Óriási felháborodást váltott ki a közösségi oldalakon annak a vadásznak a tette, aki végül kilőtte a Svájcból egészen a magyar-szlovák határig vándorló, magányos, ráadásul védett farkast.

„Szégyent hozott ránk”

Ha valaki felcsapja a facebook-oldalát, biztosan lesz olyan ismerőse, aki vagy így, vagy úgy, de hozzászólt a farkas-ügyhöz, ami már hetek óta tartja izgalomban nem csak Magyarországot, de szinte egész Közép-Európát. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Svájcból indult el és Szlovákiába akart vándorolni

A szürke farkas, amely amúgy is védett állatfaj, egészen Svájcból zarándokolt el hazánkig. Nógrád Vármegyéig békésen eljutott, a nyomait követve állattetemekből táplálkozott. Nem jellemző a farkasokra, főleg magányosan ekkora vándorlás, de maga az eset már számos zoológiai társaságot tartott izgalomban. A nyomkövetője miatt, a napi útját be tudták koordinálni. Csak aztán eljutott Borsodba, ami a végét jelentette.

HOPPÁ! A forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu! Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Hvg, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Vad, kóbor kutyának nézte

Sajtóinformációk szerint egy nyíregyházi, amatőr vadász lőhette ki az állatot, aki amikor felismerte tettét, próbálta eltüntetni a nyomokat, de hamar lebukott. A rendőrség tudja, ki a tettes, akire akár három éves börtönbüntetés is várhat.

Egész Európa felháborodott

Amikor az ember a hétvégén felnyitotta a közösségi oldalát látta, ezt most senki nem fogja megbocsátani neki. „Szabadságvágya okozta vesztét. Magyar földön… Csupán három kilométerre az áhított szabadság országhatárától… Fájdalmas szégyenérzet.” – írta az egyik kommentelő. De, bármerre tekintett az ember, csak arról olvasott, hogy mindenki szégyelli magát a vadász helyében.

Még dicsekedett is vele

Nem elég, hogy elkövette ezt a borzasztó tettet, utána még dicsekedett is vele. Ennek pedig jó magyar szájhagyomány szerint gyorsan híre ment. Így aztán rövid időn belül kiderült, kiről is van szó. Amatőr vadász, akit innentől kezdve minden vadászszervezet kiközösít. Arról nem is beszélve, hogy büntetőjogi felelősség is terheli, hiszen védett állatot lőtt ki.

Börtönbe küldenék a vadászt

„Sajnos nekem már akkor volt ilyen érzésem mikor belépett az országunkba, hogy nehogy baja legyen szegénykémnek. Szurkoltam, hogy tovább mehessen és megtalálja párját, amiért elindult. Szegény csak új családot, otthont keresett magának. Letöltendő büntetést érdemel az, aki ilyet tett ezzel a szegény állattal.” – írta egy másik kommentelő.

Fokozottan védett állatfaj

A szürke farkas (Canis lupus) a fokozottan védett fajok közé tartozik Magyarországon. Engedély nélküli elejtése, károsítása, zavarása bűncselekmény, amely három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

Már petíciót is indítottak

A Bors írt arról, hogy már petíciót indítottak azért, hogy börtönbe kerüljön a vadász. Sokan úgy vélik, hogy letöltendő börtönbüntetést kell kapjon a farkast kilövő vadász, mely érdekében petíciót is indítottak: „Ne legyünk következmények nélküli ország. Az az ember, aki egy nemzetközi figyelem által követett, minden országban fokozottan védett, több ezer kilométert bejárt nagyszerű állatot tudatosan elpusztít, ne úszhassa meg büntetlenül. Érezze a tettének a súlyát. És a büntetése legyen intő példa mindenki másnak is, aki védett és fokozottan védett állatokat gyilkol.”

A tetemét még nem találták meg

A vadász valószínűleg a tetemet is a Hernád folyóban akarta eltüntetni. A búvárok a nyakörvért már megtalálták, de az elhullott állatot még nem sikerült a felszínre hozni.

Az állatgyilkos soha többé nem vadászhat

A börtönbüntetés terhe mellett az elkövető örökre elveszítheti engedélyét, hogy fegyvert foghasson bármilyen élőlényre. „Amennyiben bizonyítást nyer, hogy az adott ügyben vadász volt a tettes, és fény derül a személyére, akkor a vadászkamara saját hatáskörben eljárva is megtesz minden szükséges intézkedést” – fogalmazott állásfoglalásában az Országos Magyar Vadászkamara.

A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt fotó: MTI