A jelek szerint koronavírus-fertőzésben pusztult el a Bükkben befogott szervál, a legyengült ragadozót az állatorvosok nem tudták megmenteni.

Nem élte túl

Elpusztult a Bükkben befogott és a Fővárosi Állat- és Növénykert természetvédelmi mentőhelyére kedden este beszállított szervál. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Legyengült volt

Az állat nem volt túl jó kondícióban az állatkertbe kerülésekor, sokkal megviseltebbnek látszott, mint a korábban, még kóborlásai idején készült képeken.

Köszönjük a napi 335 ezer érdeklődő olvasónknak, hogy a BudaPestkörnyéke.hu Magyarország TOP legolvasottabb hírportáljai közé került. Részletek itt. Közben a holnapi és mai programajánlónkat ide kattintva éred el!

Pedig elkezdett enni

Valószínűleg a megelőző napokban nemigen evett, és talán nem is ivott. Jó jelnek tűnt viszont, hogy bekerülése után azonnal elfogadta a neki kínált vizet és táplálékot, s bár rendszertelenül evett, mindig fogyasztott valamennyit.

Nem kapott levegőt

Pénteken reggel aztán rosszabb lett az állapota, légúti megbetegedésre utaló, sőt idegrendszeri tüneteket is mutatott. Az állat antibiotikumot és többféle gyulladáscsökkentőt, illetve fájdalomcsillapítót is kapott, de az állatorvosok erőfeszítései ellenére sem sikerült megmenteni: nem sokkal 11 óra előtt elpusztult.

A fővárosi városháza is posztolta a hírt

Koronavírust találtak a szervezetében

Az állat boncolása után megállapították, hogy halálát koronavírus okozta.

Az állatkerti dolgozókat is tesztelik

A róla gondoskodó állatkerti szakemberek mindegyike védettséggel rendelkezik, de a biztonság kedvéért minden érintett munkatársnál Covid-tesztet is végeznek – írja a városháza.

A befogás előtt beteg lehetett

A bükki szervál nyilvánvalóan már jóval azelőtt megfertőződhetett, hogy befogták volna, és azt ugyan nem tudni, hogy normális körülmények között a szervezete legyőzte volna a vírust, de az, hogy napokig, sőt talán hetekig étlen-szomjan a csípős hidegben kellett lennie, biztos, hogy nem segített -írják a posztban.

Mi az a szervál?

A szervál a macskafélék családjába tartozó faj, Afrikában, a Szaharától délre eső területeken őshonos, ezért magától biztosan nem kerülhetett Borsod és Heves megye határvidékére. Valószínűnek tartják, hogy a “bükki szervál” korábban házikedvenc volt, és megszökött tartójától, vagy szándékosan engedték el.

Állatok és a koronavírus

A koronavírus-járvány kitörése óta a világ számos állatkertjében mutatták ki a vírust egzotikus macskafélék szervezetéből. Az első ilyen eset 2020 tavaszán történt a Bronx-i állatkert nagymacskáinál. A betegség a legtöbb állatnál enyhe lefolyású volt, de például egy nebraskai állatkertben három hópárduc pusztulását a koronavírus okozta.

A többi állat jól van

A Fővárosi Állat- és Növénykert hangsúlyozta, a városligeti intézményben eddig egyetlen állatot sem fertőzött meg a vírus.

Karanténban az állatok

A bükki szervál nem számít állatkerti esetnek, mivel egy kívülről bekerült, mentett állatról van szó. A szervált az állatkert többi lakójától elkülönítve, a karanténszabályoknak megfelelően helyezték el.