Már nem tudnak hatósági áron tankolni a koraszülötteket segítő mentők, ezért éves szinten több mint kilencmillió forint pluszkiadást jelent számukra az üzemanyag költsége, amit nem tudnak kigazdálkodni. Adománygyűjtésbe kezdett a szervezet.

Üzemanyagra gyűjtenek

Üzemanyagra gyűjt a Magyar Koraszülött és Újszülött Mentőalapítvány. A szervezet Facebook oldalán arról ír, hogy évente 240 ezer kilométert tesznek meg mentőautóink, miközben 3800 kisbaba életét mentik meg. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Piaci áron veszik az üzemanyagot

„Érzékenyen érintett minket, hogy a kormány döntése értelmében piaci áron tudjuk csak beszerezni az üzemanyagot. Éves szinten több, mint 9 millió forint többletköltséget okoz ez az intézkedés, melyet plusz állami támogatás hiányában csak adományokból tudunk fedezni” – írja közleményében az alapítvány vezetősége.

HOPPÁ! A forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu! Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Hvg, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Így tudod segíteni őket

„Számítunk minden jóérzésű állampolgár, kisgyermekes szülő és cég segítségére. Kis betegeink nevében is nagyon köszönjük támogatásukat és a hír megosztását”. Az adományokat a weboldalukon keresztül, ezen a linken tudod eljuttatni: https://koraszulottmento.hu/adomanyozas/

A taxisok a kivételek

Július végén jelentette be Gulyás Gergely, hogy csak a magántulajdonú autósok tudnak hatósági áron tankolni a magyar kutakon. Kivételt képeznek a mezőgazdasági járművek és a taxisok. A taxisok annak ellenére maradtak a kedvezményezett csoportban, hogy az ők is cégautókban ülnek.

Munkaeszközük a gépjármű

Gulyás Gergely azzal magyarázta a taxisoknak járó kedvezményt, hogy az ők munkaeszközük a gépjárművük és amennyiben nem tennének velük kivételt, akkor a taxiárak akár 60 százalékkal is nőhetnének.

Egekben a dízel ára

Szerdától ismét jelentősen emelkedik a piaci áras gázolaj ára. Bruttó 30 forinttal kell többet fizetni dízelért, amelynek a piaci ára 824 forint lesz. A dízel és a benzin ára közti különbség Magyarországon soha nem látott magasságba emelkedik, 130 forintra.

Extra adóbevétel

A politikusok ugyan sokat emlegetik az energiaárak elszállását, az általuk irányított állam mégsem mond le az extra adóbevételekről. A jelentős költségnövekedést a piaci áron tankoló autósoknak kell fizetniük.

29 ezer helyett 50 ezerbe kerül egy tank gázolaj

Egy átlagos 60 literes dízelautó esetében az ársapkás üzemanyaggal 28.800 forintba került tele tankolni a kocsit, szerdától a piaci áras dízellel ez csaknem 50 ezer forintba fog kerülni. Míg az ársapkás üzemanyaggal 7.800 forint volt az ÁFA tartalma egy teli tanknak, addig szerdától 13.300 forintot fognak azonnal az államkasszába befizetni a gázolajat tankoló autósok, hiszen az 50 ezernek sokkal több a 27 százaléka. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: koraszülötteket mentő autó – Forrás: koraszulott.hu