Folyamatosak a megmozdulások, nem úgy tűnik, mint ha alább hagyna a tüntetők elszántsága. A kormányzat izomból akarja lenyomni az elégedetlenségüket kifejező tanárokat.

Újabb akciót szerveznek

Országos ülősztrájkot hirdetett december 8-ra az Egységes Diákfront három szervezete, tiltakozásul az ellen, hogy a Belügyminisztérium szerdán tett bejelentése szerint három budapesti gimnáziumból nyolc tanárt  bocsátottak el polgári engedetlenség miatt – derül ki az erről szóló pénteki Facebook-eseményből. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Sok problémájuk van

A bejegyzést a Népszava vette észre. „Nyolc tanárt rúgtak ki ismét, amit nem hagyhatunk szó nélkül. Ahogy azt sem, hogy a Nemzeti Alaptanterv miatt, rengeteg feleslegesnek tűnő tananyagot kell nap mint nap megtanulnunk. Azt sem, hogy szar a menza, drágul a büfé és ránk omlik az épület. Na meg persze, hogy nincs tanár” – olvasható a felhívásban.

HOPPÁ! A forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu! Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Hvg, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Így nézne ki a gyakorlatban

Közlésük szerint az ülősztrájkot a második órában tartják helyszínéül pedig bármelyik folyosó vagy lépcsőház megteszi az adott iskolákban. Szerdán a Karinthy Frigyes Gimnáziumból hat, az Eötvös József Gimnáziumból és a Vörösmarty Mihály Gimnáziumból 1-1 tanárt rúgtak ki, amiért részt vett a magyarországi pedagógusok tiltakozó akcióiban. Emiatt a tárca épülete előtt már szerda este 500-600 ember tüntetett, péntek reggel az Eötvös József Gimnázium diákjai egy tüntetéssel blokád alá vették az iskola bejáratát.

Felkiáltójelet formáltak

Az iskola utcáját, a Reáltanoda utcának a rendőrök először csak az egyik felét zárták le, több autó is dudált, szolidaritás kinyilvánításaként a körülbelül 150-200 tüntetővel, amire taps volt a válasz. Valamivel 8 óra előtt a Reáltanoda utcát mindkét oldalról lezártak. A tüntetők két molinót függesztettek ki az iskola homlokzatára a tiltakozás jelével, a körbe foglalt felkiáltójellel.

Csak erőből tud reagálni a kormány

Szerdán a Belügyminisztérium bejelentette, hogy az egyik matematika-biológia szakos tanárát bocsátják el a részvétele miatt a magyarországi pedagógusok hónapok óta tartó polgári engedetlenségi akciói miatt. Kapin Lillával pont aközben közölték, hogy kirúgják, miközben éppen szervezte a sztrájkot.

A Népszavai videó az akciókról

„Nincs tanár, nincs jövő!” – skandálták

Persze jött a dal, amin nélkül ma már nincs tüntetés

Az akció kilenc óra előtt nem sokkal véget ért

Rengeteg budapesti iskola csatlakozott

Korábban a 444.hu híre alapján mi is beszámoltunk róla, hogy a Veres Pálné Gimnáziumban rendkívüli szünetet rendelt el az igazgató, mert nincs, aki tanítson: 20-an polgári engedetlenkednek és többen hiányoznak betegség miatt is. Ugyanez a helyzet a Karinthyban, a Vörösmartyban és a Kőbányai Szent Lászlóban. A Deák Téri Evangélikus Gimnáziumból 17 tanár jelezte, hogy a részleges vagy teljes munkabeszüntetést választotta, az Újpesti Babits Mihály Gimnáziumban 33 tanár csatlakozott a polgári engedetlenséghez. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

(Kiemelt képünk egy korábbi megmozduláson készült, MTI/Máthé Zoltán.)