Orbán Viktor szerint a magyar kórházakban annyi ágy van, hogy a nem kell külföldről segítséget kérnünk, hanem mi adunk majd másoknak. A miniszterelnök többek közt erről is beszélt vasárnap reggel a Kossth Rádióban. A héten több egészsgéügyi dolgozó arról beszélt, hogy annyira kritikus a helyzet a kórházakban, hogy már választaniuk kell, hogy ki kapjon intenzív ellátást.

Megjósolhatatlan az újranyitás

„Ha van, aki vállalkozik a nyitás dátumának megjósolására, attól kérjük el a következő heti lottószámokat is” – mondta Orbán Viktor vasárnap reggel a Kossuth Rádióban.A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

„Kezdünk kiegyenesedni”

A miniszterelnök szerint aki volt katona, az tudja, hogy az éjszaka a hajnal előtt a legsötétebb. A sötétséget most a járványügyi adatok jelentik. A hajnalt pedig a vakcina hozza el. Orbán Viktor azt mondta, „mi, magyarok kezdünk kiegyenesedni”.

Napi programajánlat Budapestről és környékéről, folyamatosan frissülő tartalommal. Ne maradj le te sem a legjobb helyekről, eseményekről. A részletekért kattints ide!

Előre veszik az időseket

A miniszterelnök arról is beszélt, hogy 3 millió fölé ment a vakcinára regisztráltak száma, a körükben a 60 év felettiek száma rendkívül magas. A kormányfő szerint volt egy vita arról, hogy a regisztráltakat a jelentkezés sorrendjében oltsák-e vagy előre vegyék az időseket. A miniszterelnök szerint nem volt könnyű vita, de úgy döntöttek, hogy előre veszik az időseket, mert ők vannak a legnagyobb veszélyben.

Kórházi terhelés

Arra a kérdésre,  hogy a kórházak bírni fogják-e a rájuk nehezedő óriás nyomást, és Szlovákiához hasonlóan külföldi segítséget kell-e kérnünk.

Mi segítünk külföldnek

Orbán Viktor erre azt válaszolta, hogy az előttünk álló hét lesz az egész járvány legnehezebb hete, de úgy látja, hogy megvagyunk, és nem segítséget fogunk kérni külföldről, hanem inkább segítséget adunk majd, mert nálunk van talán a legtöbb kórházi ágy népességarányosan, és itt van a legtöbb lélegeztető.

Bevetik az orvostanhallgatókat is

„A rezidenseket és a végzős orvostanhallgatókat is bevetik, és oda vezénylik majd az egészségügyi dolgozókat, ahol szükség lesz rájuk” – mondta a miniszterelnök. 

1005 beteg van lélegeztetőgépen

A legfrissebb adatok szerint 1005 beteg van lélegeztetőgépen. Merkely Béla decemberben azt mondta, azért is tartotta fontosnak a novemberben bevezetett kormányzati korlátozó intézkedéseknek, mert a magyar egészségügy teherbíró képessége 1000 lélegeztetett beteg körül határozható meg, ekkora és ennél nagyobb számú súlyos állapotban lévő beteget hosszú időn keresztül az ellátórendszer nem bír el. 

Koporsó lesz a lélegeztetőgépből

Néhány napja írtunk arról, hogy a Róbert Károly Magánkórház korábbi igazgatója, Lantos Gabriella szerint a határ 800 és 1200 ágy között van, ennyi beteget lehet jó minőségben lélegeztetni a meglévő szakemberlétszámmal, tehát már ezen a vonalon billeg az ellátás. Lantos Gabriella hozzátette: „1200 beteg fölött már majd mindenkinek a lélegeztetőgép lesz a koporsója”.

Évtizedekig élhetnének

“Olyanokat veszítünk el, akiknek 20-30-40 évük lenne hátra. Az ember próbálja védeni magát, de nem tudok nem belegondolni abba, hogy van egy 15 éves gyereke, akinek az érettségijét se fogja megélni, nemhogy az unokáját lássa” – erről beszélt a 444.hu-nak egy vidéki kórházban dolgozó, neve elhallgatását kérő orvos.

Nem mindenkinek biztosítanak megfelelő ellátást

A portál beszámolója szerint egyes kórházak annyira tele vannak, hogy a súlyos alapbetegségekkel küzdő 70-80 éveseket nem küldik tovább intenzív osztályra. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Orbán Viktor a Szent János kórházba látogat – Forrás: koronavirus.gov.hu