Négymillió forintnyi értékben lopott két férfi ruhákat egy józsefvárosi plázából. A történteket a térfigyelő kamera is megörökítette.

Tetten érték őket

Február negyedikén éjfél után a 8. kerületi nyomozók tetten érték az 53 éves D. Róbertet, aki az épületből vonszolt ki épp két zsáknyi divatterméket. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

A biztonsági őr is pakolt

Tíz perccel később elfogták társát, az 58 éves L. Andrást is, aki az egyik ruházati üzletben vagyonőrként dolgozva pakolta össze, majd adta át a textíliákat bűntársának.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Megdézsmálta a készletet

 A nyomozás szerint L. András idén január 9. és február 2. között már több alkalommal megdézsmálta a készletet, otthonában zsákszámra találtak a bolt által forgalmazott ruhaneműt.

Lefoglalták a ruhákat

A két budapesti férfit előállították a kerületi kapitányságra, ellenük lopás bűntett miatt indult eljárás, a lopási kár egy része a ruhák lefoglalásával megtérült.

Jól dolgoztak a kamerák

A Budapesti Rendőr-főkapitányság Facebook-oldalán tette közzé a lopásról készült felvételeket. A térfigyelő kamera képein jól látható, mi történt. A két fosztogató – úgy tűnik – nem volt tisztában azzal, hogy Budapest belvárosában lényegében semmi nem maradhat titokban az utcákon…

Megugrott a lopások száma

A BudaPestkörnyéke.hu írt arról, hogy az Országos Rendőr-főkapitányság adatai szerint a 2021-es évhez képest megugrott a kisebb, vagyis az ötvenezer forintot meg nem haladó, így még szabálysértésnek számító lopások száma az év első tizenegy hónapjában.

Ezeket viszik

Míg 2021-ben, ugyanebben az időszakban 6172 ilyen esetet regisztráltak, addig 2022-ben, január és november vége között 7560-at. Ez 22,4 százalékos növekedést jelent. Az elkövetők a legtöbb esetben elsősorban élelmiszert loptak, ezt követte a ruházat, az illatszer, a vegyi áru és a műszaki cikk a toplistán.

A főváros a leginkább fertőzött

Megyei összehasonlításban toronymagasan Budapesten történt a legtöbb jogsértés (807) októberig, a fővárost Borsod-Abaúj-Zemplén megye (135), majd Pest (130) követi. Győr-Moson-Sopron megyében 116, Bács-Kiskun megyében 82 bolti lopást regisztráltak. Ezzel szemben a legkevesebbszer Vas megyében (16) loptak, de Komárom-Esztergom megyében sem sokkal rosszabb a helyzet, ahol összesen 18 jogsértést regisztráltak.

Mindent visznek

A leggyakrabban eltulajdonított termékek között előfordulnak a hús és húskészítmények (132), a tisztítószer (50), üdítőital (44), tej-, és tejtermék (42) is. Élelmiszer-alapanyagot 38-szor, míg kenyeret és péksüteményt 34-szer, kávét pedig 30 esetben loptak. A legnépszerűbb termékek mégis az illatszerek (342), a pénz (286), és az édesipari termékek (195) voltak. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: illusztráció