Egy friss törvénymódosító javaslat értelmében csak büntetlen előéletű emberek lehetnének taxisok a jövőben. A Semjén Zsolt által benyújtott javaslat többek között a személyszállítási szolgáltatásokról szóló törvényt egészíti azzal, hogy személygépkocsival végzett közúti személyszállítási szolgáltatás során használt jármű vezetője olyan személy lehet, aki büntetlen előéletű.

A javaslat két oldalon keresztül egyesével fel is sorolja a Btk.-s tételeket a kábítószer-terjesztéstől az emberrabláson át a terrorizmusig, és kiköti, hogy csak olyan személy taxizhat, akit nem ítéltek el, vagy a mentesítésre meghatározott időtartam már eltelt.

Ez az időtartam bűntényenként, kiszabott büntetési időnként eltérő, a büntetéssel nagyjából arányos – írja az Index.

Például ha valakit 1-5 év börtönre ítélnek szándékos bűncselekmény miatt, akkor a szabadulás utáni 5. évvel mentesül, felfüggesztett szabadságvesztés esetén viszont már a próbaidő lejártával megtörténik a mentesülés.

A javaslat indoklása szerint a módosítás célja a büntetett előéletű járművezetők kiszűrése a személygépkocsival végzett közúti személyszállítási szolgáltatások (személytaxi és személygépkocsis személyszállítási szolgáltatás) piacáról.

Az intézkedéstől várt eredmény, hogy a taxis szolgáltatások során csökkenjen az utasok kárára elkövetett jogsértések mennyisége, amely javítja a taxis szakma társadalmi megítélését és a szolgáltatás színvonalát. 

Kiemelt kép: illusztráció