Az Országos Rendőr-főkapitányság adatai szerint a 2021-es évhez képest megugrott a kisebb – vagyis az ötvenezer forintot meg nem haladó, így még szabálysértésnek számító – lopások száma az év első tizenegy hónapjában.

Ezeket viszik

Míg tavaly ugyanebben az időszakban 6172 ilyen esetet regisztráltak, addig idén január és november vége között 7560-at, ez pedig 22,4 százalékos növekedést jelent. Az nem változott tavalyhoz képest, hogy az elkövetők a legtöbb esetben elsősorban élelmiszert loptak, ezt követte a ruházat, az illatszer, a vegyi áru és a műszaki cikk a toplistán – írja a Népszava. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

A magas ár az ok

Maczelka Márk, a Spar Magyarország Kft. kommunikációs vezetője a lapnak elmondta, a jelenlegi nehezebb gazdasági helyzet az üzletekben elkövetett lopások és lopási kísérletek folyamatosan növekvő számában is megmutatkozik.

HOPPÁ! A forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu! Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Hvg, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Lopásérzékenység

Az üzleteinkbe nem vásárlási szándékkal érkező személyek célzottan készítenek össze „csomagokat” és kísérlik meg azok eltulajdonítását. Az égetett szeszek, az édességek, de a vegyiáru termékek is a lopásérzékenyebb termékek kategóriájába sorolhatók – mondta a kommunikációs vezető.

Élesztőt is vittek

Az egyik kaposvári hipermarket biztonsági őre szerint, ha nem is túl nagy arányban, de nőtt a lopáskísérletek száma: azt állítja, megjelent az áruházban az általa szociális hátterűnek nevezett tolvajlás: fizetés nélkül próbálnak elvinni a vásárlók felvágottat, tejterméket, péksüteményt, csokoládét, de volt, aki egy csomag élesztővel bukott le.

Elszálló árak, több lopás

Ahogy beszámoltunk róla, Magyarországon is egyre magasabb az infláció, és ezzel együtt megnőtt a bolti lopások száma is. Az ORFK Kommunikációs Szolgálata a hvg.hu kérdéseire válaszul elmondta, legtöbbször, összesen 8396 esetben országosan az idei első tíz hónapban a hiper- és a szupermarketekből, valamint az egyéb, vagyonőrt foglalkoztató üzletekből loptak

A trafikokat és a benzinkutakat is dézsmálják

Ez 22,52 százalékos emelkedést jelent éves összehasonlításban. A tolvajok emellett az ötvenezer forintot meg nem haladó bolti lopásokat jellemzően kisboltokban, dohányboltokban, üzemanyag-töltőállomások shopjában követték el.

A főváros a leginkább fertőzött

Megyei összehasonlításban toronymagasan Budapesten történt a legtöbb jogsértés (807) idén októberig, a fővárost Borsod-Abaúj-Zemplén megye (135), majd Pest (130) követi. Győr-Moson-Sopron megyében 116, Bács-Kiskun megyében 82 bolti lopást regisztráltak. Ezzel szemben a legkevesebbszer Vas megyében (16) loptak, de Komárom-Esztergom megyében sem sokkal rosszabb a helyzet, ahol összesen 18 jogsértést regisztráltak.

Többször loptak

Az ORFK adatai alapján elmondható, hogy minden egyes termékkategóriába tartozó terméket többször loptak idén októberig a mobiltelefonok és kiegészítők kivételével, ezen elkövetések száma 30 százalékkal 28-ra csökkent éves összehasonlításban.

Egyre kelendőbb az élelmiszer

Összességében élelmiszert negyedével többen tulajdonítottak el. Ételt 27 százalékkal többen, 994 esetben, szeszes italt ötödével többen, 1296-szor, míg egyéb élelmiszert 25 százalékkal többen, 5018-szor loptak.

Mindent visznek

A leggyakrabban eltulajdonított termékek között előfordulnak a hús és húskészítmények (132), a tisztítószer (50), üdítőital (44), tej-, és tejtermék (42) is. Élelmiszer-alapanyagot 38-szor, míg kenyeret és péksüteményt 34-szer, kávét pedig 30 esetben loptak. A legnépszerűbb termékek mégis az illatszerek (342), a pénz (286), és az édesipari termékek (195) voltak. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: illusztráció