudaPestkörnyéke.hu hírportálon, hogy nem lesz gátépítés, maradnak a fák, az ártéri erdő és a természetes partszakasz. Nem épülnek múzeumok, kajak-kenu központ és utak. A Hajógyári sziget megmarad olyannak, amilyen. Karácsony Gergely győzelemről beszél.

Győzelemről beszélt a főpolgármester

Karácsony Gergely így reagált júliusban kormánydöntésre a közösségi oldalán: „Igenis van értelme kiállni amellett, amiben hiszünk. Egy különleges ártéri erdő menekül meg az Óbudai szigeten, azáltal, hogy a tiltakozások hatására a kormány elállt attól, hogy értelmetlen pusztításba kezdjen Budapest egyik legnagyobb zöldterületén.”

A párbeszédes Szabó Tímea Óbuda-Békásmegyer országgyűlési képviselője sem támogatta a projektet, ő így fogalmazott a közösségi oldalán: „Győzelem!! Megvédtük az óbudai Hajógyári-szigetet Orbán Viktor milliárdos befektetőitől!

Kiemelt kép: A Velencei-tó – Fotó: BPK