Amikor igyekszünk étkezésünket az egészségesebb irányba terelni, akkor sokszor beleeshetünk abba a csapdába, hogy valamiről azt gondoljuk, hogy egészséges. Valójában azonban erről szó sincs. A másik véglet is előfordulhat, amikor valamit elkezdünk kerülni, gondolván, hogy egészségtelen, holott valójában egy kiváló ételféleség.
Cikkünkben lerántjuk a leplet néhány egészséges étkezéssel kapcsolatos tévhitről, így még közelebb kerülhetsz az áhított céljaid eléréséhez.
Tényleg nem szabad enni késő este?
Mindannyiunk napirendje más és más. Amennyiben te későn kezded a napot és későn is kerülsz ágyba, esetleg este tudsz edzeni, akkor felejtsd el az “este 6 után már tilos enni” szlogent.
Főleg, ha vacsorára a Diet.hu oldalon szereplő diétás receptek közül válogatsz, és edzés után összedobsz belőlük egy könnyű, fehérjében dús fogást. Kerüld viszont a nassolást és a magas kalóriatartalmú harapnivalókat!
Egészséges, amire az van ráírva, hogy “természetes”?
Hajlamosak vagyunk arra, hogy a címkén ordító “természetes” feliratot megpillantva már tesszük is a kosárba az adott terméket. Pedig ez a felirat gyakran olyan egészségtelen ételek csomagolásán is megtalálható, amik tele vannak sóval vagy cukorral. Minden esetben olvasd el az összetevőket, és ez alapján dönts a vásárlásról!
Ha sportolsz, akkor bármit ehetsz?
Ez nincs így. A fogyás és az egészségünk körülbelül 70-80%-ban a bevitt tápanyagoktól és kalóriáktól függ. Így hiába egy kemény edzés, ha utána teletömöd magad felesleges kalóriákkal.
A barna színű kenyér egészségesebb?
Ne a kenyér színét és a feliratot nézd, hanem az összetevőket! Vásárolj teljes kiőrlésű termékeket, amelyek lassan felszívódó szénhidrátot tartalmaznak, rostdúsak és hosszú időre eltelítenek!
Tilos a szénhidrát?
Az agy működéséhez szénhidrátra is szükség van, ezért nem szabad teljesen száműzni az étrendből. A gyorsan felszívódó egyszerű cukrok helyett viszont fogyassz gyümölcsöt, zöldséget és teljes kiőrlésű pékárut!
A zsírszegény ételek nem hizlalnak?
Amennyiben zsír helyett tele vannak cukorral, színezékkel, adalékanyagokkal és magas kalóriatartalmúak, akkor igenis hizlalnak.
A barna cukor egészségesebb?
Egyáltalán nem. A barna cukor ugyanaz a vegyület, mint a fehér, némi melasszal keverve, azonban a működési mechanizmusa azonos a fehér cukorral.
A vaj jó, a margarin rossz?
A mai modern gyártástechnológiának köszönhetően a margarinok már nem tartalmaznak káros anyagokat. Sőt a zsír- és kalóriatartalmuk a vajnál is alacsonyabb, ezért használd nyugodtan!
Mindenre használj olívaolajat?
A hideg ételekre, salátákra bátran öntsd, de soha ne hevítsd, mert a hidegen sajtolt olajak nem erre valók. Maximum egy kis halat vagy zöldséget süss rövid ideig benne.
A müzliszelet egészséges?
Sajnos nem. Tele van cukorral, zsírral és adalékanyagokkal. Inkább kerüld, ha figyelnél a vonalaidra!
Tisztáztunk néhány mítoszt az egészséges táplálkozással kapcsolatban, így most már a tudástól felvértezve bátran vágj bele az életmódváltásba!