A lakóközösségek vízellátása alkotmányos jog, s véleményem szerint nem maradhatna jogi következmények nélkül, ha Karácsony Gergely veszélyeztetné egytucatnyi agglomerációs település megfelelő ellátását, egyik pillanatról a másikra – jelentette ki a Tarlós István.

Ultimátum

Ahogy írtunk róla, Karácsony Gergely nemrég ultimátumot intézett a kormányhoz: ha nem kap pénzt, a Fővárosi Vízművek egyoldalúan felrúghatja azokat a vízátadási szerződéseket, amelyek keretében tizenkét település több mint 150 ezer lakosa számára biztosítják a vízszükséglet egy részét. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Alapvető szolgáltatás

„Amennyiben Karácsony Gergely felrúgná a Fővárosi Vízművek vízátadási szerződését az agglomerációs településekkel és elzárná a csapot egyik pillanatról a másikra, az gyanúm szerint legalábbis súrolná a határát annak, hogy a büntető törvénykönyv tételeibe ütközzön” – jelentette ki Budapest korábbi főpolgármestere, amit azzal indokolt, hogy egy alapvető közszolgáltatásról van szó.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol! A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

Jogi következményei lehetnek

„Ha Karácsony Gergely úgy látja vagy gondolja, persze megteheti, hogy például valamilyen pert kezdeményez a kormánnyal szemben. Ám a lakóközösségek vízellátását ellehetetleníteni a benyomásom szerint teljesen más kategória. Több mint 150 ezer ember vízellátásával játszadozni, nem hinném, hogy jogi következmények nélkül maradhat” – fogalmazott Budapest egykori első embere a Magyar Nemzetnek.

Rezsicsökkentés háttere

Tarlós István felidézte: a hivatali ideje alatt visszavásárolták a Fővárosi Vízműveket a külföldi tulajdonostól. „Kifizettünk mindent, 2012 óta nem volt tartozása a cégnek és a főváros kasszájában is hagytunk elég pénzt az előző ciklus végén. Amikor Orbán Viktor miniszterelnökkel tárgyaltam a közszolgáltatásokról annak idején, akkor egyetértés volt köztünk arról, hogy a lakossági terheket csökkenteni kell. Ez nyilván a fővárosi ellátócégek – köztük a vízmű – számára is jelent bizonyos többletköltségterheket” – idézte fel.

Levelet küldött a kormánynak

Tucatnyi agglomerációs település, összesen jóval több, mint 150 ezer lakosának ivóvízellátása kerülhet veszélybe, ha Karácsony Gergely beváltja azt a fenyegetését, amelyeket a kormánynak küldött levelében fogalmazott meg. A Magyar Nemzet birtokába került dokumentumban a főpolgármester az úgynevezett vízátadási szerződések egyoldalú felrúgásával zsarolja Lantos Csaba energiaügyi és Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető minisztert.

Nagy veszteségek

Karácsony Gergely a Fővárosi Vízművek veszteségével kezdte, melyet szerinte az is okoz, hogy egyes korábbi vízátadási szerződések alapján a cég az ellátási területén kívüli, döntően állami tulajdonú víziközmű-szolgáltatók számára ad át vizet, nagy mennyiségben, idén több mint 13 millió köbmétert.

Évtizedes árak

A főpolgármester hozzátette: ezt a mennyiséget sok esetben évtizeddel korábban meghatározott, befagyasztott árakon adják át, az ellenérték kisebb az önköltségi árnál is. „Ez a helyzet a fővárosi önkormányzat számára elfogadhatatlan. Egyetlen helyi önkormányzat sem kényszeríthető rá arra, hogy az állami feladatellátás veszteségét viselje” – írta Karácsony Gergely.

Felmondja a szerződést

A levél szerint „amennyiben záros határidőn belül az állam nem biztosítja – bármilyen jogcímen – az állami ellátási felelősségi körbe tartozó területekre történő ivóvízátadás veszteségének megtérítését úgy a 2023. évre, mint a következő évekre a Fővárosi Vízművek számára, akkor a Fővárosi Vízművek kénytelen lesz a vízátadási szerződéseit felmondani.”

Ezek a települések lehetnek bajban

Az érintett településekre, településrészekre ugyanakkor egy felsorolásban utalást tett. Ezek Vác, Dunakeszi, Dunakeszi-Székesdűlő, Üröm, Nagykovácsi, Csömör, Visegrád-Szentgyörgypuszta, Kistarcsa, Ecser, Szigethalom, Ercsi, Dunaharaszti – írja a Magyar Nemzet. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Tarlós István