Visszatért a színpadra és megríkatta a közönséget Benedek Miklós. A Nemzet Színésze címmel kitüntetett, Kossuth- és Jászai Mari-díjas színész betegsége miatt tavaly december 21-e óta nem szerepelt a közönség előtt. Most Egri Márta és Gálvölgyi János oldalán láthatta őt a publikum.

Nevetés és könnyek

A csaknem egy év kényszerű kihagyás után a színpadra visszatérő Benedek Miklós nem csak megnevettette, meg is ríkatta a közönséget péntek este a Hatszín Teátrumban. A Hárman a padon című darabban Egri Mártával és a szintén komoly betegségből lábadozó Gálvölgyi Jánossal szerepelt együtt. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Átértékelt mondatok

Az előadás néhány mondata fel- és átértékelődött a két főszereplő életének alakulása miatt. Azok a jelenetek, amelyek egy gyermek elvesztéséről vagy a súlyos betegségtől és a haláltól való félelemről szólnak, minden bizonnyal megterhelők voltak a szereplők számára. Benedek Miklós és Gálvölgyi János is súlyos betegség miatt került az idén kórházba.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Különleges este volt

„Szép este volt, és azt gondolom, a közönség is ezzel az érzéssel mehetett haza. Mert legalább hatszor tapsoltak vissza bennünket. Számunkra is különleges volt ez az este, mert nagyjából egy éve nem voltunk így együtt a színpadon. Azóta Miklóssal és velem is fordult egy nagyot a világ, átéltünk sok mindent” – mondta előadás után a Blikknek Gálvölgyi János.

Komoly vizsgálatokon esett át 

A BudaPestkörnyéke.hu írt arról márciusban, hogy a Kossuth- és Jászai Mari-díjas érdemes és kiváló művész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja, Benedek Miklós rövid idő alatt kétszer került kórházba. Egy komolyabb szív- és tüdővizsgálaton is átesett és az eredmények több eltérést is mutattak. Mint kiderült, egy elég gyakori tüdőbetegséggel, COPD-vel küzd, és emiatt a szívével is vannak problémák.

 Egyre jobban érzi magát

 „Szerencsére egyre jobban érzem magam. Azért még nem tért vissza teljesen az erőm, fáradékony vagyok, de már igyekszem tevékenyen tölteni a napjaimat. Sokat olvasok, illetve elkezdtem egy színházzal kapcsolatos munkán dolgozni, de erről még nem szeretnék többet elárulni” – mondta akkor Benedek, akinek az orvosok beállították a gyógyszereit, így elmúlt a vizesedése és megszűntek a fulladások is.

Háromszor feküdt be a kórházba

„Nekem nem kezdődött jól ez az év. Decembertől február végéig nagyjából ki- és bejártam a kórházba, összesen háromszor kellett befeküdnöm. Utoljára sikerült olyan gyógyszereket kapnom, amelyek segítenek” – nyilatkozta néhány hónapja.

Káros szenvedély

A színész jól tudja, hogy betegsége egyik fő oka a káros szenvedélye, a cigaretta, amelynek évtizedekig a rabja volt. A hosszú évtizedeken át tartó dohányzás megtette a hatását. Benedek Miklós ugyan már nyolc éve nem gyújtott rá, a múltat azonban nem lehet kitörölni. A szakemberek szerint ebből a betegségből meggyógyulni nem lehet, csak életmóddal és gyógyszerekkel szinten tartani.

Egész nyáron pihent

Benedek Miklós alig várja már a visszatérést, hiszen meglehetősen szokatlan volt számára a hosszúra nyúlt nyári pihenő. „Az egész nyaram szabad volt, amit nagyon élveztem. Talán gyerekkoromban fordult elő ilyen legutóbb. Bírom a meleget és a napsütést, szívesen üldögélek a teraszon, olvasok, vagy csak elmélyedek a gondolataimban. Így, 77 évesen próbálhatom ki a nyugdíjas létet, hiszen korábban még sosem voltam beteg” – mondta.

Fia haláláról beszélt

Benedek Miklós korábban egy rádióműsorban beszélt fia, Benedek Tibor haláláról. Azt mondta, a lelke már soha nem lesz a régi. „Soha nem gondoltam volna, hogy ez megtörténik. Soha. De hát megtörtént és ezzel élni kell, tovább élni”. A színész azt is mondta, hogy a tragédiát követően a tehetetlenség és az űr maradt, továbbá azt is kiemelte, hogy az unokája, Benedek Tibor fia kísértetiesen hasonlít az apukájára. Nem csak külsőleg, ugyanis a vízilabdát is imádja. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Benedek Miklós. Fotó: archív