Nem lesznek fényfüzérek az Andrássy úti fákon. A zöld környezet megóvását előtérbe helyezve idén a Budapesti Dísz- és Közvilágítási Kft új, környezetbarát díszekkel fényesíti majd Budapest belső közterületeit advent első vasárnapjától. A fák megóvása mellett fontos szempont lesz az energiahatékonyság is.

Nagy változás lesz

Az Andrássy út és a Városháza park idei díszítésének látványa eltér a korábban megszokottól, mert a környezetvédelmi szempontokat helyezik előtérbe.

Környezetbarát anyagok

A díszítés nagyrészt újrahasznosítható fapellet, valamint alumínium felhasználásával készült, a karácsonyi díszek most első alkalommal készülnek ilyen mértékben környezetbarát anyagokból Budapesten.

Megsérültek a fák

A korábbi években az Andrássy úton és a Városháza parkban fákra tekert fényfüzéreket használtak a karácsonyi hangulat megteremtésére. A fényfüzérek fel- és letekerése azonban sérüléseket okozott az amúgy sem túl egészséges fákon, ezzel rövidítve azok élettartamát.

Piros szívek

A Városháza parkban piros szívekkel, arany harangokkal és gömbdíszekkel ékesítenek fel 20 fát, melyeken így összesen 440 db dísz lesz.

Organikus anyagok

Az Andrássy út Deák tértől Oktogonig tartó szakaszán 26 fapár között átfeszített, 182 db, mintegy 60%-ban teljesen organikus anyagokat tartalmazó dísz található majd.

Újrahasznosítás

A két helyszínen elhelyezett díszekhez felhasznált organikus anyagok az életciklus végén újrahasznosíthatóak, vagy biológiailag lebomlanak, ezzel is csökkentve a főváros ökológiai lábnyomát.

Energiatakarékos

A két helyszínen az összes dísz beépített teljesítménye 8,5 kW. Ez 40%-kal kevesebb a korábbi években felhasználtnál.

Vörösmarty téren színes szalagok

Az átalakított Vörösmarty téren pedig a karácsonyfadíszeket imitáló színes szalagos gömbök egy feldíszített karácsonyfát idéznek.

Gömbdíszek

A tér közepén ellipszis alakban elhelyezkedő oszlopokon és az oroszlános kút körül összesen 16 db, a tér magas oszlopain korábban már megtalálható szalagos gömbdíszek arányosított, kisebb változata található, megőrizve a tér díszítésének hangulatát.

Kiemelt kép: Karácsonyi várár 2019-ben a Vörösmarty téren – Fotó: BPK