Meghat az az összefogás és segíteni akarás, amit a magyar nép tanúsít a Magyarországra érkező ukrán menekültek érdekében – mondta Ljubov Nepop ukrán nagykövet egy magyar helyi lapnak.

Köszönet a magyaroknak

A háború egy hónapja alatt 3 millió ember hagyta el Ukrajnát, egy részük Magyarországra menekült a háború elől – mondta Ljubov Nepop a jozsefvaros.hu-nak adott interjújában, amelyben megköszönte a magyarok “nagylelkűségét. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Meghajol, de katonai felszerelést kér

Az ukrán nagykövet úgy fogalmazott: Hálám jeléül mélyen meghajlok a magyar nép előtt! A magyar kormánytól nem várnak fegyvert, de nagy szükségük van védőfelszerelésekre, sisakokra, golyóálló mellényekre, mindenre, ami megvédheti katonáink életét, s ezzel a civilek életét.

Köszönjük, hogy a forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu – részletek itt.

 

A Kreml a NATO-t fenyegeti

Nem kérünk katonákat, nem kérjük, hogy harcoljanak helyettünk, ám kérjük, hogy bocsássák a rendelkezésünkre mindazt, ami segít győznünk és ezzel megakadályozni azt, hogy a Kreml beváltsa fenyegetéseit, és tovább menjen immár a NATO-tagországai ellen.

Ismét lenne magyar-orosz határ

Nem szeretnénk moszkvai gyarmat lenni, nem akarjuk, hogy az ukrán-magyar határ magyar-orosz határrá változzon. Nem akarjuk, hogy a mi területünkről fenyegessék önöket, ha az orosz ellenőrzés alá kerülne – üzente a magyaroknak.

Az energiaárakról

Meggyőződésem, hogy minden magyar azt mondaná, hogy inkább hajlandó valamivel többet fizetni a gázért, mint a saját vagy a fia, testvére, férje életével, honfitársainak végtelen szenvedésével, az ország romba döntésével fizetni – fogalmazott a diplomata.

Orbán Viktor a gázárról

A magyar miniszterelnök a Kossuth Rádióban az energiaembargóról azt mondta: vannak olyan javaslatok, amelyek ellentétesek Magyarország érdekeivel, mint például a gáz- és olajimport, ami a németeket és az osztrákokat is érinti. Azzal szemben, amit az ukránok mondanak, vagy van gáz, vagy nincs, mert ezek csövön érkeznek, olyan nincs, hogy kicsit drágábban van.

Van, nincs

A magyar kormányfő szerint nem arról van szó, hogy hajlandók vagyunk-e drágábban venni a gázt, hanem azon, hogy egyáltalán lesz-e gáz.

Mi orosz olajat tudunk feldolgozni

Magyarország finomítóit az orosz típusú olajra fejlesztették ki, többéves munkát igényelne, hogy átálljunk másfajta olajra – fejtette ki Orbán Viktor. Szerinte az a kérdés, hogy leáll-e a magyar gazdaság, hiszen ha nincs olaj és gáz, ezzel járna. Az ukránok azt kérik, hogy teljesen álljon le a magyar gazdaság, de azt nem kérhetik tőlünk, hogy tegyük tönkre magunkat – mondta a kormányfő.

Címlapkép: MTI/Czeglédi Zsolt