Elkészült az új kereszt, amelyet a Nagykovácsi mellett lévő Nagy-Szénás hegycsúcson állítanának fel, miután a korábbit ismeretlenek eltüzelték. A keresztet azonban addig nem lehet felállítani, amíg a bíróság engedélyt nem ad. Az események kapcsán Füri András, a Duna-Ipoly Nemzeti Park igazgatója szólt vissza a térség országgyűlési képviselőjének, Menczer Tamásnak.

 „Nem vagyok keresztényüldöző!”

„Nem vagyok keresztényüldöző! Ellenben egy Krisztust követő és az embertársainkat cselekedetekkel is szolgáló keresztyén gyülekezet aktív hitvalló tagja vagyok!” – írt Füri András igazgató a Duna-Ipoly Nemzeti Park Facebook-oldalán. A nemzeti park vezetője a Nagyszénásra tervezett keresztállítás körüli vita miatt tartotta fontosnak, hogy megszólaljon, miután Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium kétoldalú kapcsolatokért felelős államtitkára modern kori keresztényüldözéssel vádolta meg.  A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

A természet isten temploma

„Vallom, hogy a természet Isten Temploma, melyben vannak Szentély területek. Szerencsére több ilyen Szentély is létezik Magyarországon, amelyek védelmét – a nemzeti örökségünk részeként – az Alaptörvény is megőrizni rendeli. Ilyen Szentély a fokozottan védett Kis-és Nagyszénás hegycsoport a Budai-hegyekben, ahol elsődleges cél a természet sokféleségének, a teremtett világnak védelme. Minden más csak ez után következhet” – írta Füri a bejegyzésben.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol! A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

Menczer Tamás elmondta véleményét

Menczer Tamás, aki egyben a térség fideszes országgyűlési képviselője, a múlt héten támadta be a nemzeti park igazgatóját és a Nagykovácsi Természet- és Környezetvédő Egyesület vezetőjét, azt állítva, hogy ők azok, akik nem akarják, hogy a hegyen az augusztusban felgyújtott kereszt helyén ismét kereszt álljon.

Ironikus mondatok

Az államtitkár a videóban azzal ironizált, hogy a kereszt ellenzői azzal érvelnek, hogy a beavatkozás „kivégezné a nagy rókalepkét, a fűrészlábú szöcskét, és elpusztítaná a kövér daravirágot”, szerinte azonban nem erről, hanem „keresztényüldözésről” van szó.

Ezért kell új kereszt

Ahogy írtunk róla, augusztus 19-én, ismeretlen tettes megsemmisítette a Kéktúra útvonal mentén álló fakeresztet a Nagy-Szénás hegycsúcson. A lakossági kezdeményezésre a helyi KDNP elindította az engedélyeztetési eljárást egy új kereszt felállításához. Nagykovácsi Nagyközség Önkormányzatának hozzájárulását is kérte, mivel a helyszín Nagykovácsi közigazgatási területén fekszik

Engedélyt kaptak

A Képviselő-testület úgy döntött, hogy a szükséges hatósági engedélyek megléte esetén hozzájárulását adja a kereszt helyreállításához. A párt – szigorú feltételek mellett – megkapta a Természetvédelmi Hatóság engedélyét a kereszt felállításához.

Elkezdték tervezni

Ezután helyi vállalkozókkal megkezdték a tervek megvalósítását. A régi fakereszt helyén készíttette el az alapot az új kereszthez. A Nagykovácsi Természet- és Környezetvédő Egyesület képviselője peres úton megtámadta a kiadott engedélyt és kérte a bíróságot, hogy a tervezett fakereszt ne legyen felállítható a Nagy-Szénás csúcson – idézte fel Kiszelné Mohos Katalin polgármester.

A per miatt a templomban marad a kereszt

Időközben a KDNP az engedélyek birtokában elkészíttette az új fakeresztet. Kemenes Gábor plébános november 5-én, vasárnap, a 11 órakor kezdődő misén fogja felszentelni a nagykovácsi Nagyboldogasszony római katolikus templomban. A kereszt ebben a templomban fogja várni, hogy méltó helyre kerüljön Nagykovácsiban – zárta posztját a nagykovácsi polgármester.

Kedvelt kirándulóhely

A Nagy-Szénás a Budai-hegység harmadik legmagasabb csúcsa. Füves teteje kedvelt kirándulóhely, az Országos Kéktúra is áthalad rajta. Két alacsonyabb és egy magasabb dolomitkúpból áll. Elkülönülő fekvéséből, kopárságából és magasságából adódik különlegesen szép panorámája.  A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: új kereszt – Forrás: Facebook