Újabb nyolc emeletes motorvonat vásárlását támogatja a kormány, az új vonatok 600 ülőhelyesek lesznek és a legnagyobb forgalmú elővárosi vonalakon állnak szolgálatba.

Tavaly áprilisban rendeltünk 11 Stadler Kiss emeletes motorvonatot, most újabb 8 vásárlására bólintott rá a kormány. Az uniós Integrált Közlekedésfejlesztési Operatív Program költségkeretének terhére vásároljuk ezeket 39 milliárd forint értékben, ennek teljes részét az EU fedezi.

600 ülőhely

A vonatoknak legalább 600 ülőhellyel kell rendelkezniük, ami nagyjából egy nyolcvagonos szerelvény kapacitásának, illetve három egymáshoz csatolt az elővárosokban ismert Stadler Flirt motorvonat befogadóképességének felel meg. A járművek 160 km / órás sebességre lesznek alkalmasak.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol! A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

Jövőre érkeznek

Az első 11 új emeletes vonat jövőre érkezhet meg, és év végéig állhatnak sorban forgalomba a MÁV legnagyobb forgalmú elővárosi vasútvonalain, azaz a Budapest-Vác-Szob, a Budapest-Cegléd-Szolnok, illetve a Budapest-Újszász-Szolnok vonalon.

A váci vonalon kezdenek

Az első vonatok a Vác-Szob vonalra kerülnek majd szakmai források szerint, mert ott van rájuk a legnagyobb szükség, illetve a MÁV-Start azt ígéri, a nyári szezonban hétvégenként a Balaton és a Velencei-tó felé is megjelennek az új szerelvények.

40 ilyen vonatot vehetünk

Tavaly áprilisban jelent meg a hír, hogy tizenegy emeletes motorvonatot rendel a MÁV-Start, összesen negyven szerelvényre vonatkozó opcióval, ami azt jelenti, hogy újabb eljárás nélkül összesen 40 ilyen motorvonat vásárlására jogosult a vasúttársaság – írja a hvg.hu. Ebből tehát most már összesen 19 lesz, ha lehívja az opciót a MÁV-Start.

Kiemelt kép: MÁV