Nem nyithat Karácsony Gergely főpolgármester hajléktalanszállót a Városháza műemléknek nyilvánított épületében – közölte Budapest Főváros Kormányhivatala kedden, miután elutasította a fővárosi önkormányzat örökségvédelmi engedély iránti kérelmét.

A közleményben azt írták: a főpolgármester a Városház utca 9-11. – Gerlóczy utca 2-6. szám alatti központi Városháza épületében tervezte megnyitni a hajléktalanszállót, az érintett ingatlan azonban műemlék, továbbá műemléki jelentőségű területen és a turisták által is nagy számban látogatott világörökségi védőövezetben fekszik, illetve kiemelten védett régészeti lelőhelyeknek is része.

Mindezeken túl Belváros-Lipótváros kerületi építési szabályzata szerint a Városháza vegyes városközponti terület építési övezetben található, ahol szállás funkció nem helyezhető el, így hajléktalanszálló sem létesíthető, és erre a meglévő épület, illetve épületrész rendeltetése sem módosítható – tették hozzá.

“Mindemellett a kormányhivatal álláspontja, hogy az elmúlt években sikeresen felépített és rekordokat döntő magyar turizmus szempontjából sem szerencsés a főpolgármester ötlete” – áll a közleményben.

Az ügy előzménye, hogy Karácsony Gergely úgy döntött, hogy egy fővárosi tulajdonú csepeli ingatlanba helyezik el azokat a hajléktalanokat, akik vállalják, hogy karanténba vonulnak. Miután Csepel vezetése nem tetszését fejezte ki, ezután döntött úgy a főpolgármester, hogy a Városháza egyik szárnyába alakítják ki a hajléktalanok számára a karanténhelységeket. Erről a BudaPestkörnyeke.hu ebben a cikkében írt részletesen.

Az 5. kerület fideszes vezetése sem örült a főpolgármester ötletének. Mint írták: “A Belváros Önkormányzata megdöbbenéssel fogadta az újságokban megjelent azon hírt, hogy Karácsony Gergely Budapest főpolgármestere az 5. kerületben előzetes egyeztetés nélkül, a belvárosiak véleményének teljes figyelmen kívül hagyásával tervez hajléktalanszállót kialakítani” – írta közleményében a Belvárosi Önkormányzat.

Kiemelt kép: a Városháza Gerlóczy utcai épülete, ahol a hajléktalanok részére kívánja a Fővárosi önkormányzat kialakítani a karanténhelységeket.