Két éve több mint ezer javaslat érkezett az önkormányzathoz, a sikeren felbuzdulva nőnap alkalmából újabb közterületet neveznének el nőkről.

Példaképek

Utcáink és közterületeink elnevezése sok esetben hordozhat fontos ismeretet. Helytörténetünk, kultúrtörténetünk vagy éppen tudománytörténetünk olyan szereplőinek állíthatnak emléket, akik példaként állnak előttünk, és akikre joggal vagyunk büszkék – írta Őrsi Gergely a Facebook posztjában. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kevés a nőkről elnevezett utca

A polgármester szerint két éve, az első nőnapi névadó idején az volt a céljuk, hogy javítsanak azon a budapesti arányon, mely szerint a valós személyek neveit viselő utcanevek 89 százalékát férfiakról és 11 százalékát nőkről nevezték el.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Büszkeség

Továbbra is célunk, hogy ezen az arányon változtassunk, és a kerületben további – eddig névtelen – közterületeket nevezzünk el olyan nőkről, akikre büszkék vagyunk – tette hozzá. „Két éve több mint ezer javaslat érkezett hozzánk, és így gazdagodhatott kerületünk a Szabó Magda sétánnyal, a Psota Irén utcával, a Komlós Juci közzel és a Solt Ottilia térrel. Most is számítunk javaslataikra!” – írta a polgármester.

Nem kell lakcímkártyát cserélni

Ezen közterületek egyikére sincs korábban bejegyzett házszám, sem lakóház, így senkinek nem kell az elnevezést követően okmányokat cserélni. A javaslatokat március 4-ig lehet elküldeni a kerület oldalán.

Jöhet az első korzó

Létrehoznák Budapest első korzóját a Vízivárosban található a 13584/1 és 13570/4 helyrajzi számú, egymásba nyíló közterületen. Ez a kis szakasz a Királyfürdő utcából nyílik a Regnum étteremmel szemben.

Ezeket a területeket neveznék át

A Rózsadombon található, a Bimbó útról nyíló 12840/1 és 12589/6 helyrajzi számú kis köz is elnevezésre vár. A Csatárka városrészben több kisebb közterület is található, melyek eddig nem kaptak önálló elnevezést, így ilyen a Cseppkő és a Zöldkő utca közötti 15760/4. helyrajzi számú kis park is. Elneveznék a Törökvész városrészben található a 11843/4. helyrajzi számú, eleddig névtelen közterületet is, mely a Csalán út és a Vöröstorony utca között húzódik.

Vitatott 13. kerületi átnevezés

Korábban a Horn Gyula sétány váltott ki politikai vitákat a közgyűlésben. Ahogy írtunk róla, akotmányt sértene, ha egy volt karhatalmistáról neveznének el közterületet – állítja ifj. Lomnici Zoltán alkotmányjogász a Fővárosi Közgyűlés szerdai döntésével kapcsolatban, amely szerint Horn Gyuláról neveznének el egy 13. kerületi sétányt.

Hatályos jogszabályok

A Magyar Nemzet szombati számában megjelent cikkben ifj. Lomnici Zoltán rámutatott: a hatályos jogszabályok értelmében nem lehet közterületet elnevezni olyan személyről, aki a XX. századi önkényuralmi politikai rendszerek megalapozásában, kiépítésében vagy fenntartásában részt vett.

Szocialista indoklás

Tóth József (MSZP) kerületi polgármester elmondta, Horn Gyula 90. születésnapja alkalmából éltek a lehetőséggel, hogy közterületet neveznek el róla. Emlékeztetett: Horn Gyula nem tagadta az 1956-os forradalomban betöltött szerepét, sőt ő hozta nyilvánosságra.

Karácsony megértő

Karácsony Gergely arról beszélt, hogy „tudjuk, volt olyan, hogy Horn Gyula a történelem rossz oldalán állt. Amikor utcát nevezünk el róla, amellett is hitet teszünk, hogy a megvallott bűnöket meg lehet bocsátani”. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: elnevezésre váró korzó – Forrás: 2. kerület oldala