Mint ahogyan arról a BudapestKörnyéke.hu is beszámolt egyre meredekebben ível felfelé az új koronavírus fertőzöttek száma: az elmúlt 24 órában 10 625 új fertőzöttet regisztráltak, meghalt 194 ember és lélegeztetőgépen is több mint ezren vannak jelenleg.

Emberfeletti küzdelem

A kórházakban emberfeletti küzdelem folyik, a dolgozók feszített munkatempóban mentik az életeket. Bús Balázs, Óbuda korábbi polgármestere éppen ezért most úgy döntött, hogy a Szent Margit Kórház dolgozóinak ajánlja fel a képviselői tiszteletdíját. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Ezt írja bejegyzésében Bús Balázs

“Óbuda polgármestereként, illetve az országgyűlés tagjaként korábban, jelenleg pedig önkormányzati képviselőként kiemelt figyelmet fordítottam városrészünk egészségügyi és civil életére.”

Köszönjük, hogy a forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu – részletek itt.

 

Felajánlott tiszteletdíj

“Az önkormányzattól kapott havi tiszteletdíjamat eddig olyan civil szervezeteknek ajánlottam fel, akik munkájukkal nap mint nap valós segítséget nyújtanak az emberek számára. Tettem és teszem ezt azért, mert számomra alapelv, hogy mindenki, aki tud, adjon vissza annak a közösségnek, amely közösség bízik benne.”

A Szent Margitnak juttatja most el

“A járványhelyzet kitörése óta követem, hogy a Margit Kórház munkatársai milyen erő feletti odaadással, legjobb tudásuk szerint harcolnak az első vonalban, mentik az emberek életét. Elképzelni sem tudok ebben a helyzetben most más szervezetet, vagy csoportot, akik jobban megérdemelnék az anyagi támogatást, ezért képviselőként kapott tiszteletdíjamat maradéktalanul a kórház dolgozóinak juttatom el, ezzel is köszönetet mondva mindazért, amit értünk, óbudai polgárokért is tesznek.”

Itt a teljes poszt:

A frontvonal

Nem a Szent Margit Kórház egyébként az egyetlen, ahol a dolgozók erejükön felül igyekeznek teljesíteni. A Semmelweis Egyetem Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Klinikája éppen a napokban tett közzé egy drámai képriportot, ami a vörös zónában készült, ennek részleteiről a LikeNews.hu hírportál is beszámolt.

Drámai képriport

Mint azt a Semmelweis weboldalán írják ez az első része annak a fotósorozatnak, amellyel az egyetem COVID-ellátásban leginkább érintett területeit mutatjuk be. Az egyetem munkatársainak még soha ennyi intenzív terápiára szoruló beteget nem kellett ellátniuk, de elkötelezettek aziránt, hogy a rendkívüli helyzetben is helytálljanak a betegek gyógyulása érdekében. A felvételeket Kovács Attila, az egyetem Kommunikációs Igazgatóságának fényképésze készítette. Az összes fotó itt érhető el.

Merkely Béla is beszélt a heroikus küzdelemről

A Covid-19 pandémiát követően nem lesz már olyan az életünk, mint előtte, hiszen felértékelődött az egészségünk, a család és a társadalmi kapcsolatok iránti vágyunk. A tragédiák emléke megmarad, ugyanakkor emlékezni fogunk az egészségügyi dolgozók helytállására, a heroikus küzdelmükre is, valamint arra az összefogásra, amivel ezt a világjárványt legyőztük” – mondta az orvosprofesszor.

A mentőszolgálat munkatársai is borzasztó leterheltek

Kendőzetlen őszinteséggel vallott egy vidéki mentős arról, hogy jelen pillanatban alig győzik a rengeteg riasztást, az extrém, embert próbáló körülmények miatt pedig nem ritka, hogy napi 23 órát is dolgozniuk kell, erről a BudapestKörnyéke.hu agglomerációs hírportál itt számolt be.

Rekordszámú riasztások

Az RTL Híradójának egy vidéki mentődolgozó árulta el, egyre gyakoribb, hogy a fővárosban kell szolgálatot teljesíteniük, ott ugyanis ugrásszerűen megnőtt a riasztások száma. Kedden például rekordról számoltak be, akkor a mentőszolgálat hivatalos Facebook-oldalán közzétett információk szerint 4360 alkalommal kellett beteghez menniük.

Szlávik János szerint is nagy a baj

A Dél-pesti Centrumkórház infektológiai osztályának vezetője pár nappal ezelőtt elmondta: a brit mutáns jobban terjed és gyorsabban fertőz, ráadásul a Dél-Angliából indult vírusváltozat miatt a betegség akár 50 százalékkal több esetben okozhat halált, mint korábban. Szlávik János arról is beszélt, hogy nem lehet összehasonlítani a halálozási rátát más ország statisztikáival, ugyanis aki Magyarországon koronavírus-fertőzöttként kerül kórházba és meghal, az koronavírus-halottnak minősül. Hozzátette, sok országban 28 napban határozzák meg a koronavírus-halálozás végső napját; azaz ha valaki ezen túl veszti életét, papíron már nem a koronavírust tüntetik fel a halál okaként.

További korlátozásokról is beszélt

Szlávik János védőoltások kapcsán a ATV Start műsorában  elmondta, hogy sajnos sokan az első adag vakcina után fertőződnek meg. Bár az oltások komplex védelmet nyújtanak, a beoltottak kisebb mértékben, de továbbra is fertőzhetnek. Végül vészjósló szavakkal zárta sorait:  a számok további romlása esetén nem tartotta kizártnak azt sem, hogy szigorításra számíthatunk. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Szent Margit kórház – Forrás: Google Maps