Szeptembertől emeli árait a Magyar Telekom. Elsősorban a régebbi tarifa havi és elérési díját drágítják, 2023-tól pedig minden évben automatikus inflációarányos árkorrekciót hajtanak végre.

Áremelés

A Magyar Telekom szeptemberben korrigál először árat, 2023-tól azonban automatikusan emeli az árait. Az őszi áremelés mértéke többnyire nem éri el a 10 százalékot. A szolgáltató az előfizetők részére júliusban kiküldött számlalevelében közli, hogy számos, elsősorban régebbi díjcsomagot és opciót érintően megemeli előfizetési és igénybe vételi díjait. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Eddig ilyet nem csináltak

A Magyar Telekom korábbi gyakorlata alapján soha nem nyúlt hozzá a régebbi konstrukciók díjazásához, így előfordulhatott, hogy az ügyfelek hosszú éveken keresztül változatlan havi díj mellett használhattak egy-egy szolgáltatást, hacsak időközben nem szerződtek át újabb díjcsomagra.

Köszönjük, hogy a forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu – részletek itt.

 

Lényegében mindent érint

A szeptember elsején esedékes díjkorrekciók elsősorban a 2017-től 2020-ig értékesített, már lezárt lakossági mobiltelefon, mobilinternet, vezetékes internet, vezetékes telefon és tévészolgáltatásokat érinti.

Elavult díjcsomag

Ez a változás csak ügyfeleink egy részét érinti, akik jellemzően régi – lakossági szolgáltatások esetén gyakran évekkel ezelőtti –, kevésbé korszerű díjcsomagokra fizetnek még mindig elő – közölte a HWSW-vel a Telekom.

Digi is

A Telekomot megelőzően legutóbb a 4iG tulajdonában lévő Digi Távközlési Kft. korrigált lakossági árain, éppen július 1-jétől. Átlagosan 12 százalékkal emelt.

Inflációs árkorrekciót is bevezetnek

Az új szabályzatuk szerint a mobil hang díjcsomagok havidíjai, és mobil internet adatdíjcsomagok havidíjai, a vezetékes internet díjcsomagok havidíjai, a vezetékes telefon díjcsomagok havi előfizetési díjai, a tévé havi előfizetési díjai és alapkínálati csomagok havidíjai a Központi Statisztikai Hivatal által közzétett éves átlagos fogyasztói árindex-változás mértékével megegyezően változnak az előző év végi díjakhoz képest. 

Fel sem mondhatod

Az árváltozásra, a 2022-es inflációs adatokat figyelembe véve, 2023 elején kerül sor, sőt, ahogy fogalmaznak az előfizetőt felmondási jog már nem illeti meg, tekintettel arra, hogy az már nem minősül az előfizetői szerződés módosításának.

A többiek is

Az inflációs árkorrekció lehetősége nem újdonság a magyar távközlési piacon, korábban a Yettel Magyarország is beépített ilyen passzust szerződési feltételeibe, illetve a Vodafone Magyarország augusztus 8-tól érvényes szerződési feltételei szinte betű szerint ugyanezt a változást tartalmazzák. A Vodafone emellett fenntartja a jogot, hogy a díjcsomagok havi díjai mellett a kiegészítő szolgáltatások havi díját is megemelje.

Azt mondják, hogy nem a különadó miatt

A Telekom a díjváltozásokkal kapcsolatban lapunk számára hangsúlyozta, a korrekciókra nem a szolgáltatóra kirótt, egyébként éves szinten nagyjából 25 milliárd forintos plusz adóterhet jelentő extraprofitadó miatt került sor.

Ketyeg a 45 napos felmondási idő

A cég hozzáteszi, mindkét változást érintően 45 napos felmondási lehetőséggel élhetnek az előfizetők, vagyis a számla kézhez vételétől függően akár szeptember 15-ig is jelezhetik felmondási szándékukat.

Kedvezményes telőd van, akkor fizess

Fontos, hogy ha az előfizetői szerződés megkötése során az ügyfél készülékkedvezményben részesült, annak felmondás esetén a teljes összegét vissza kell téríteni – feltéve, hogy az előfizető meg kívánja tartani a készüléket.

Fotónk illusztráció.