Pontyból nem lesz hiány karácsonykor, az élő hal ára azonban negyven százalékkal drágább lett. A ponty kilója 1800-2200 forint között alakul idén.

Vízhiány volt

Nincs egyszerű évük a hazai tógazdaságoknak, a rendkívüli aszály és a költségek drasztikus mértékű emelkedése alaposan rányomta a bélyegét a termelésre. Az idén soha nem látott vízhiány alakult ki a hazai tógazdaságokban, az elmúlt két év aszályos időjárása miatt a halastavak vízszintje számos helyen vészesen alacsonyra csökkent, s vannak vizek, amelyek teljesen kiszáradtak. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Drága a telepítés

A haltermelőkre ráadásul a takarmányok mellett az üzemanyag és a villamos energia árának emelkedése is súlyos terhet rótt. Számos haltermelő az inputanyagárak miatt kénytelen volt visszafogni a termelést, mivel nem tudta finanszírozni az elmúlt években megszokott mennyiségű telepítést. Emiatt az idén a megszokottnál jóval kevesebb hal kerülhetett ki a tógazdaságokból – írja a Magyar Nemzet.

HOPPÁ! A forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu! Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Hvg, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Nem szállítanak külföldre

A karácsonyi időszakban azonban ennek ellenére nem lesz hiány a magyar halból. Németh István, a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet elnöke szerint a magyar tógazdaságok az idén önként korlátozták a kivitelt, vagyis a korábbi évekhez képest nem vagy csak nagyon kis mennyiségben szállítanak külföldre halat. Egyedül busából és amurból folyik az export, mivel ezen növényevő halfajokra itthon alacsonyabb a kereslet.

Mindenhol lesz magyar hal

A közelgő ünnepi szezonnal kapcsolatban a szakember elmondta: a karácsonyi időszakban minden nagyáruházban, vásárcsarnokban és egyéb árusítóhelyen megtalálható lesz a magyar hal. Pontyból nem lesz hiány, az élő hal ára azonban mintegy negyven százalékkal magasabb szintre került. A ponty kilója 1800 és 2200 forint között alakul ebben az évben. Nemcsak a hal drágult, hanem a halászlé elkészítési kötségei is. A duplájára nőtt energiaárak miatt, aki például étteremből hozatja a karácsonyi menüt, akár kétszeres árra is számíthat.

Harcsából van a legtöbb

A nagyobb értékű halak közül harcsából fedezni fogja a kínálat a hazai igényeket, süllőből és csukából valamennyivel kevesebb kerülhet piacra a megszokottnál. A kínálathoz azonban valószínűleg a kereslet is igazodik majd. A megszokottnál magasabb árak vélhetően a fogyasztást is visszafogják majd.

Népszerű lesz a ponty

Németh István szerint az ismét az élő ponty fogyhat a legjobban. Azok, akiknek ideje engedi, az idén az élő hal vásárlásával járnak a legjobban. A feldolgozott halfiléhez és halszeletekhez képest ugyanis jóval gazdaságosabban juthatnak kiváló minőségű magyar halhúshoz.

Visszaesett a halfogyasztás

Míg a hazai halfogyasztásban az elmúlt években pozitív tendencia volt tapasztalható, a Covid-járvány előtti időszakban az egy főre jutó átlagos mennyiséget sikerült 6,7 kilogrammra emelni hazánkban, a pandémia miatt azonban ez a szint a múlt évben 6,4 kilogrammra esett vissza. Bár a járvánnyal kapcsolatos korlátozások már nem befolyásolják a piacot, a magas árak azonban idén is visszafoghatják a keresletet.

Nincs árstop

A Mahal várakozásai szerint minden bizonnyal csökkenni fog a hazai halfogyasztás, hiszen a viszonylag magas áron kapható ponttyal az árstoppal érintett baromfi- és sertéshús versenyez a fogyasztók kegyeiért.

Halhiány jöhet

„Egyelőre nem látjuk, hogy hogyan alakul a kereslet az ünnepek alatt, elképzelhető azonban, hogy az év végére teljesen kiürülnek a halastavak. Így a jövő év elejétől egészen a kora nyári időszakig átmeneti halhiány alakulhat ki a hazai piacon” – mondta a szervezet elnöke. Németh István szerint a nyár közepén jelenhet majd meg a csarnokokban újra az élő hal, addig külföldi, fagyasztott áruval kell beérniük a fogyasztóknak.

Drága a szaloncukor is

Ahogy a Budapestkörnyéke.hu hírportálon beszámoltunk róla, brutális áron kínálják a szaloncukrot a boltok, óriási a drágulás. Előfordulhat, hogy lesz olyan magyar család, akiknek nem lesz majd szaloncukor a karácsonyfáján vagy a fa alatt, ha ez így megy tovább. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: illusztráció