Amikor igyekszünk étkezésünket az egészségesebb irányba terelni, akkor sokszor beleeshetünk abba a csapdába, hogy valamiről azt gondoljuk, hogy egészséges. Valójában azonban erről szó sincs. A másik véglet is előfordulhat, amikor valamit elkezdünk kerülni, gondolván, hogy egészségtelen, holott valójában egy kiváló ételféleség. 

Cikkünkben lerántjuk a leplet néhány egészséges étkezéssel kapcsolatos tévhitről, így még közelebb kerülhetsz az áhított céljaid eléréséhez.

Tényleg nem szabad enni késő este?

Mindannyiunk napirendje más és más. Amennyiben te későn kezded a napot és későn is kerülsz ágyba, esetleg este tudsz edzeni, akkor felejtsd el az “este 6 után már tilos enni” szlogent.

Főleg, ha vacsorára a Diet.hu oldalon szereplő diétás receptek közül válogatsz, és edzés után összedobsz belőlük egy könnyű, fehérjében dús fogást. Kerüld viszont a nassolást és a magas kalóriatartalmú harapnivalókat!

Egészséges, amire az van ráírva, hogy “természetes”?

Hajlamosak vagyunk arra, hogy a címkén ordító “természetes” feliratot megpillantva már tesszük is a kosárba az adott terméket. Pedig ez a felirat gyakran olyan egészségtelen ételek csomagolásán is megtalálható, amik tele vannak sóval vagy cukorral. Minden esetben olvasd el az összetevőket, és ez alapján dönts a vásárlásról!

Ha sportolsz, akkor bármit ehetsz?

Ez nincs így. A fogyás és az egészségünk körülbelül 70-80%-ban a bevitt tápanyagoktól és kalóriáktól függ. Így hiába egy kemény edzés, ha utána teletömöd magad felesleges kalóriákkal.

A barna színű kenyér egészségesebb?

Ne a kenyér színét és a feliratot nézd, hanem az összetevőket! Vásárolj teljes kiőrlésű termékeket, amelyek lassan felszívódó szénhidrátot tartalmaznak, rostdúsak és hosszú időre eltelítenek!

Tilos a szénhidrát?

Az agy működéséhez szénhidrátra is szükség van, ezért nem szabad teljesen száműzni az étrendből. A gyorsan felszívódó egyszerű cukrok helyett viszont fogyassz gyümölcsöt, zöldséget és teljes kiőrlésű pékárut! 

A zsírszegény ételek nem hizlalnak?

Amennyiben zsír helyett tele vannak cukorral, színezékkel, adalékanyagokkal és magas kalóriatartalmúak, akkor igenis hizlalnak.

A barna cukor egészségesebb?

Egyáltalán nem. A barna cukor ugyanaz a vegyület, mint a fehér, némi melasszal keverve, azonban a működési mechanizmusa azonos a fehér cukorral.

A vaj jó, a margarin rossz?

A mai modern gyártástechnológiának köszönhetően a margarinok már nem tartalmaznak káros anyagokat. Sőt a zsír- és kalóriatartalmuk a vajnál is alacsonyabb, ezért használd nyugodtan!

Mindenre használj olívaolajat?

A hideg ételekre, salátákra bátran öntsd, de soha ne hevítsd, mert a hidegen sajtolt olajak nem erre valók. Maximum egy kis halat vagy zöldséget süss rövid ideig benne.

A müzliszelet egészséges?

Sajnos nem. Tele van cukorral, zsírral és adalékanyagokkal. Inkább kerüld, ha figyelnél a vonalaidra!

Tisztáztunk néhány mítoszt az egészséges táplálkozással kapcsolatban, így most már a tudástól felvértezve bátran vágj bele az életmódváltásba!

Ez a cikk szponzorált tartalom. Kattintson ide, ha Ön is kipróbálná ezt a népszerű hirdetési formát. A hivatalos, auditált mérések szerint a Like Company Media Group hírportáljait a forgalmas napokon 600 ezer ember olvassa.