Dr. Novák Hunor csecsemő és gyermekgyógyász szakorvos a gyerekeknél jelentkező poszt-koronavírus kórról tartott előadást a saját YouTube-csatornáján. A gyermekorvos többek között arról is beszélt, miről ismerhetőek fel a tünetek.

Gyors kezelés segíthet

Novák Hunor gyermekorvos szombat este töltött fel egy videót a YouTube-csatornájára, ahol a koronavírus utáni gyerekbetegségekről beszélt és ezeknek a megelőzési lehetőségeiről. A szakember szerint a MIS-C nevű, poszt-covid betegség egyik legfontosabb ellenszere az lehet, ha időben észlelik a betegséget, ezért fontos, hogy tisztában legyünk a tünetekkel – írja a Szeretlekmagyarország. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Több gyereket is kezeltek már

Amint azt Novák is megállapítja, több tucatnyi gyereket kezeltek már kórházakban több szervrendszert is érintő gyulladásos szindrómával. A gyerekek többségénél súlyos volt a kór és intenzív ellátást igényeltek. Továbbá a betegség mindig néhány héttel a koronavírus-fertőzés után jelentkezett.

Nem tudni, ez miért történik

A különös betegségről egyelőre nem sokat tudni, viszont az általánosságban elmondható, hogy a fertőzés abnormális immunreakciót vált ki az érintett gyerekeknél.

Ezek szoktak lenni a tünetek

A koronavírus-fertőzés után fellépő betegség az esetek mindegyikénél magas lázzal járt, de gyakoriak voltak még a hasi, kiütéses panaszok is, illetve a szemgyulladás. Ezek mellett előfordulhat még: szapora légzés, ajak- és nyelvduzzadás, fejfájás, fáradtság, valamint a testben kialakuló más gyulladás. A koronavírussal megfertőződött fiataloknál ezekre a tünetekre feltétlenül oda kell figyelni.

Nehéz észrevenni a bajt

Novák Hunor előadása szerint nem egyszerű kiszűrni a betegséget, ugyanis a kór egy gyereknek bármelyik szervét megtámadhatja, ezért könnyebb is a tüneteket más betegségekkel összekeverni.

Életmentő lehet a gyors felismerés

Novák Hunor előadásának egyik legfontosabb üzenete tagadhatatlanul az volt, hogy a korai felismerés megmentheti az érintett gyermek életét. Éppen ezért az MIS-C nevű betegség tüneteinek a jelentkezésekor azonnal orvoshoz kell fordulni.

Ezt tudjuk az MIS-C betegségről

Novák Hunor a videójában kifejti, hogy ez a ritka betegség a 8-12 éveseknél a leggyakoribb, de akár a 1-20 évesek közt is előfordulhat. A szakember szerint az érintett gyerekek 70 százaléka egészséges volt korábban, a betegség pedig hetekkel a Covid-fertőzést követően jelentkezett.

Ez is érdekelhet

Mutatjuk a gyermekorvos előadását

A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Kiemelt kép: Novák Hunor – Forrás: YouTube/Novák Hunor